1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Her İşletme Sahibinin Kaçınması Gereken Kararlar

Her İşletme Sahibinin Kaçınması Gereken Kararlar
0

Bir küçük işletme sahibiyseniz eğer, işletmeniz ile ilgili tüm kararları sizin vermeniz gerekiyor. Elbette bu süreçte başka insanlardan da fikir alabilirsiniz ancak işin sonunda tüm kararları sizin almanız ve sonuçlarına katlanmanız gerekiyor. Durum böyleyken, bir işletme sahibi olarak bazı kararlardan mutlaka kaçınmanızı öneririz. Aksi durumda, işletmenizi hiç ummadığınız bir pozisyonda görebilir ve böylelikle planlamadığınız yükümlülüklerin altına girebilirsiniz.

Küçük ve orta ölçekteki işletme sahiplerinin kaçınması gereken kararlar;

1. HIZLI İŞE ALMA

Bir işletmeye verilebilecek en büyük zararlardan biri, henüz incelemeden çok hızlı bir şekilde insanları işe almaktır. Genellikle küçük işletme sahipleri yeni bir iş kurarken veya işe birilerini almaya karar verirken, çevresindeki insanları tercih ediyor. Ancak bir insanı ne kadar tanırsanız tanıyın, o insan; söz konusu iş hayatına uygun olmayabilir. Bu nedenle bir işletme sahibi olarak, insanları incelemeden hızlı bir şekilde işe almayın.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

2. HIZLI ZAM KARARLARI

Günümüzdeki birçok işletmenin en büyük maliyetlerinden biri personel maaşıdır. Bazı işletmelerde personel maaşları için yıllık düzeyde bir zam döngüsü bulunurken, bazı işletmelerde ise bu süreç düzensizdir. Eğer düzensiz bir yapıya sahipseniz, olumlu her süreçte personelin maaşına zam yapmayın. Bu kritik bir hatadır ve birçok işletmede ciddi maaş külfetlerine neden olmaktadır. Bu süreci iyi planlayın.

3. KİRALAMA YERİNE SATIN ALMA

Dünyada işletmelerin genel trendleri arasında artık satın alma yoktur. İşletmeler büyük külfetler getiren satın almalar yerine kiralamayı daha uygun bulmaktadır. Çünkü işletmeler büyük nakit varlıklarını böylesine satın almalara harcamak yerine, küçük parçalar ödeyerek kiralamayı daha doğru buluyor. Bu sayede işletmeler ellerinde kalan yüksek nakit parayı, işletmelerine daha hızlı bir geri dönüş sağlayacak işler için kullanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  2023 için En İyi Yeni İş Fikirleri ve Sektörleri

Örnek olması açısından, personeli taşımak amacıyla 2 minibüs satın almak yerine, 2 minibüs kiralayabilirsiniz. Elinizde kalan büyük nakiti de bir yatırım aracıyla değerlendirebilir ve minibüslerin kirasından fazla para kazanabilirsiniz.

4. HESAPLANMAMIŞ YÜKSEK DEKORASYON MASRAFLARI

Günümüzde tüm her şeyi doğru yaptığı halde kapanmak, iflas etmek zorunda kalan milyonlarca işletme bulunmaktadır. Bu nedenle her şey doğru görünse bile, kurduğunuz iş batabilir. Eğer işiniz batarsa da, o işe yatırdığınız paranın büyük kısmını kaybedersiniz. Durum böyleyken, bir kaçış planı yapmanız gerekir. Kaçış planı yaparken fark edeceğiniz üzere, dükkan veya mağaza için yapacağınız dekorasyon masraflarının tamamı geri dönüştürülemezdir. Hesaplama yapmadan asla ama asla yüksek dekorasyon masraflarının altına girmeyin. Dekorasyon için harcadığınız tüm tutarın çok büyük bir kısmını ‘olası bir kriz anında’ bir daha geri alamazsınız.

5. KREDİ MALİYETİNİ HESAPLAMAMAK

Günümüzde birçok işletme sahibi, “ne olursa olsun, yeterki olsun’ sloganı ile kredi çekmektedir. Ancak bu krediler, kısa ve uzun vadede işletmenizin tüm finansal yapısını alt üst edebilir. Bu nedenle bir krediyi çekerken, maliyet hesabı yapmayı ve kredinin size sağlayacağı faydalarını; faiz tutarı karşısında değerlendirmeyi ihmal etmeyin.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir