1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Domain Arama: İyi Bir Alan Adı Nasıl Seçilir ve Satın Alınır

Domain Arama: İyi Bir Alan Adı Nasıl Seçilir ve Satın Alınır
0

Her web sitesinin bir adı veya numarası vardır. Numaralar (ip adresi) çok akılda kalıcı olmadığı için onlara isim vermek; daha akıllıca bir yöntemdir. Her web sitesinin genellikle bir alan adı bu nedenle vardır. Dolayısıyla akılda kalıcı ve kısa alan adlarının bir maddi değeri vardır. Böyle bir alan adına sahip olmak da size para kazandırır.

İyi bir alan adını seçmeyi herkes ister, ancak bu bazen en zorlu işlerden birine dönüşebiliyor. Ancak bu rehberde domain arama, iyi bir domain seçimi, sorgulama ve satın alma adımlarına ilişkin en ayrıntılı bilgileri bulabileceksiniz.

ALAN ADI NEDİR?

Alan adı, kullanıcıların web sitenize ulaşmak için tarayıcısına yazdıkları adres veya URL’dir. Çevrimiçi varlığınızı oluşturmaya başlamadan önce bir alan adının ne olduğunu anlamanız önemlidir. Böylece markanız genelinde tutarlılık sağlarsınız.

Alan adınızı tarayıcının adres çubuğuna yazdığınızda, web sitenizin sunucusuna bir istek gönderilir ve sunucu söz konusu tarayıcıya web sitesini yükler. Alan adı ile hosting farklı terimlerdir. Hosting web sitenizin barındırıldığı sunucu anlamına gelirken, alan adı bu sunucuya erişmek için kullanılan bir adrestir. Örnek alan adları: Google.com, Facebook.com, Twitter.com, Karliisfikirleri.com gibi…

BİR ALAN ADI NEDEN ÖNEMLİDİR?

alan adı domain

Bir alan adı, markanız için çok değerlidir. Çünkü alan adları müşterileriniz ile bağlantınızı daha sağlamlaştıracak bir marka oluşturmanıza yardımcı olur. Dünya üzerinde 350 milyona yakın alan adına göre göze çarpıcı bir alan adı seçmek de elbette size artı bir değer katacaktır.

Bir alan adının faydaları:

Erişilebilir Olursunuz: Bir alan adı aracılığıyla dünya üzerinde herkese çevrimiçi bir ortamda erişme fırsatı elde edersiniz. Üstelik bu diğer tüm iletişim yollarına göre en uygun maliyetler ile gerçekleşir.

Güvenilirlilik Sağlar: Bir alan adı aracılığıyla oluşturacağınız web sitesi sayesinde markanıza güvenilirlilik eklersiniz. Küçük bir işletmeniz varsa ve bir web siteniz yoksa müşterileriniz size -olduğunuz- kadar güvenemeyebilir. Web siteleri müşterilerinize satın alma konusunda kendilerini güvenme hissetmelerine yardımcı olur. Çünkü web sitenize erişen potansiyel müşterleriniz iletişim adresinize, portföyünüze, referanslarınıza ulaşabilir ve sizler hakkında birçok ek bilgi elde etme fırsatı elde ederler. Bir web sitesi çevrimiçi dünyada güvenilirlilik kazanmanın ilk yoludur.

Bir Marka Oluşturmanıza Yardımcı Olur: Özellikle doğru bir seçim yapıldığı zaman alan adları bir marka oluşturmaya başlamanın en iyi yolları arasında yer alır.

ALAN ADI NASIL BULUNUR?

Marka oluşturacaksanız veya mevcut bir markanız için bir alan adı arayacaksanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Mükemmel bir alan adı seçmek elbette kolay değildir, bunun için zaman harcamanız gerekecek. Alan adını bulmadan önce yapacağınız gereken birçok adım var. Bu adımların tamamını mutlaka gözden geçirin.

1. Alan Adınızı Kontrol Edin

ceza

Bazı alan adları mükemmel gibi görünse de bazı olumsuz nedenler ile kullanılmıyor olabilir. Örneğin bir alan adı dünyanın en büyük arama motoru Google tarafından cezalandırılmış olabilir. Bunu sorgulamak için Web Site Sorgulama adlı siteyi kullanabilirsiniz. Sitede karşınıza gelen ana bölüme alan adınızı yazın ve sorgulayın, sorgulama sonucunda YEŞİL bir renk ile karşılaşırsanız bu alan adının cezalı olmadığı anlamına gelmektedir.

2. Alan Adı Uygunluğunu Kontrol Edin

Bir alan adının kullanılabilir olup olmadığını belirlemek içn Whois sorgulaması yapmanız gerekiyor. Whois platformları aracılığıyla, bir alan adının boşta mı olduğunu, dolu ise kime ait olduğunu görme şansına sahip olursunuz.

Ancak bilmeniz gereken bir diğer konu ise, bazı alan adları dolu olmasına rağmen satın alınabilir olabilir; Bunun nedeni ise o domainin birçok domain alım – satım platformu aracılığıyla satışta olmasıdır. Ancak elbette istenen ücretler çok yüksek olabilir.

3. Araştırma Yapın

Bir domaini sorgulamak kolaydır. Ancak çok büyük bir ihtimal ile ilk aradığınız alan adları dolu olacaktır. Bu nedenle domain alternatifleri oluşturarak yoğun bir şekilde aramalarınızı sürdürün. Boşta olan alan adlarını elbette hemen almayın, boş domainleri not edin ve aramalarınıza devam edin. En son adımda tüm alternatifleri değerlendirmeniz gerekecek.

Boşta olan domainleri değerlendirirken, alan adının işinize uygun olup olmadığını, okunabilir olduğunu, marka olmaya uygun olup olmadığını mutlaka gözden geçirin. Elbette bu konuda profesyonel olmayabilirsiniz, ancak bunun için alabildiğiniz kadar farklı insanın fikrini almak yeterli olabilir. Arkadaşlarınıza listeyi gönderin ve arasından en iyisini seçmelerini isteyin. En çok talep gören alan adı, büyük ihtimal ile daha dikkat çekici olacaktır.

4. Markanın Kullanım Hakkını İnceleyin

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Seçtiğiniz bir alan adı marka tescili ile korunma altında oluyor olabilir. Bu mutlaka gözden geçirmeniz gereken bir konu. Çünkü alan adınızı aldıktan sonra böyle bir sorun ile karşılaşmanız durumunda hem alan adınız elinizden alınabilir hem de ceza ödeme zorunda kalabilirsiniz.

Türkiye’de marka tescilini sorgulamak için Türk Patent Enstitüsü’ne ait Marka Araştırma sayfasını kullanabilirsiniz. Sadece alan adının tümünün bir tescil altında olması gerekmiyor, örneğin abcdmagaza.com adlı alan adını almak istiyorsunuz ve abcd kelimesinin marka tescili varsa, o domain de ticari olarak kullanıma engeldir.

5. Alan Adınızı Geciktirmeden Satın Alın

Tüm adımları iyi bir şekilde inceledikten sonra alan adınızı satın almak için çok fazla vakit kaybetmeyin. Çünkü alan adları tüm dünyadaki kullanıcılar tarafından her an satın alınabilmektedir. Bu nedenle alan adını incelerken, bir başkası aynı alan adını alabilir. Evet bu düşük bir ihtimal ancak mükemmel bir alan adını kaçırmanıza neden olabilir. Alan adları ortalama olarak Türkiye’de 10 dolara satılmaktadır, daha fazla para vermeyin. İstenirse, farklı alternatifler kullanın.

ALAN ADINI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

domain

1. Gelecek Planlarınızı Gözden Geçirin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Makale / Yazı Yazarak Para Kazanmak

Bu konuyu aslında kısa bir örnekle açıklamak yeterli olacak. Örneğin akıllı saat satan ABCD SAAT bir işletmeniz var ve incelemeler yaptıktan sonra akillisaatler.com adlı domaini satın aldınız. Web siteniz popüler oldu ve akıllı saatleri satmaya başladınız. Ancak bir gün akıllı saatlere alternatif olarak akıllı bileklikler satmak istemeye de karar verirseniz, domainin artık size uygun olmadığını fark edersiniz. Bu nedenle gelecek planlarınızı önceden gözden geçirerek, alan adı seçiminizi ilerleyen hamlelere uygun yapın. Bu konuları aşmanın en iyi yolu bir marka alan adı seçmektir. Niş adı verilen direkt ürünlere yönelik domain seçimlerinde genellikle bu tür sorunlar yaşanır.

İşte bu nedenle dünyanın en büyük internet siteleri, anahtar kelimeler yerine markalar üzerine kurulmuştur. Google, Microsoft, Yandex, Bing, Apple gibi… Ancak elbette ilk etapta marka bilinirliliği oluşturmak için daha fazla çaba ve sermayeye ihtiyacınız olacağını belirtmemiz gerekiyor.

2. Com Uzantısını Seçin

Çevrimiçi dünyada en çok kullanılan alan adı uzantısı .com’dur. Bir marka oluşturmayı planlıyorsanız bu nedenle öncelikli alan adı uzantınızın .com olmasını tercih etmenizi öneririz. Çünkü, bir marka bilinirliliği oluşturulduğu zaman kullanıcı ilk olarak tarayıcısına markadi.com sorgusunu yapacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dolar Kazanmak

3. Domain Satın Alın

Bazen bir alan adını çok beğenirsiniz ve mutlaka sahip olmak istersiniz ancak alan adını başkası kullanıyor olabilir. Ancak bu o domaine sahip olamayacağınız anlamına gelmiyor. İlk olarak domainin sahibine ulaşmak için yine Whois araçlarını kullanarak domain sahiplerine ulaşmanız gerekecek. Eğer alan adının Whois bilgisi gizli değilse muhtemelen domain satılık olabilir. Alan adı sahiplerine mail veya telefon aracılığıyla ulaşabilir ve domainin satılık olup olmadığını sorabilirsiniz. Eğer domain kullanılmıyorsa, muhtemelen satılıktır ve iyi bir teklif karşılığında size satılabilir.

Ancak bilmeniz gereken konu, alan adları bazı durumlarda gereğinden çok daha pahalıya satılabilir. Çünkü birçok alan adı, sahipleri tarafından 5 – 10 yıl bile bekletiliyor olabilir. Bu nedenle alan adlarına teklif verirken mutlak suretle, marka değerini gözden geçirerek alan adının değerini gözden geçirin. Gereksiz bir masrafa girmenizi elbette istemeyiz, bu yol çok maliyetli geliyorsa mutlak suretle farklı bir alan adı deneyin.

4. Sosyal Medya Kullanıcı Adlarını Gözden Geçirin

Bir alan adını alıyorsanız, muhtemelen o alan adına yönelik benzer kullanıcı adları ile oluşturulan sosyal medya hesaplarına da sahip olmak isteyeceksiniz. Çünkü bu iyi bir marka bilinirliliği oluşturmak için önemli bir gerekliliktir. Alan adını seçmeden önce, alan adını aynı şekilde taşıyan sosyal medya kullanıcı adlarını da Namechk adlı web sitesi aracılığıyla sorgulayabilirsiniz.

5. Benzer Alan Adlarını Satın Alın

Bir marka alan adını aldıktan sonra, o marka alan adına benzer alan adlarını da satın almak size artı değer kazandırır. Bu özellikle direkt olarak web sitenize, tarayıcıya markanızı yazarak ulaşmak isteyenleri kaybetmemek için önemlidir. Örneğin, Google.com ‘un benzer alan adları olan Gogle.com, Gooogle.com, Gugl.com, Googe.com gibi alan adlarını her gün milyonlarca insan ziyaret ediyor.

İYİ BİR ALAN ADI NASIL SEÇİLİR?

domain web site

1. Anahtar Kelimeleri Kullanın

Alan adınıza bir anahtar kelime eklemek mantıklı olabilir, ancak bu anahtar kelimenin direkt olarak bir niş ürüne yönelik olmamasına dikkat edin. Aksi durumda gelecek planlarınız için bu soruna dönüşebilir. Örneğin bisiklet tekerleği satıyorsanız, alan adınıza bisiklet tekerleği anahtar kelimesini eklemek yerine “bisiket” veya sadece “tekerlek” eklemek daha mantıklı olacak. Bu sayede daha fazla ürün satmak istediğiniz zaman zorluklar ile karşılaşmanız engellenmiş olur.

2. Okunabilir Olsun

Örneğin web sitenize yönelik bir radyo reklamı yaptığınızı düşünün, radyodan alan adınızı duyan bir insan web sitenize rahatlıkla girebilmek için alan adınızı ilk duyduğunda anlayabilmeli. Bu nedenle net kelimeler kullanmak ve duyulduğu zaman anlaşılabilir bir kelime veya kelime öbeği kullanmak önemlidir. Ayrıca yazımı kolay kelimeler seçmek de size artı değer kazandıracaktır. Örneğin İngilizce kelime içeren bir kelime seçerseniz, hem duyulduğu gibi yazılamaz hem de kullanıcılar tarafından tarayıcıya yazması zorlaşır.

3. Kulağa Hoş Gelen Bir Alan Adı Seçin

Bir alan adını seçerken en önemli konulardan biri de kulağa hoş gelmesidir. Böylelikle daha akılda kalıcı olma fırsatı elde edersiniz. Alan adını seçerken eğer bu konuda profesyonel bir destek alamıyorsanız bu nedenle danışabildiğiniz herkesten fikir almak önemlidir. Çünkü size hoş gelen bir alan adı herkes için “hoş” olmayabilir. Çeşitli kafiyeler de kullanabilirsiniz.

4. Çok Uzun Olmasın

Bir alan adı ne kadar kısa olursa o kadar akılda kalıcı olur. Ancak günümüzde tek kelimeden oluşan kısa alan adlarının çok büyük bir kısmı doludur. Bu nedenle muhtemelen 2 kelime seçmeniz gerekebilir, hatta son yıllarda artık 3 kelimeye geçiliyor tıpkı karliisfikirleri.com gibi. Tüm alternatifleri ele alarak, kısa olan domainlere artı puan verin.

5. Rakam ve Tire Kullanmayın

Günümüzde en büyük alan adlarının neredeyse hiçbirinde rakam ve tire (-) yoktur. Çünkü bu tür bir alan adının reklamını yapmak çeşitli sorunlar ortaya çıkarır. Örneğin bir iş görüşmesinde alan adınızın ab-cd12.com olduğunu söylediğiniz zaman, 12’nin rakamla yazıldığını ve ab ile cd arasında tire olduğunu ek olarak belirtmeniz gerekecek. Ancak ne kadar uğraşırsanız uğraşın büyük ihtimal ile kullanıcılar web sitenize girerken çeşitli yanlışlıklar yapacaktır.

6. Kısaltmalara Dikkat Edin

Alan adlarının çok uzun olmaması gerektiğini belirtmiştik ancak bu her halükarda kısaltma kullanmanızı öneriyor olduğumuz anlamına gelmez. Örneğin Tarık Sehpa Evi adlı bir mağazanız varsa ve bu mağazanız için alan adını seçerken TSE kısaltmasını kullanmak, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile çakışmanıza neden olabilir.  Ayrıca kısaltmaların okunuşu zordur ve akılda kalıcılık sağlamayabilir. Örneğin TSEmagaza.com’un reklamını yaparken, her seferinde TSE’yi harf harf söylemek zorunda kalırsınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: E-Kitap Yazarak Para Kazanmak İstiyorum!

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir