Genç Girişimciler İçin 10 Tarım İş Fikri
  1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Genç Girişimciler İçin 10 Tarım İş Fikri

0

Genç bir girişimci olarak yeterli düzeyde sermaye sahibi değilseniz, tarım iş fikirlerine yönelemeyeceğinizi asla düşünmeyin. Hemen hemen her sektörde düşük sermaye düzeyleri ve yeni başlayanlar için doğru ve uygulanabilir iş fikirleri mevcuttur.

Tarım, özellikle Türkiye’de en önemli iş kolları arasında yer almaktadır. Ancak yıllar boyunca Türkiye’de tarımın, tüm ekonomik faaliyetler içerisindeki payı azalmıştır. Bu da Türkiye için kritik bir konudur ve bu nedenle hükümet politikaları ile birlikte tarım için çok ciddi teşvikler verilmektedir. Bir genç girişimci olarak tarımsal faaliyetlerde iş fikirlerine yönelecekseniz mutlak tavsiyemiz ilk olarak Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın şehirinizde bulunan il müdürlüğüne giderek burada Genç Çiftçi ve benzeri teşvik sistemleri hakkında bilgi almanız olacak. Bu sayede sıfır sermayeli olarak bile önemli düzeyde bir iş fikrine adım atabilirsiniz.

Tarım sektöründe değerlendirebileceğiniz ve düşük sermayeli olarak bile başlayabileceğiniz birçok iş fikri bulunuyor. Bu iş fikirleri arasında karlı olarak değerlendirebileceğimiz 10 iş fikri…

1. TAVŞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Özellikle bahçesi olanlar için değerlendirilebilecek bir iş fikri. Tavşanlar elbette yavru verimleri ile bilinen hayvanlardır. Ayrıca tavşanlar yemek seçmek konusunda çok esnek hayvanlardır. Bu nedenle çok ciddi bir yem masrafı olmadan bile tavşan yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Başlangıç için 10 tavşan bile yeterli olacaktır.

2. TAZE MEYVE SATIŞI

İnsanların doğal ürünlere olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Evinizin önündeki küçük bir stantta bile taze meyve satışına başlayabilirsiniz.

İlk etapta potansiyeli görmek ve insanların satış noktasına gelmeye başlamasını sağlamak için, 5 – 10 adet farklı meyveden 3-4 kilogram almanız yeterli olacak. Ayrıca talep görmesi durumunda sebze satışı da yapabilirsiniz. Meyve ve sebzenin perakende satışında kar oranı çoğu zaman yüzde 200’ün üzerindedir. Ancak bu kar marjını elde edebilmek için şehrinizde bulunan Meyve ve Sebze Halleri’ne gitmeniz gerekir. Bu hallerden ürünleri getirmek ek nakliye masrafına neden olabilir. Bu süreci iyi planlayın.

3. GIDA SERVİSİ

Eskisi gibi insanlar ev için sürekli olarak gerekli olan meyve, sebze, pirinç, baklagil gibi ürünleri sıklıkla satın almaya vakit ayıramıyor. Bu nedenle özellikle genç bir girişimciyseniz ve sermayeniz 100 lira gibi bir rakamın bile altındaysa, büyük sitelere giderek burada kapı kapı çalarak insanları ikna etmeniz gerekecek. Elbette birçok kapıdan eliniz boş döneceksiniz ama kendi başına yaşayan, engelli veya çocuklu ebeveynler için mantıklı bir süreç olabilir. İstek listesini alacaksınız ve kendilerine ürünleri en iyi şekilde satın alıp, ulaştırmanız gerekecek. Komisyon olarak yüzde 20 civarında alabilirsiniz.

Telefon numaranızı vermeyi de ihmal etmeyin, bir sonraki sipariş birkaç gün içerisinde bile gelebilir. Elbette zamanla referanslarınız ile yayılacaksınız ve çok yorulmaya başlayabilirsiniz.

4. YEM ÜRETİMİ

Genç bir girişimci olarak 25 bin liranın üzerinde sermaye sahibiyseniz veya çeşitli tarım teşviklerini alarak yola koyulabilecekseniz eğer yem üretimine odaklanabilirsiniz. Nispeten küçük hayvan çiftlikleri için, mısır, buğday, soya fasülyesi, yer fıstığı, un, pirinç ve çeşitli katkı maddeleri ile yem üretebilirsiniz. Elbette bu yemleri elde edebilmek için formülleri belirlemek üzere bir profesyonelden yardım almanız gerekecek. Ayrıca direkt olarak çiftliklere giderek, hangi düzeyde yem ihtiyaçlarını olacağını belirleyip de süreci başlatabilirsiniz.

Ortalama olarak yem üretimi için ekipmanlar 19 bin lira civarındadır. İlk süreçteki yem üretimi için gıda ürünleri ise 6 bin lira civarında maliyet oluşturacaktır.

5. TAVUK KÜMESİ

Büyük tavuk çiftliklerini kurmak gerçekten maliyetli. Bir genç girişimci olarak kümeste tavuk çiftliği kurmak için ise bin liranın altındaki bir sermaye bile yeterli olacak. Elbette Tavuk Cinsleri rehberimizden doğru tavuğu seçmeniz önemlidir. Ardından Tavuk Çiftliği Kurmak rehberindeki ayrıntılı bilgilerimiz size yol gösterecektir.

6. MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bir genç girişimci olarak tarım iş fikirleri arasında en çok önerimiz ve haliyle en yüksek potansiyel içeren fikir mantar yetiştiriciliğidir. Çünkü dünya üzerinde binlerce mantar bulunuyor ve bu mantarların birçoğu ihtiyaç duyulduğu halde ülkemizde bulunmamakta ya da çok yüksek maliyetler ile elde edilmektedir. Bu kapsamda Mantar Yetiştiriciliği rehberimize göz atarak, harika bir mantar için harekete geçebilirsiniz.

Unutmamanız gereken nokta, düşük maliyet ve yüksek potansiyel içeren mantarlar için çalışma yapmanız olacak. Hatta bu süreçte yabancı kaynakları da araştırmanızı mutlaka öneriyoruz. Elbette her mantar için toprak isteği farklıdır, bu durumu da göz önünde bulundurmanız ve mantarlar için yapay bir ortam oluşturmanız gerekecek. Her istek ek maliyet oluşturacaktır.

7. ÇİM KESİMİ

Sadece bir çim kesme makinesi alarak başlayabileceğiniz harika bir iş fikri arıyorsanız eğer çim kesimi işine yönelenebilirsiniz.

Ortalama düzeyde bir çim kesme makinesi 500 lira civarındadır. Bu makineyi satın aldıktan sonra, çim ile donatılmış bahçeleri olan bağımsız konut, apartman siteleri ve iş yerlerine teker teker gitmeniz gerekecek. Birçok yerde bu işi yapabilecek bir bahçıvan ve makine olmadığı için iş almanız çok zor olmayacaktır. Elbette ilk etapta biraz yorulacağınızı belirmek yanlış olmaz.

8. GÜBRE DAĞITIMI

Bu iş için bir nakliye aracı gereklidir. Bu nedenle sermayeniz çok düşükse bu iş fikri size uygun değildir. Ancak çok yüksek maliyetli bir aracın gerekli olduğunu düşünmeyin. 10 – 15 bin liraya bile satın alabileceğiniz, genellikle 3-4 ton taşıma kapasitesine sahip nakliye araçları bulmak mümkün.

Yapacağınız iş ise, şehir merkezlerindeki ana gübre dağıtıcılarından ucuz fiyatlar ile gübre satın alarak, kırsallarda bulunan çiftçilere gübre götürmek olacak. İsterseniz gübreleri kendiniz satın alıp, kar ile satabilirsiniz. İsterseniz de çiftçilerden sipariş alıp, bunu komisyon karşılığı nakliye edebilirsiniz. Her iki durumda da karlı bir iş fikridir. Ancak kendiniz gübre satın alacaksanız, 10 bin liralık ek bir sermayeye daha ihtiyacınız olaca.

9. SALYANGOZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ortalama olarak 1-2 bin lira ile bile salyangoz yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz. Ancak ülkemizde salyangozları satabileceğiniz pek fazla işletme yok. Türkiye’deki tüm salyangoz yetiştiricileri ürünlerini yurt dışına gönderiyor. Bu nedenle ya bu şirketlere ürünleri satacaksınız ya da direkt olarak yurt dışına göndereceksiniz. İlk yol çok basit ve maliyetsiz, ancak ihracat yapmak istiyorsanız bu çok ciddi maliyetler oluşturmaktadır. Bu nedenle ilk yol üzerinden harekete geçmeniz gerekecek.

Salyangoz yetiştiriciliği yapan işletmelere ulaşarak, kendileri için üretim yapabileceğinizi belirtebilirsiniz. Eğer iş almayı başarırsanız, çok karlı bir iş fikridir. Ancak iş almayı başaramazsanız, başlamanızı asla önermiyoruz.

10. BILDIRCIN YUMURTASI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Son zamanlarda sağlığa çok faydalı olduğu gerekçesiyle insanların bıldırcın yumurtasına olan talebi ciddi düzeyde arttı. Bu talep düzeyi batı illerinde arz düzeyinde karşılık bulurken, Anadolu’da birçok şehirde bıldırcın yumurtası bulabilmek mümkün değil. Bu kapsamda 5-10 bıldırcın ile bile başlayabileceğiniz düşük sermayeli bir iş fikridir. Elbette bıldırcın yumurtalarının raf ömrü fazla değildir, bu nedenle ilk olarak marketlere giderek burada ürünlerinizi komisyon karşılığında satmalarına ikna etmeniz gerekir. Ayrıca pazarlarda bulunan tezgahlara da ürünlerinizi komisyon karşılığında bırakabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir