1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Erkek – Kadın – Çocuk Giyim Mağazası Açmak | Maliyeti – Kar Marjı

Erkek – Kadın – Çocuk Giyim Mağazası Açmak | Maliyeti – Kar Marjı
0

Erkek veya kadın giyim mağazası açmak için planlama yapıyorsanız, sizler için hazırladığımız bu rehber aracılığıyla bütün sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz. Rehber içerisinde, Erkek – Kadın – Çocuk veya bebek giyim mağazası açmanın adımları, mağaza açmak için şartlar, giyim mağazası maliyeti ve kar marjı, giyim mağazası için KOSGEB Kredi fırsatlarına ilişkin tüm ayrıntılar yer almaktadır.

Giyim mağazası açarak kendi işinizi yapmaya odaklanacaksanız eğer geleneksel yöntemler dışında da karlılığınızı artıracak birçok fikir sunacağız.

TÜRKİYE’DE GİYİM SEKTÖRÜ

Türkiye’de imalat sektörü içerisinde en fazla gelir sağlayan ve Türkiye’ye döviz girdisi sağlayan sektörlerden bir tanesidir. Dünyanın en önemli hazır giyim üreticileri arasında yer alan Türkiye, tüm dünya ihracatının yüzde 3’ünü almaktadır. Türkiye’de hazır giyimin en önemli üretim yeri İstanbul’dur. Ancak son 3 yıldır, yeni teşvik programları aracılığıyla üretim Güneydoğu Anadolu illerine kaydırılmaktadır.

Hazır giyim sektöründe en önemli gider kalemlerini yüzde 50 ile kumaş, yüzde 25 ile işçilik maliyetleri oluşturuyor. Sektörde sigortalı olarak çalışan kişi sayısı ise 500 bine yakındır.

Türkiye’de iç pazarda ise hazır giyim sektörü satışları düzenli olarak artmaktadır. 2012’de iç pazarda giyim ürünleri satışından elde edilen ciro 29 milyar lira seviyesindeyken, 2017 yılında rakam 48 milyar liraya ulaştı.

GİYİM MAĞAZASI AÇMAK

Giyim mağazası açmanın her düzeyde sermaye sahibi için farklı alternatifleri bulunur. 5 bin lira ile de giyim mağazası açmak mümkün iken, ciddi bir yatırım ile 2 milyon liralık sermayeli bir giyim mağazası açmak da mümkün. Ortaya konacak sermayenin henüz işin başında belirlenmesi kritik öneme sahiptir. Birçok mağaza düşük potansiyelli bölgelerde yüksek sermaye ile açılarak düşük cirolar ile kapanmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle henüz işin başında iken bir iş planı hazırlanması önemle tavsiye edilir.

İş planı hazırlanırken, İş Planı Nasıl Hazırlanır adlı rehberimizden mutlaka yardım alın.

LOKASYON

Giyim mağazalarında en önemli konuların başında lokasyon geliyor. Dükkanın bulunduğu alanın taşıdığı potansiyel ile dükkan potansiyeli genellikle birbirini izlemektedir. Giyim mağazasının açılabileceği en değerli alanlar ise,

  • AVM’lerin ilk 2 katı
  • Yürüyüş Yolları
  • Çarşı ve İş Merkezleri

Her üç lokasyon ise kendi içerisinde farklı nitelikler barındırır. Örneğin yürüyüş yollarındaki tüm lokasyonlar bu kapsamda mantıklı olmayabilir. Dükkanın bulunduğu alandaki lokasyonu da önemlidir. Banka şubelerine veya ATM’lere yakın olmak, farklı kategoride satış yapan giyim mağazalarına yakın olmak iyi fikir olarak ele alınabilir.

DÜKKANIN AÇILMASI

Bir giyim mağazasını hemen hemen her noktadaki dükkana rahatlıkla açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyelerde farklı olmak üzere, genellikle giyim mağazası açmanın şartları ağır değildir. Dükkanı açarken resmi belgeler ve şartlar konusundaki bilgileri Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti adlı rehberimizden ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Dükkanın resmi işlemlerini tamamladıktan sonra (ort. 2 iş gücü) dükkanın kurulumu için çalışmalara başlayabilirsiniz. Bir giyim mağazasının dekorasyonu müşteride bıraktığınız izlenim açısından önemlidir. Giyim mağazaları dekorasyonu biraz da sizin hayallerinize göre şekillendirilmelidir. Ancak fikir vermesi açısından bu rehberin en alt kısmında, dikkat çekici giyim mağazası dekorasyon örneklerine yer verdik.

Dükkan dekorasyonunu yaparken yine iş planınızda verdiğiniz bilgiler ışında hareket etmeniz gerekiyor. Örneğin mağazada hem erkek hemde kadın giyim bulunacaksa, birbirlerinden bağımsız 2 bölüme ve soyunma kabinlerine ihtiyacınız olacak. Bu kapsamda işe koyulmadan önce mutlaka iş planınızı hazırlayın ve plana sadık kalın. Sürprizler sizi zarara uğratabilir.

GİYİM ÜRÜNLERİNİN SATIN ALINMASI

Türkiye’de binlerce hazır giyim üreticisi bulunur. Hangi ürünü alacağınızdan bağımsız olarak, her farklı ürün grubunda yüzlerce üretici bulabilmeniz mümkün. Bu kapsamda çok farklı alternatifler ile dükkan için erkek, kadın, çocuk veya bebek grubuna yönelik giyim ürünleri bulabilirsiniz.

Türkiye’de hazır giyim sektöründe belirttiğimiz üzere çok sayıda üretici bulunuyor. Hemen hemen her şehirde de tekstil atölyelerinde dilediğiniz ürünü de kendi markanız ile üretebilmeniz de mümkün. Ancak ürünleri direkt olarak satın almayı planlıyorsanız, Toptan Giyim Firmaları adlı rehberimizdeki firmalara bir göz atabilirsiniz. Bu firmalar ile hiçbir bağımız bulunmadığını ve tüm ticaret işlemlerinin maksimum pazarlık ile tamamlamanızı mutlaka tavsiye ediyoruz. Pazarda rekabet çok fazla olduğu için mutlak suretle bulabildiğiniz tüm firmalardan fiyat teklifi almaya özen gösterin. Ayrıca birçok firma toplu alımlar için sizlere personel ve örnek ürün göndermektedir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Ayrıca giyim sektöründe bir fırsat olarak nitelendirilen İhracat Fazlası Ürünler için de sık sık araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Birçok önemli markaya ilişkin ucuz ürünler bulabilmeniz mümkün.

GEREKLİ SERMAYE – MALİYET

Bir giyim mağazası açmanın birçok sermaye miktarı için farklı alternatifleri bulunur. Ancak Türkiye şartlarında ortalama bir giyim mağazası 60 bin liraya kurulmaktadır. Bu rakam, 20 bin liralık dekorasyon ve işletme kurma masrafı, 10 bin liralık başlangıç reklam bedeli, 20 bin liralık giyim ürünü ve kenarda tutulan 10 bin liralık nakit ile oluşmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  En Güvenilir ve Para Kazandıran Anket Siteleri

Ne iş yapacaksanız yapın mutlak suretle kenarda tüm sermayenizin yüzde 10-15’i kadar nakit bulundurmaya özen gösterin, bu işletmenizin geleceği anlamına gelmektedir.

Giyim mağazalarında dekorasyon ve reklam çok önemlidir; Bu nedenle mutlaka bunları önceden planlamanız gerekiyor. Nereye ne kadar harcayacağınızı henüz harcamaya başlamadan önce kararlaştırın ve sürprizlere hazır olmak için kenarda para bırakmanız gerekiyor. Giyim mağazalarında ortaya çıkabilecek çok ciddi ek sürpriz masraflar yoktur ancak bu olmayacağı anlamına da gelmiyor. Örneğin ilk aylar iş yapamadığınız durumda kiranızı ve faturalarınızı ödemek için ek nakit ihtiyacınız olacak.

PERSONEL

Erkek, kadın, çocuk veya bebek giyim mağazalarında ciroyu belirleyen en önemli konular arasında şüphesiz personel kalitesi de gelmektedir. Giyim mağazası sahiplerinin sıklıkla yaptığı yanlışlar arasında personel seçimi gelmektedir. Türkiye’de yeni açılan giyim mağazalarının birçoğunda tecrübesiz kişiler çalıştırılmaktadır. Halbuki mağaza için personelin deneyimli olması kritik bir konudur. Giyim mağazasını henüz açmaya başlamadan önce bile personel arayışında olmanızı öneriyoruz. Her 15 metrekarelik satış alanı için 1 adet olacak üzere personel ihtiyacınız olacak. Örneğin 100 metrekarelik bir giyim mağazası için 6-7 personel yeterli olacaktır.

Giyim mağazalarında çalıştırılacak personele satış başına komisyon verilmesini ÖNEMLE tavsiye ediyoruz. Bu daha önce yüzlerce kez kanıtlanmış bir şekilde satışları artıran bir yöntemdir. Aksi durumda mağaza personelinin daha fazla çalışması için sebepler gün geçtikçe ortadan kalkacaktır. Mutlak suretle satıştan yüzde 3 ila 5 arası bir pay verilmesini öneriyoruz. Günlük 1000 liralık satış yapan bir personel için bu rakam 30 ila 50 lira arasında olacaktır.

REKLAM

Giyim mağazalarında ciroyu doğrudan etkileyen bir diğer konu da reklamdır. Giyim sektöründe rekabet çok üst düzeydedir ve bu nedenle reklam yapmadan rekabet şansınız daha düşük olacaktır. Şehrinizde veya bölgenizde yayın yapan yerel tv, radyo ve gazetelere ilk etapta düşük olmak üzere reklam verin. Geri dönüşlere göre reklam bütçesini artırmayı da ihmal etmeyin.

Ayrıca internet üzerinden yine bulunduğunuz bölgeye yönelik yayınlar yapan Facebook, Twitter, Instagram, Google Plus gibi sayfalara da reklamlar verebilirsiniz. Her dört platform için de kendi sayfalarınızı da mutlaka açın ve burada kampanyalar düzenleyin. Örneğin sayfamızı paylaşan 10 kişiye yüzde 20 hediye çeki gibi…

KAR MARJI – NE KADAR KAZANDIRIR?

Giyim sektöründe hitap ettiğiniz kitle ve satışa odaklandığınız giyim ürünü grubu nedeniyle kar marjı çok değişkendir. Ancak Türkiye’nin en büyük şehirlerindeki birçok mağazadan alınan raporlar ışığında, ortalama kar marjlarına ilişkin fikir sağlamak mümkün olabiliyor.

Türkiye’de kar marjı en yüksek giyim sektörleri sırasıyla şöyle;

  1. Çocuk Giyim
  2. Kadın İç Giyim
  3. Hamile Giyim
  4. Tesettür Giyim
  5. Kadın Giyim
  6. Erkek İç Giyim
  7. Erkek Giyim

Sektördeki kar marjlarına ilişkin ayrıntılar için Giyim Sektöründe Kar Marjı adlı rehberimize göz atabilirsiniz.

KOSGEB KREDİ – HİBE FIRSATLARI

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) yeni iş yeri açacaklara kredi ve hibe veriyor. Giyim mağazası açmak isteyenler de bu fırsatlardan yararlanabiliyor. Eğer KOSGEB’in sağladığı 50 bin liralık hibeye başvurmak istiyorsanız öncelikli olarak Kosgeb Girişimcilik Kursu Başvuru Formu adımından ilerleyerek bir girişimcilik belgesi almanız gerekiyor. Ardından KOSGEB İş Planı hazırlayarak 50 bin liralık hibe almaya hak kazanabiliyorsunuz.

Ayrıca yeni açılan işletmelere de 150 bin liraya kadar kredi fırsatı da sağlanıyor.

SEKTÖR TRENDLERİ

Giyim sektöründe önümüzdeki yıllarda uluslararası pazarlarda rekabetin daha da artacağı ve bu süreçte bilgi ve teknoloji yatırımlarının gerek üretimde gerekse pazarlama, satış, markalaşma alanlarında fark yaratacağı tahmin ediliyor. Söz konusu yatırımların, yenilikçi üretim ve verimlilik artışının yanı sıra etkin pazarlama ve satış teknikleri sayesinde firmaların rekabet gücüne katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Sektörde moda tarafında küresel eğilimler incelendiğinde, yenilikçi ürünlere, spor kıyafetlere ve performans kumaşlarına ilginin artmaya devam etmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra tasarımcı imzası taşıyan koleksiyonlar, özel seri veya sınırlı sayıda üretilen giysiler ile kişiye özel tasarımlara yönelik talebin yükseleceği tahmin ediliyor. Bu sayede firmaların daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşması ve marka sadakatini artırması mümkün olacak.

E-ticaretteki hızlı büyümenin perakende sektörüne ve dolayısıyla üretime canlılık kazandırması bekleniyor.

Diğer taraftan, son yıllarda küresel ekonomilerde yavaşlayan büyüme oranları paralelinde, moda endüstrisinde de büyüme hız kesmiştir. Özellikle lüks tüketimdeki yavaşlama dikkat çekerken, spor giyimin görece hızlı büyüdüğü izleniyor. E-ticaretin yaygınlaşması mağaza verimliliğini artırmaya zorlarken, rekabetçi olunamayan durumlarda mağaza küçülmelerine gidildi. Önümüzdeki dönemde moda endüstrisinde dijitalleşmenin daha fazla öne çıkması, e-ticaretin büyümesi, bir kısım işlerin taşerona devredilmesi ve bu yolla maliyetlerin düşürülmesi bekleniyor. Aynı zamanda, hızlı
moda kavramına uyum sağlayabilecek esnek üretim yapıları ile markalaşmaya odaklanılacağı da öngörülüyor.

GİYİM MAĞAZASI DEKORASYONU ÖRNEKLERİ

Giyim mağazası için dekorasyon fikirlerine ihtiyaç duyuyorsanız aşağıdaki şık tasarımlara göz atabilirsiniz.

giyim mağazası dekorasyonu

giyim mağazası dekorasyonu3 giyim mağazası dekorasyonu3 giyim mağazası dekorasyonu3

giyim mağazası dekorasyonu4

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir