Türkiye’de işletmelerin yarısından fazlasını tek kişilik girişimler oluşturuyor. Teknolojinin getirisi olan paylaşımcı ekonomi modelinin modası yakın zamanda da geçecek gibi durmuyor.
Freelance çalışmanın veya tek başına girişimcilik yapmanın birçok yararı olsa da, bu büyük dünyada yalnız başına bir şeyler yapmanın zorlukları da bir hayli fazla. Eğer freelance olarak çalışmayı planlıyorsanız, aşağıda işinizi ayakta tutmak için 5 önemli öneriye kulak vermenizi öneriyoruz.
1. Para Akışını Ayarlayın
Freelance işlerin doğası neticesinde, bu şekilde çalışan insanlar ziyafet ile kıtlık arası bir döngüye girerler. İş varken er şey iyidir, para vardır, fakat iş olmadığında?
Bir Freelance çalışan olarak gelen paranın bir kısmını bu tarz talihsiz zamanlarda sizi suyun üstünde tutması için ayırmaya çalışmalısınız. Ödemenizi aldıktan sonra, faturalarınızı ödeyip kalan paranın bir kısmını da bir birikim hesabına atmak, işlerin sık gelmediği dönemlerde sizi kurtaracaktır.
Ayrıca, para giriş aralıklarını kısaltıp çıkış aralıklarını uzatarak benim ‘’para akışı yogası’’ diye tabir ettiğim programa geçebilirsiniz. Para çıkışlarınızda bir kredi kartı kullanmak bu planı uygulamanızda size daha fazla yardımcı olabilir.
2. İş alma ve yapma döngüsünü ayarlayın
Les Mckeown’un Predictable Success kitabında zarifçe anlattığı üzere, freelance çalışanlar genelde bir döngüye hapsolurlar. Yaptıkları işin reklamını yapar ve servislerini satarlar, sonra bu servisi sağlarken kendilerini satmayı unuturlar. Böylece bir sonraki iş veya proje asla tam olarak belli olmaz. Birçok fırsat kaçırılmış olur.
Bu durumun bilincinde olmak yalnızca başlangıç. Profesyonel bir satış danışmanından tüyolar almak veya bir freelance topluluğuna kaydolmak iyi bir hareket olacaktır. Ayrıca elinizde bir iş varken de kendinizi pazarlamaya ve bağlantılar oluşturmaya zaman ayırdığınızdan emin olmalısınız.
3. Bir model ve disiplin oluşturun
Başka biri için çalışırken bir güvenilirlik olgusuna sahip olursunuz. Çoğu zaman freelance çalışanlar bunu fazla önemsemezler ve sonunda işleri pazarla, proje tamamlama veya herhangi başka bir açıdan zarar görür.
Gerekli disipline sahip değilseniz kendinize sadık kalacağınız bir sistem veya bir kişi belirleyin. Belki bu sizin gibi çalışan başka bir freelance elemanıyla birkaç haftada bir durum raporu paylaşmak şeklinde bile olabilir. Veya teknolojiden yararlanın: bir proje yönetim uygulaması veya takvim bile işinizi görecektir.
4. Muhasebeyle barışık olun
İşler hesaplara geldiğinde çoğu freelance çalışan biraz özensizdir. Ama bu para hesaplanmadan da iş doğru düzgün yürümez.
İş ve kişisel hesaplarınızı ayrı tutmak muhasebenizi çok daha rahat yapmanızı ve durumu daha net görmenizi sağlayabilir. Ayrıca faturaları ve para akışını sürekli not etmek de gözünüzden hiçbir şeyin kaçmamasını sağlar.
5. Sürekli Tek Tabanca Olmayın
Freelance çalışma tek kişilik bir şey gibi görünebilir, fakat daha başarılı olmak adına başkalarının yardımını alamazsınız diyen olmadı!
Aldığınız işi bir başkasına verip kendinizi satmaya devam edin. Yapabileceğinizden fazla iş elinizdeyken bunu deneyebilirsiniz, ve size aynı şekilde iş satabilecek insanlarla tanışarak olasılıklarınızı da genişletirsiniz.
İşinizi kusursuzlaştırmak için teknolojinin tüm nimetlerinden de faydalanın. Doküman paylaşırken bulut hizmetleri veya diğer uygulamaları kullanmak, işinizi daha esnek şekilde yapmanızı sağlayacak ekipmanlar edinmek genel olarak performansınızı artıracaktır.
Servis sağlayıcılara, avukatlara, bankerlere ve muhasebecilere yaklaşın ve onların yeni müşteriler bulmaktan kemeri biraz sıkmaya kadarki engin bilgilerinden faydalanın.