1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

E-Ticarette Rekabet Gücünü Artırmanın 10 Yolu

E-Ticarette Rekabet Gücünü Artırmanın 10 Yolu
1

Dünyada internet kullanımı Temmuz 2019 itibariyle yüzde 56’ya yükselerek 4.33 milyar kişiye ulaşmış durumda. Doğu Asya bölgesi 1 milyar internet kullanıcısı ile zirvede yer alırken, Doğu Asya bölgesini 803 milyon ile Güney Asya bölgesi takip ediyor. Ülke bazında değerlendirildiğinde Çin 829 milyon kullanıcı sayısıyla internet kullanımının zirvesinde yer alıyor. Çin’i 560 milyonla Hindistan ve 292 milyonla ABD takip ediyor. Türkiye ise 69 milyon kullanıcı sayısıyla dünyada en çok internet kullanan 12’nci ülke konumunda.

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve dünyadaki dijital dönüşüm ticarette de dengeleri değiştirmeye başladı. Dünyada hızla yaygınlaşan e-ticaret, hacim olarak 3 trilyon dolar seviyesine ulaştı. 2020 yılında toplam hacmin yüzde 64’ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından oluşturulması bekleniyor. Türkiye’deki e-ticaret hacmi ise yıllık 45 milyar TL seviyelerinde…

Online ticaret, alışveriş dünyasındaki ezberleri de bozmaya başladı. Ticaretin aktörleri de, alışverişin kalıpları da tamamen değişti. Sözgelimi; dünya ölçeğinde konuya yaklaştığımız zaman geçmişin yerel küçük girişimcileri, bugün birer uluslararası tedarikçiye dönüştü ve pazarda söz sahibi olmaya başladı. e-ticaretin sadece küçük perakende firmaları için değil, toptancı KOBİ’ler açısından da kaldıraç işlevi gördüğünü unutmamak gerekiyor. Böylece e-ticaret, sadece perakendecilerin değil toptancı KOBİ’lerin de önemli bir oyun ve strateji alanı haline geldi. Bu nedenle KOBİ’ler e-ticaret üzerinden müşterilerine sipariş, dağıtım ve ödemede seçenek sunmaya devam ediyor. Geleneksel ticarette olduğu gibi yaygınlaşan e-ticarette de rekabet unsuru önemli bir hal almaya başladı.

Rekabet gücünü e-ticarete de taşımak ve yeni dijital çağa ayak uydurmak isteyen KOBİ’lerin uygulaması gereken stratejileri aşağıdaki başlıklar halinde özetleyebiliriz:

İyi bir pazar araştırması şart

Öncelikle konuşlanmak istenilen alanlarda önemli paya sahip işletmeleri detaylıca incelemek gerekiyor. Rekabet edilen pazarda işletmenin kendine sağlam bir yer edinebilmesi için nasıl bir farkındalık yaratılabileceği düşünülmeli. Unutmayın, rakiplerinizden farklı yönlerinizin olması pazarda güçlü ve kalıcı olmanızın temel koşulu.

Mobil hayatı önemseyin

Mobil uygulamalar dünya çapında tüketici davranışlarında ciddi bir rol üstleniyor. 2014 yılında mobil kanaldan 204 milyar dolar harcayan tüketiciler, 2018 yılında 626 milyar dolarlık alışveriş gerçekleştirdi. Siz de e-ticaret işlemlerinizi mobil cihazlarla uyumlu hale getirerek potansiyel müşterilerinize daha fazla yakın olmalısınız.

Sosyal medya gücünü kullanın

Sosyal medyayı ihmal etmek rekabet gücünüzü olumsuz etkileyecek bir başlık. Sosyal medyanın e-ticaretin merkezinde başrol oyuncusu konumunda olduğunu göz ardı etmemek gerek. Sosyal medya sizi ulaşamadığınız potansiyel müşterilere ulaştırabilir. Sosyal medya araçlarını sadece alternatif bir satış kanalı olarak da görmeyin. Mevcut veya potansiyel müşterilerin gözünde marka imajınızı da artırmak istiyorsanız mutlaka sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmelisiniz. Örneğin insan sağlığına veya çevreye duyarlı projeler geliştiren ve nitelikli işler yapan kuruluşları desteklemek, onların ürün ve hizmetlerini tercih etmek insanları pozitif etkiliyor.

Gereğinden fazla bilgi talep etmeyin

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

e-ticaretin ana kurallarından biri de güven duygusudur. Ziyaretçilerinizin veya müşterilerinizin güvenini kazanmak son derece önemli. Bir e-ticaret sitesi olarak ziyaretçilerinizin tüm iletişim bilgilerini veya daha farklı bilgileri bilmeniz gerekmiyor. Bir e-posta adresi ve kullanıcı adı, ilk etapta size her zaman yeter. Gereğinden fazla bilgi talebi müşteri gözünde zaman kaybı yani ‘uğraştırıcı’ adımlar olarak görülebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Bez Poşet Promosyonu Vererek Satışlarınızı Artırın

Görselliğe önem verin ve detaycı olun

Yapılan araştırmalara göre görsel iletiler metinlerden 60 bin kat daha hızlı işleniyor ve insanların yüzde 65’i görsel olarak daha rahat öğreniyor. Yani araştırmalar gösteriyor ki mesajınızı insanlara iletmenin en etkin yöntemlerinden biri de görsel içeriğe ağırlık vermek. Dolayısıyla web sitenizde daha fazla görsel kullanmalısınız. Ayrıca ürünlerinizin yer aldığı kataloğunuzu satış elemanınız gibi düşünmelisiniz. Satış elemanınız müşterilerinize aradıkları ürünü kolayca bulmaları ve bilgi sahibi olmaları için nasıl yardımcı oluyorsa, kataloğunuzu da bu mantık doğrultusunda hazırlayın. Sizinle internet üzerinden ticaret yapmak isteyenler aradıkları ürün ve bilgilere kolay ulaşabilmeli, stok ve ürün detayları gerçek zamanlı olmalı.

Arama motorlarında üst sıralarda olmaya çalışın

e-ticaret ekonomisi hızlı bir büyüme yaşadığı için her geçen gün daha fazla iş bu sınırsız dünyaya giriyor. Arama motorlarından yapılan aramalarda insanların yüzde 90’ı çoğunlukla sadece ilk üç sonuca tıklıyor. Eğer ürününüz sayfanın en sonunda yer alıyorsa bu sadece kalan yüzde 10 sizin sitenizi bulacak anlamına geliyor. Bu nedenle sitenizi arama motoru optimizasyonuna (SEO) uygun inşa edin.

Kullanıcı yorumları etkili

Çağımızda tüketiciler de, satın almacılar da daha bilinçli hareket ediyor. Sadece ürün hakkında fikir sahibi olmanın dışında kıyaslama yapmak amacıyla diğer kullanıcıların görüşlerine de önem veriliyor. Anlayacağınız kullanıcıların ürünlerinizle ilgili deneyim ve yorumları yeni tüketiciyi etkileyen çok önemli bir kriter.

Farklı avantajlar sunun

Eğer satışı daha cazip hale getirmek istiyorsanız müşterilerinizin seçtiği ürünleri bir sepette toplama olanağı sağlamak ve satın almayı düşündükleri ürüne göre miktar bazlı indirim yapmak işinizi daha fazla kolaylaştırır. Ürünün sabit birim fiyatı, minimum ve maksimum miktarlar için indirimler sitenizde belirgin olmalı. Diğer yandan müşterilerinize lojistik konusunda esnek seçenekler sunmanın yanı sıra siparişlerini takip etme ve güncelleme imkanı da vermeniz satışlarınızı artırmanın yollarından biri.

e-ticaret işindeki en büyük eksiklik, müşterilerin karar vermeden önce ürünü dokunmasına, hissetmesine ve denemesine imkân bulunmaması. Buna henüz bir çözüm olmasa da işinizin diğer alanlarında bu eksikliği giderebilirsiniz. Basitleştirilmiş alışveriş sepetiyle süreci kolaylaştırabilir, uygun fiyat politikası uygulayabilir ve ücretsiz kargo yöntemiyle bu boşluğu kapatabilirsiniz.

İyi bir rehberlik hizmeti verin

e-ticarette yaşanılan sorunlardan biri de müşteriye iyi bir rehberlik hizmeti sunamamak. Eğer alacakları ürünle ilgili kafalarına takılan veya merak ettikleri konularda istedikleri sorulara sağlıklı yanıt bulabiliyorlarsa daha rahat alışveriş yapıyorlar. Bu nedenle satış temsilciniz ya sohbet odasından ya da telefonla müşterilerinizin sorularını mutlaka yanıtlamalı. Çünkü insanları tam zamanında ve sağlıklı olarak bilgilendirmek özellikle toptancı e-ticaret sitelerinin vazgeçilmez unsurlarından. Özellikle canlı sohbet potansiyel müşterilerin daha hızlı karar vermesini sağlıyor. İnsanlar henüz bir makineyle değil, bir insanla sohbet etmeyi tercih ediyor. Çünkü birebir iletişim sistemi daha insancıl kılıyor.

Ödeme yöntemlerini ve adımlarını kolaylaştırın

e-ticarette e-posta ya da SMS ile ödeme linki göndermekten kredi kartıyla ödemeye kadar birçok seçenek mevcut. Ayrıca taksit yapma veya peşin ödeme indirimi yöntemleri de sıkça kullanılıyor. Bu ödeme seçeneklerini ne kadar çok artırabilirseniz müşterinizin ödeme konusunda eli rahatlar ve sizin de satışlarınızı artırır.

YAPI KREDİ KOBİ

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Güzel paylaşımınız için çok teşekkrler her zaman takipteyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir