Ev hanımı genç girişimciden büyük bir başarıya dönüşen iş fikri hikayesine göz atalım.
Ankara’nın Çubuk ilçesinde ev hanımıyken, KOSGEB’in girişimcilik kursuna başladıktan sonra turşu işine giren Girişimci Selma Aslan, şimdi 60 kişiye istihdam sağlamaya başlayarak büyük bir girişimin kurucusu oldu.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, 3 yıl önce Ankara Çubuk’ta ev hanımıyken ninesinden aldığı fikirle bir gün KOSGEB’e başvuran girişimci Selma Aslan, burada aldığı girişimcilik sertifikasının ardından KOSGEB hibesi ile turşu imalathanesi kurdu. 3 yıl içerisinde 60 kişiye iş sağlamaya başladığını ifade eden Selma Aslan, her yıl büyüyen işletmesinin halen taleplere cevap veremediğini söyledi.
Kadın Girişimcinin Kısa Öyküsü
İşletmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Selma Aslan, “3 çocuk annesi bir ev hanımıyım. Eşim çalışıyordu ancak 3 çocuğumuzun tüm eğitim masraflarını karşılamakta güçlük çekiyorduk. Bir gün belediye aracılığıyla KOSGEB kursu açıldığını öğrendim. Gidip başvuruda bulunarak kayıt yaptırdım. Bunun üzerine İlk önce yapıp yapamayacağım konusunda çekincelerim vardı. Sağ olsunlar kursta hocalarımız girişimcilik konusunda büyük destek oldu. Eşimin de desteğiyle turşu üretimi üzerine yaptığımız başvuru kabul edildi. Devletimizin desteğiyle makinelerimizi aldık. Eleme, yıkama, doğrama makinelerimizi aldık. İşletmeyi kuralı 3 yıl oldu her yıl kapasiteyi artırıyoruz. İşimizi geliştirmeye başladık. İnşallah daha da ilerleriz. Şu anda taleplere yetişemiyoruz.“
“Mevsimlik işçilerle birlikte 60 kişi çalışıyor”
Aslan, turşuluk sebzeleri de kendisinin ürettiğini vurgulayarak, “Turşu üretmek için 100 dönümlük arazimiz üzerinde salatalıklarımız ve diğer sebzelerimizi mevsimlik işçilerimizle beraber yetiştiriyoruz. Buradan ürettiklerimizle günlük 5 ton salatalık kuruyoruz. Mevsimlik işçilerle birlikte 60 kişi çalışıyor” dedi.
Ürettikleri turşuları, başta İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere birçok şehre gönderdiklerini bildiren Aslan, şöyle devam etti:
“Bu topraklarda yetişen salatalık, domates, biber gibi organik yetişen sebzelerle turşularımızı kuruyoruz. Turşularımıza kendi sevgimizi katıyoruz ve bunun için çıtır çıtır oluyor. Çubuk turşusu olması için sebzelerin burada yetişmesi gerekiyor. Biz 30 çeşit turşu kuruyoruz. Ürettiğimiz her şeyden turşu kuruyoruz. Tarladan imalathaneye, imalathaneden tüketiciye sofralara sunuyoruz. Ev hanımlığından iş kadınlığına, 60 çalışanımla çok mutluyum. İnşallah üretimimiz her yıl aratacak.“
VİDEO:
AA
Ne aramiz var nede devlet bize bu imkanlari veriyu eger bu ikanlar verilse bizde başaririz 50 defa kosgebe gitik kurs yok git gel git sonuc elde sifir yine sifir biz bu bölgede ikinci sinif vatandaşişz binlerce devlet arasi boştur versinler ekim yapalim kendimize kulanalim neden bostur bu aewziler ama yok