1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Ergonomi Nedir? En İyi Ergonomik Tasarım Örnekleri

Ergonomi Nedir? En İyi Ergonomik Tasarım Örnekleri
2

Ergonomi Nedir? En İyi Ergonomik Tasarım Örnekleri

Ergonomi genel olarak iş yerlerinin, makinelerin ve çeşitli teçhizatların insan yapısına ve sağlığına uygun olarak tasarlanması ve düzenlenmesi anlamına geliyor. İş dünyası için kritik bir öneme sahip olan Ergonomi, iş yeri verimliliğin artırdığı gibi insan sağlığına olumlu katkı sağlamaktadır. Ergonomik Tasarım örnekleri ile birlikte makalemizin keyfini çıkartabilirsiniz.

Ergonomiyi genellikle koltuklar için duymuş olabilirsiniz ancak Ergonomi bundan çok daha fazlasıdır. İnsanların kullandığı ve maruz kaldığı hemen hemen her şey için ergonomi terimini kullanmak mümkündür.

Ergonomi Nedir?

Ergonomi kelimesi Yunanca’dan gelmektedir. Ergo kelimesi İş anlamına gelirken, nomos ise yasa anlamına geliyor. Kısaca iş yasası olarak tabir edilebilecek Ergonomi, insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini inceleyerek, bu özellikleri makine ve çevre uyumu ile bütünleştirmektir. Günümüzde üretilen her makine, teçhizat ve araç Ergonomi kapsamında düzenlemelerden geçirilir. Ayrıca mimarlar, mühendisler ve yasalar çevreyi de Ergonomi kapsamında insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerine göre düzenler.

Ergonomi dünyanın hemen hemen her noktasında bir bilim dalı olarak kabul edilmektedir ve bu bilim dalının amacı insanın fiziksel, psikolojik özelliklerini ele aldığı gibi aynı zamanda bunların sınırlarını ve bu sınır ve özellikler içerisindeki en doğru tercihleri öğrenmeye, hesaplamaya ve uygulamaya çalışır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İnovasyon Örnekleri

Aynı zamanda insanların araç ve makine kullanımları sırasında ve çevre ile herhangi bir durumda karşı karşıya kaldığında yaralanma ve zarar riskini en aza indirmek için de yoğun çalışma gösterir. Ortamları ve çalışma alanlarını da geliştirmeyi planlayan Ergonomi; iş, dinlenme, oyun ve herhangi bir sebepten dolayı bulunduğumuz veya kullandığımız her şeyi “bizim için en iyi hale getirmek” için kendini daima günceller ve geliştirir.

Bireyin beden büyüklüğü, gücü, becerisi, hızı, duyusal yetenekleri (görme, duyma) ve hatta tutumlarını göz önüne alarak, bu yetenek ve sınırlamalara uygun güvenli, konforlu ve üretken çalışma alanları ve araçları oluşturmayı amaçlar.

Ergonomi’nin Kaynakları

Ergonomi bir bilim dalı olmasına rağmen, aynı zamanda birçok alt bilim dalı ile de doğrudan ilgilidir. Bu kapsamda aşağıda yer alan kaynaklar olmadan, Ergonomi’nin verimliliğinden ve yaratıcılığından bahsetmek mümkün değildir. Ergonomi’nin genel olarak faydalandığı bilim dalları ve kaynaklar;

  1. Antropometri: İnsan vücudunun boyutları ve şekilleri ile ilgilenen bilim dalıdır. Ergonomik tasarımların uygulanmasında en çok ihtiyaç duyulan veriler Antropometri ile elde edilmektedir.
  2. Biyomekanik: İnsanların hareket ve deformasyonlarını inceleyen bilim dalıdır. İnsan dokusunun makineleri kullanırken karşılaşabileceği olası zararları ele alır. Genel olarak iş makinelerinin daha Ergonomik olarak üretilmesi için Biyomekanikten faydalanılır. Ayrıca kask, eldiven ve maske gibi koruyucu ürünlerin daha verimli üretilmesi için de Biyomekanik verileri kullanılır.
  3. Çevre Fiziği: Gürültü, ışık, ısı, soğuk, radyasyon ve titreşim gibi çevresel kaynakları inceler. Bu kaynakların sınırlamalarını ve insan sağlığına olan etkisini de ele alır.
  4. Duyular: Ergonomik bir çevre ve makine için duyular en kritik süreçtir. Bu kapsamda Ergonomiyi ele alan işletmeler ve kurumlar, görme, işitme ve hissetme gibi tüm duyuları ve bu duyulara ilişkin verileri ve sınırlamaları da ele alır.
  5. Uygulamalı Psikoloji: Elbette Ergonomi yalnızca yapısal değildir aynı zamanda duyusal yani psikoloji de Ergonomi için çok değerli bir konudur. Bu kapsamda Uygulamalı Psikoloji, Ergonomi için ele alınan bir daldır. Uygulamalı psikolojinin genel amacı, insanın psikolojik olarak özelliklerini ele alıp bu veriler ışığında insanın daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olması için gereklilikleri inceler.
  6. Sosyal Psikoloji: Yine bir bilim dalı olan Sosyal Psikoloji, genel olarak insanın toplumsal şartların insanlar üzerindeki etkilerini inceler. Sosyal psikoloji aynı zamanda insanların birbirleriyle olan etkileşimi de göz önüne alır. Ergonomi söz konusu olduğu zaman sosyal psikoloji bilim dalının verilerinden de ciddi oranda ilham alınır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Satış Ortaklığı (Affiliate) Veren Siteler - Firmalar / Nedir?

Ergonominin Amaçları

Ergonominin genel olarak amaçları;

  1. Yaşam Kalitesini Üst Düzeye Çıkarmak
  2. İş Memnuniyetini Maksimize Etmek
  3. Üretim Süreci Kalitesini Artırmak
  4. İş Kaybını Azaltmak
  5. İş Hastalıklarını Azaltmak
  6. İş Sürecini Kolaylaştırmak

İş Yerlerinde Sık Karşılaşılan Sorunlar

Ergonomik olarak hazırlanmayan bir iş alanında sık karşılaşılan sorunlar;

Ayakta Durmak Ayak ve Bacak Rahatsızlıkları – Varis
Taburede Oturmak Sırt Kası Rahatsızlıkları
Yüksek Sandalyede Oturmak Diz, Baldır ve Ayak Rahatsızlıkları
Alçak Sandalyede Oturmak Omuz ve Boyun Rahatsızlıkları
Öne Eğik Oturmak Bel Rahatsızlıkları
Öne, Yana ve Yukarıya Sık Kaldırılan Kol Omuz ve Kol Rahatsızlıkları
Öne veya Arkaya Eğik Baş Boyun ve Diz Aşınması
Araç Kumandalarını Doğal Olmayan Şekilde Kullanmak Dirsek ve Kol İltihaplanmaları
Yetersiz veya Fazla Işıklandırma Göz Rahatsızlıkları
Ağır Fiziksel Zorlanmalar Bel, Diz ve Ayak Rahatsızlıkları
Uzun Çalışma Süresi Psikolojik Rahatsızlıklar
Mobbing Psikolojik Rahatsızlıklar
Gürültü Kulak Rahatsızlıkları
Az veya Çok Sıcaklık, Nem ve Hava Alt ve Üst Solunum Yolu Rahatsızlıkları ve Yorgunluk
Titreşim Kas Rahatsızlıkları
Kimyasallar Ciddi Sağlık Sorunları
Yoğun Tekrarlama Kas ve İskelet Sistemi Rahatsızlıkları

Ergonomik Tasarım Örnekleri Ofis

Ergonomi satın aldığınız tüm ürünlerde ele alınan bir konudur özellikle yaşanan son covid pandemisi nedeniyle uzaktan çalışma modeli yaygınlaşmaya başladı ve ergonomi hayatlarının bir parçası oldu. Bazı ürünler ve tasarımlar ergonomi konusunda eşsiz özellikler barındırır. Bunlardan bazılarına göz atmak gerekirse;

  • Yüksekliği Ayarlanabilir Masa

Ergonomi Nedir? En İyi Ergonomik Tasarım Örnekleri

Ayarlanabilir yükseklikteki masa, kullanıcının boyuna ve oturma pozisyonuna göre yüksekliği ayarlanabilir. Bu, kullanıcının düzgün bir duruş sergilemesini ve ergonomik bir çalışma ortamı oluşturmasını sağlar.

  • Ayarlanabilir Ayak Destekleri

Ergonomi Nedir? En İyi Ergonomik Tasarım Örnekleri

Ayarlanabilir ayak destekleri, kullanıcının ayaklarını rahatlatmak ve doğru pozisyonda tutmak için tasarlanmıştır. Bu, bacak ve ayak ağrısının önlenmesine yardımcı olur ve kullanıcının konforunu arttırır.

  • Ergonomik Sırt Çantaları

Ergonomi Nedir? En İyi Ergonomik Tasarım Örnekleri

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Ağır yük taşıma, bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Ergonomik sırt çantaları, yastıklı omuz askıları, bel desteği ve hava kanalları gibi özelliklerle donatılmıştır. Bu özellikler, yükün dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur ve kullanıcının konforunu arttırır.

  • Entegre Sandalye

entegreli Ergonomik Tasarım Örnekleri

İhtiyacınız olan teknolojiler ile donatılmış sandalyeler son dönemde çok popüler. Klavye, mause ve benzeri ihtiyaçlarınızı sandalyenize dilediğiniz gibi entegre edebiliyorsunuz.

  • Eldivenli Fare

eldivenli tasarım

Yoğun fare kullanımı nedeniyle sıklıkla el ve bilek rahatsızlıkları yaşanmaktadır. Bu sorunu ele alan ergonomik tasarım, fareyi eldivenli olarak tasarladı.

  • Laptop Standı

laptop standı

Laptopları kullanmak çoğu zaman bel ve boyun rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Özellikle ofislerde kullanım için bir laptop standı işinize yarayacaktır.

Ergonomik Tasarım Örnekleri Günlük Hayat

  • Fotoğraf Kolu

fotoğraf kol

Telefon ile özellikle selfie çekmek çok zahmetli bir konu. Ayrıca fotoğraf çekerken de telefonu iyice kavramak sorunlar oluşturabiliyor. Bu nedenle ergonomik tasarım örnekleri arasında fotoğraf kolu gösterilebilir

  • Dokunmatik Kumanda

dokunmatik kumanda

Artık televizyonlar bir bilgisayardan farksız. Peki, bu bilgisayarın klavye ve faresi nerede? Karşınızda akıllı kumandalar, üstelik piyasada ciddi bir satışı var.

  • Cep Telefonu Oyun Konsolu

konsol cep telefonu

Artık cep telefonlarında çok kapsamlı oyunlar oynayabiliyoruz. Ancak ekranda 10 tuşla oyunu kontrol etmek zor olabiliyor. Bu sorunu fark eden işletmeler artık cep telefonu oyun konsollarını üretti.

  • Ergonomik Tırnak Makası

tırnak makası

Klasik tırnak makasları ile tırnakları kesmek gerçekten çok zahmetli. Yeni ergonomik tasarım ise işinizi kolaylaştıracak.

  • Ölçeklendirilebilen Lavabo

ölçeklendirilebilir lavabo

Hem engelliler, hem çocuklar hem de erişkinler için ölçeklendirilebilir bir lavabo tasarımı.

  • Daha Sıkı Tutuş

kupa

Kupa bardaklar için daha sıkı bir tutuş sağlayan alt tutamak da Ergonomik tasarım örnekleri arasında gösterilebilir.

  • Ergonomik Kalem

ergo kalem

Kalemler hayatımızın her alanında yer alıyor. Genellikle kalemleri tutarken doğal olmayan bir el tutuşu gerekir. Sorun çözülmüşe benziyor.

  • Ergonomik Fiş

fiş

Bazen fişleri çekerken zorlanmalar yaşanabiliyor. Üstelik bu zorlanmalar fişin ömrünü de önemli ölçüde azaltyor. Karşınızda ergonomik fiş.

  • Çeşmeli Diş Fırçası

çeşmeli diş fırçası

İlginç gelebilir ama çok mantıklı bir ergonomik tasarım içeren bir fikir. Dişinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak için suya ihtiyacınız olur. Bu suyu almak için de ellerinizi kullanmak ya da ağzınızı musluğa götürmek sıkıcı olabilir. Karşınızda çeşmeli bir dış fırçası.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 14 Şubat 2022

    Gayet iyi örnekler ç ok ilginç

  2. 14 Şubat 2022

    Gayet iyi örnekler ç ok ilginç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir