1. Anasayfa
  2. Meslekler

Gassal Nedir? Gassal Maaşları Ne Kadar? Nasıl olunur

Gassal Nedir? Gassal Maaşları Ne Kadar? Nasıl olunur
2

5-6 yıl öncesine kadar ülkemizde hayatını kaybeden insanların cenazelerini imamlar ya da ailenin yakın bir üyesi yıkardı. Ancak son yıllarda belediyeler tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte artık cenazeler gassal adı verilen kişiler tarafından yıkanmaktadır.

Uzun yıllardır var olan gassal mesleğine günümüzde daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer gassal olmayı planlıyorsanız, bu konuda ek bilgiler sağlayacağız.

GASSAL NEDİR?

Gassal Arapça kökenli bir kelime olup “Gasilhane denen yerde ölüleri yıkamakla görevli kişi, ölü yıkayıcısı” anlamına gelir. Hepinizin bildiği üzere ölüleri yıkamak için bir çok şehirde kadrolu imamlar görev yapmaktadır, ancak son zamanlarda imamlar yerine Gassallar görev almaya başlamıştır.

Ülkemizde Gassal olmak için spesifik bir eğitim almanıza gerek yok. Ancak bu meslek genellikle İmam Hatip Liseleri’nden çıkan mezunlar tarafından tercih ediliyor.

NASIL GASSAL OLUNUR?

gassal olmak

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Gassal olunmasının tek yolu Kamu Personeli Seçme Sınavı‘na girmektedir. Bu sınava girdikten sonra yeterli düzeyde puan alırsanız eğer, açılan kadrolarda GASSAL mesleğine başvuruda bulunabilirsiniz. Yeterli düzeyde yüksek puan istemeyen bu bölümde kadrolar, bir çok il ve ilçede 1-2 kontenjan olarak açılmaktadır. Bu başvuruyu yapanlar genellikle hızla atanır ve kadroya geçer. Gassal mesleğinin en büyük avantajı haftada en fazla 7-8 saat çalışmalarıdır.

Ülkemizde son dönemde bazı kamu kurum ve kuruluşları ise Gassal olarak alınacak kişilerin Gassal eğitimi almasını talep ediyor. Ülkemizdeki birçok özel kurs merkezi tarafından verilen Cenaze Hizmetleri Eğitimi Kursu aracılığıyla Gassal sertifikası almanız mümkün. Ortalama 32 saatlik bir eğitim olan Gassallık eğitiminin sonunda meslek ile ilgili olarak sertifika alınması için bir sınav düzenlenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı gözlemcilerinin de katıldığı bu sınavda, 100 üzerinden en az 45 puan alan adaylar sertifika almaya hak kazanırlar. Bu sertifika tüm kamu kurum ve kuruluşlarında geçerlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Süper Lig'de Hakemler Ne Kadar Para Kazanıyor?

Özel kurslarda bu sertifika için ortalama 600 lira ücret ödemeniz gerekir. Ancak özellikle Halk Eğitim Merkezleri’nde zaman zaman bu kurs ücretsiz olarak da verilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Herkesin Kolaylıkla Başlayabileceği 12 İş Fikri

Gassal olmak için özellikle üniversite bitirmiş olmanıza da gerek yoktur. Lise mezunu olarak da bu sertifika aracılığıyla alımlara rahatlıkla başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca birçok alım hem kadın hem de erkeklere yönelik açılıyor. Böylelikle alımlar genellikle çift olarak gerçekleştiriliyor.

GASSAL MAAŞLARI NE KADAR?

Ülkemizde genellikle belediyeler, yaşlı bakım merkezleri ve Diyanet tarafından alımı yapılan gassalların maaşları yüksektir. Çok fazla tercih edilen bir meslek olmaması nedeniyle gassallar 2020 yılı itibarıyla ortalama olarak aylık 4.500 lira maaş almaktadır. Özel kurumlarda bu maaş nispeten daha düşük olabiliyor.

GASSALLARDAN BİLGİ ALIN

Bu mesleğe geçmek istiyorsanız size önerebileceğimiz en önemli konu bir Gassal ile görüşmeniz yada ölü yıkayan imamlar ile kısa bir sohbet yapmanızdır. Gassal mesleğinin çalışma koşulları ve maaşları çok iyi derecededir ancak bu meslek için bunlar yeterli değildir. Ölü yıkamak düşündüğünüz kadar basit bir iş değildir, bu nedenle bir Gassal yada imam ile görüşmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Mesleğe geçmek isteyen biri olarak yapacağınız bu kısa görüşmeler, önünüzdeki yılları aydınlatmak için önemli olacak.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 6 Mart 2020

    Özgür kardeşim, severek yapmak isteyen de var. Dünya bir senin gördüğün gibi dönmüyor ki balım, ay çiçeem benim

  2. Yav herif kpss kazanacak hiç işi yook bu işi seçicek saçmalık zaten seçmiolarda 100 kişiden 4 kişi seçen çıkarsa ne ala başka mesleklere yönelir herkes işim gücüm yok okadar okuyucam bu bölümü seçicem varmı böyle bir düşünce hiç yok.. yani bu işi orta okul ve dengi harici kimse yapmaz. öylede oluyor. :) herif lisans yapıp ölü yıkma bölümü seçecek işmi bu kim inanır buna lisans yapıp dünya kadar başka bölümlere girerr giremesse bi fabrikaya girer ama bu işi siktim seni seçmes. dediğim gibi anca orta kul ve dengi mezunlar seçer severek yapar üstü bu işi yapmaz :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir