Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır? Danıştay İade Kararı Verdi!
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır? Danıştay İade Kararı Verdi!

0

Türkiye’de hizmet veren hemen hemen tüm bankaların yıllık olarak müşterilerden kestiği Hesap İşletim Ücreti için kritik bir karar alındı. Danıştay, Tüketici Sorunları Derneği’nin (TÜSODER) başvurusunu kabul etti ve bankaların Hesap İşletim Ücreti’ni almasını yasakladı ve 10 yıl içerisinde ödenen Hesap İşletim Ücretleri’ni iade etme kararı verdi. Peki Danıştay’ın iade kararı sonrasında, Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır? Başvurular Nasıl Yapılacak?

Tüketici Sorunları Derneği’nin (TÜSODER) başvurusunu inceleyen Danıştay 15. Daire’si, bankaların artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer aldığını ifade ederek, Hesap İşletim Ücretleri’nin alınmasını hukuka aykırı buldu. Karar ile birlikte artık bankalar, vadesiz hesap sahiplerinden Hesap İşletim Ücreti alamayacak ve son 10 yılda müşterilerden aldığı ücretleri iade edecek. Ancak iadeler bankalar tarafından direkt olarak müşterilere yansıtılmayacak, iadelerin alınması için kendilerinden ücret kesilen hesap sahiplerinin başvuruda bulunması gerekiyor.

İADE BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Öncelikli olarak hesap işletim ücretlerinin iadesi için ücret kesilen hesabın vadesiz olması ve ticari olmaması gerekiyor. Bu durumda son 10 yıl için iade kararına yönelik başvuruda bulunulabiliyor.

– Başvurunun ilk yolu direkt olarak bankaya yapılabiliyor. Müşteriler, son 10 yıl için bağlı bulunduğu banka şubesine giderek kendilerinden kesilen Hesap İşletim Ücretleri’nin dökümünü talep edip, yine aynı şubede iade talebi oluşturabilir. Kaç bankada hesap varsa, aynı işlemi tüm bankalar için teker teker gerçekleştirmek gerekiyor. Bankalar genellikle Danıştay’ın kararı sonrasında iade kararı verebiliyor.

– Bankanın ücreti iade etmemesi durumunda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak gerekiyor. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulduğu zaman, banka şubesinden alınmış hesap dökümünü ve iadeye yönelik dilekçe götürmek yeterli.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ’NE NASIL BAŞVURULUR

Tüketici Hakem Heyeti’ne online olarak da başvuruda bulunulabiliyor.

1. E-Devlet’in Tüketici Hakem Heyeti sayfasına giriş yapın ve Uygulamaya Git Bağlantısına tıklayın.

tüketici hakem heyeti

2. Gelen sayfada Tüketici Başvuruları bağlantısına tıklayın.

thh

3. Karşınıza büyük ihtimal ile ‘Kişisel Bilgilerinizi tamamlamadan şikayet başvurusu yapamazsınız.’ uyarısı gelecek. Bu uyarıyı onaylayın ve karşınıza gelen sayfada aşağıdaki tüm satırları doğru bir şekilde doldurun.

bilgiler

4. Ardından sol menüde yer alan Tüketici Başvuru > Yeni Başvuru sayfasına ilerleyin.

basvuru

5. Başvuru sayfasına ilerlediğiniz zaman karşınıza 5 adım ile şikayeti oluşturma sayfası gelecek. Her bir sayfada istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Sizden istenecek bilgiler:

  1. Şikayet Edilen Firma Bilgileri
  2. Şikayet Bilgileri
  3. Uyuşmazlığa İlişkin Belgeler
  4. Şikayet Önizleme Ekranı
  5. Tüketici Hakem Heyeti Seçimi

NOTLAR

  • Türkiye’nin 81 ilinde ve 851 ilçesinde Tüketici Hakem Heyetleri bulunuyor. Başvuru ekranında size en yakın heyeti seçin.
  • Tüketici Hakem Heyetleri, gelen başvuruları 3 ay içerisinde karara bağlar. Kararları yukarıda yer alan 4’ncü adımdaki menüdeki alan Yapılan Başvurular sayfasından inceleyebilirsiniz.
  • Kararlar ayrıca iki tarafa da 5 gün içerisinde yazılı olarak iletilmektedir.
  • Tüketici Hakem Heyetleri’ne yapılan başvurulardan herhangi bir ücret veya harç alınmamaktadır.
İlginizi Çekebilir