1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

En İyi 13 Tarım ve Hayvancılık İş Fikirleri

En İyi 13 Tarım ve Hayvancılık İş Fikirleri
0

Tarım ve hayvancılık alanında en iyi iş fikirleri arayanlar için birbirinden karlı ve potansiyelli iş fikirlerini sizler için inceledik.

Türkiye tam anlamıyla bir tarım ve hayvancılık ülkesi olmasına rağmen potansiyel tam olarak değerlendirilemiyor. Devlet tarafından birçok teşvik ve hibe verilmesine rağmen tarım ve hayvancılığa yönelik iş fikirlerine olan ilgi gün geçtikçe azalıyor. Bu azalış da beraberinde, tarımsal ve hayvansal iş fikirlerinin karlılığının artmasını sağlıyor.

Eğer tarım ve hayvancılık iş fikirleri üzerine yoğunlaştıysanız, kısa sürede sizi istediğiniz yere götürecek 12 iş fikrimiz var. Elbette hangi iş fikrini seçeceğinize çok dikkat etmeniz gerekiyor, her bir iş fikri kendi içerisinde farklı dinamikler barındırıyor.

Tarımsal iş fikirlerini değerlendirirken en önemli tavsiyemiz, yerel düzeydeki süreci iyi kontrol etmeniz olacak. Yerel pazardaki rekabet şartlarına uygun hareket etmeniz, işletmenizin ilk yıllarında daha rahat hareket etmenizi sağlayacak.

1. Ürün Yetiştirmek

tarım

Sermaye düzeyinize göre, bir ürün yetiştirmek en iyi tarımsal iş fikridir. Özellikle yerel düzeydeki taleplere göre hareket etmeniz işi daha hızlı büyütmenizi sağlayabilir. Hangi ürünü yetiştireceğinize vereceğiniz kararı alırken, sahip olduğunuz ya da kiralamayı düşündüğünüz alanın bir toprak analizini yaptırmak mantıklı olacak. Ayrıca alanda ne kadar süre kalmak istediğinize bağlı olarak, yetiştirdiğiniz ürünü seçmek iyi bir tercih olabilir.

Örneğin bazı tarımsal ürünler 5 yıl sonra verim sağlayabilir, bu durumda 5 yıl boyunca sermayenizin size yeterli olması gerekecek. Özel ve karlı bir şey arıyorsanız Para Kazandıran En Karlı Tarım Ürünleri‘ne göz atabilirsiniz.

2. Solucan Gübresi

solucan gübresi

Son yıllarda adını çokça duyduğunuz solucan gübresi, düşük maliyetler ile yüksek kazanç potansiyeli sağlamaktadır. Ancak bu iş fikrine para yatıranlar arasında 100 kişiden 80’inin başarısız olduğunu söylemekte yarar var. Çünkü bu işin altyapısı sağlanmadan direkt olarak solucan almaya başlayan çok sayıda girişimci bulunuyor. Her işin kendi içerisinde farklı dinamikleri bulunuyor, bu nedenle solucanları yetiştirebilecek minimum 20 metrekare alan ve günün minimum 15 saatini bu işe ayırabilecek kapasiteniz yoksa kesinlikle önermiyoruz.

3. Çiçek İşletmesi

çiçek tarım

Çiçek üretimi, günümüz tarımında en hızlı büyüyen trend işlerden biridir. Çiçek üretimine odaklanacaksanız elbette ilk olarak müşterileri bulmak faydalı olabilir. Yerelde hizmet sağlayan çiçekçiler ile görüşerek hangi konuda çalışabileceğinize odaklanabilirsiniz. Çiçek tarımı çok karlıdır ancak birçok tarımsal fikre göre daha zahmetlidir.

4. Gübre Dağıtım İşi

gübre dağıtımı

Tarım sektöründe gübre çok önemli bir yere sahiptir. Küçükten büyüğe tüm işletmeler gübreye ihtiyaç duyar ve gübrenin en zor kısmı da dağıtım işidir. Eğer yeterli düzeyde araç alabilecek sermaye kapasitesine sahipseniz belirli bir bölge için gübre dağıtım işi yapabilirsiniz. Örneğin Konya’da gübre tesisleri genellikle merkez bölgelerinde bulunur, ancak merkeze 100-200 kilometre uzakta bulunan köylerdeki insanlar gübreye ulaşmakta büyük zorluklar yaşamaktadır. Bu köylere gübre dağıtımı yapmak harika bir fikir olabilir. Elbette halihazırda bu işi yapan insanların rekabet koşullarına dikkat etmeniz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  2020'de Yüksek Oranda Büyüme Beklenen 4 Sektör

5. Kümes Hayvancılığı

kümes hayvancılığı

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Köy düzeyinden sanayileşmeye yaklaşık 30 yıldır başlayan kümes hayvancılığı, kırsaldaki üretimin yetersiz olması nedeniyle işletme düzeyinde en hızlı büyüyen iş fikirleri arasında yer alıyor. Özellikle tavuk, hindi, ördek, bıldırcın üzerine çalışma yürütmenizi öneririz.

6. Mantar Yetiştiriciliği

mantar tarımı

Sadece birkaç hafta içerisinde bile geri dönüşüm alabileceğiniz harika bir tarımsal iş fikri arıyorsanız mantar yetiştiriciliği tam aradığınız iş olabilir. Üstelik mantar yetiştiriciliği hemen hemen tüm sermaye düzeylerine uygun bir iş fikri olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgiler Mantar Yetiştiriciliği rehberinde.

7. Hidroponik Tarım

topraksız tarım

Yeni bir tarım fikri olan Hidroponik tarım üzerine de çalışma yürütebilirsiniz. Elbette Türkiye için çok bir gereklilik olmasa da değerlendirilebilir. Konu hakkında detaylı bilgiler Topraksız Tarım rehberinde.

8. Salyangoz Yetiştiriciliği

salyangoz

Yüksek oranda protein, demir, düşük yağ ve insan vücudu için gerekli olan hemen hemen tüm amino asitleri içeren salyangozlara olan talep gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de yetiştirmeye uygun olan Salyangozlar genellikle Avrupa’ya ihraç ediliyor ve kesinlikle karlı bir iş fikri.

9. Arıcılık

arıcılık

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bal tüketimi artarken, arıcılık tam da aradığınız trend bir iş fikri olabilir. Arıcılık artık büyük tesisler tarafından yapılsa da, halen organik artı adı altında çok küçük işletmelerde de yüksek kar potansiyeli bulunuyor. Arıcılık üzerine faaliyet göstermeyi planlıyorsanız Arıcılık rehberine göz atmanızı öneririz.

10. Balıkçılık

balıkçılık

Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili ancak balık konusunda aynı düzeyde potansiyel alınabiliyor mu? Kesinlikle hayır. Orta düzeyde bir sermaye ile yapılabilecek en iyi iş fikirleri arasında yer alan balıkçılık, artık modern tesisler için de uygun bir iş fikri. Bu kapsamda bir balık çiftliği açmak da değerlendirebileceğiniz harika bir potansiyel barındırıyor.

11. Keçiler ve İnekler için Yem Üretimi

keçi yem

Yem fiyatlarının düzenli olarak arttığı bu dönemde, keçi ve inek besicileri sürekli olarak farklı alternatiflere yöneliyor. Bu kapsamda sadece keçi ve inekler için yem üretimine odaklanabilirsiniz, şunu açıkça ifade etmek gerekir ki, yüzde 5 bile daha avantajlı ürün ortaya çıkartan bir tesis gün geçtikçe büyüyecektir.

12. Meyve Suyu

meyve suyu

Türkiye’de meyve suyu tüketimi birçok ülkenin üzerindedir. Ayrıca ülkenin en büyük potansiyeli ise, meyve suyu ihracatı konusunda eşsiz bir fırsat barındırmasıdır. Ortadoğu coğrafyasının neredeyse tamamı Türkiye’de üretilen meyve sularını tüketmektedir. Bu nedenle yükselişte olan bir trend iş fikri arıyorsanız, meyve suyu üretimine odaklanabilirsiniz. Üstelik birçok teşvik ve hibe programı da barındırıyor.

13. Topraksız Tarım

topraksız tarım

İnsanoğlu doğayı ve çevreyi kirletip tarım alanlarını yok ederken bir de nüfus artışı ile paralel olarak daha fazla tarımsal ürünlere ihtiyaç duyuyor. İşte bu konuda insanlığın belkide kurtuluşu Topraksız Tarım yada bilimsel adı ile Hidroponik tarım olacak. Toprağa ihtiyaç duyulmayan bu tarım faaliyetinde bitkiler çeşitli çözeltiler, kıl, tüy, çakıl taşı veya suda büyüyor.

Yoğun şehirleşmenin yaşandığı bölgelerde yüksek faaliyet alanı bulunan Topraksız Tarım, geleceğin kurtuluşu olarak da birçok kaynakta yer almaktadır. Seracılığın artış göstermesiyle birlikte topraksız tarım faaliyetlerinde de artış yaşanmaktadır.

Topraksız tarım genellikle sera alanlarında yapılıyor, dünyada bütün seralardaki tarımın yüzde 90’ı topraksız olarak yapılırken Türkiye’de henüz bu konuda yeterli rakamlara ulaşılamamıştır. Türkiye’de bu rakam yüzde 10 civarında bulunuyor. Kanada, İngiltere, Hollanda, İtalya, Japonya, Yeni Zelanda en iyi topraksız sera tarımının yapıldığı ülkeler olarak dikkat çekiyor. Bu ülkelerdeki seraların neredeyse tamamında Hidroponik tarım yapılmaktadır.

Detaylı bilgiler Topraksız Tarım rehberinde yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir