1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Danışmanlık Merkezi Açmak

Danışmanlık Merkezi Açmak
0

Danışmanlık merkezleri özellikle gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır var olan bir iş dalı. Ancak Türkiye’de danışmanlık ofislerinin geçmişi genellikle 10 yılı aşmıyor. Türkiye için yeni bir iş kolu olan danışmanlık merkezleri, aradan geçen kısa bir sürede ciddi düzeyde yükseliş yaşamıştır. Eğer siz de danışmanlık merkezi açmak istiyorsanız, bu rehberde aklınıza takılabilen sorulara yanıtlar sağlayacağız.

Öncelikli olarak Türkiye’de birçok danışmanlık hizmetini verebilmek için çeşitli sertifikalara ihtiyacınız olacak. Genellikle “genel kapsamlı” birçok danışmanlık ofisi hizmetinde sertifika almadan işletme açamazsınız. Bu kapsamda öncelikle hangi danışmanlık hizmeti için faaliyet göstermek istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Temel şartlar altında danışmanlık merkezi açmak zor değil, küçük bir ofis çoğu zaman bir danışmanlık şirketi kurmak için yeterli. Ancak önemli olan işletmenin iş yapabilme potansiyeli olduğunda, danışmanlık verilen hizmet çeşitlerinin artırılması gerekiyor.

DANIŞMANLIK TÜRLERİ

danışmanlık merkezi

Günümüzde Türkiye’de çok sayıda “genel kapsamlı” danışmanlık merkezleri bulunuyor. En çok açılan danışmanlık merkezleri ise;

  • Aile Danışmanlığı
  • Psikolojik Danışma
  • Kariyer Danışmanlığı
  • İnsan Kaynakları Danışmanlığı
  • Yönetim Danışmanlığı
  • Marka / Turquality Danışmanlığı
  • AR-GE Hibe ve Destek Danışmanlığı
  • Fizibilite Danışmanlığı
  • Finans Danışmanlığı
  • Gümrük Danışmanlığı
  • Vergi Danışmanlığı
  • Enerji Danışmanlığı
  • Gayrimenkul Danışmanlığı
  • Hukuk Danışmanlığı
  • E-Ticaret Danışmanlığı
  • Siber Güvenlik Danışmanlığı
  • İnovasyon Danışmanlığı

Bu danışmanlık hizmetlerine ek olarak, hemen hemen insanların ve işletmelerin yaşayabildiği tüm sorunlar için danışmanlık hizmetleri verilebilir. Elbette danışmanlık merkezi açmanın ve sadece bir danışmanlık hizmetine yönelmenize de engel bir durum yok. Aynı anda tüm danışmanlık hizmetleri için de destek sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda rekabet düzeyiniz artacak ve lokal bazda danışmanlık veren işletmeler karşısında sorunlar yaşayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 3 Sektörde Hareketlilik Bekleniyor

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Örneğin hem İnovasyon hem Gümrük hem de Enerji Danışmanlığı hizmeti veren bir işletme bulunuyor olsun, bir işletme Gümrük Danışmanlığı konusunda danışmanlık merkezlerini sorguladığı zaman sadece Gümrük Danışmanlığı yapan bir işletmeyle çalışmayı daha çok arzulayacaktır. Çünkü bir konuda uzmanlaşmış olmak bütün kişileri ve işletmeleri daha çok cezbeder. Bu kapsamda özellikle ilk olarak danışmanlık merkezi açan girişimci ve yatırımcıların belirli bir veya birkaç alana yönelmesi daha verimli olabilir.

DANIŞMANLIK MERKEZİ AÇMAK

danışmanlık

Danışmanlık merkezi açmanın temel şartlar altında bir diploması veya lisansı yoktur. Ancak bazı alanların suistimale açık olması nedeniyle çeşitli bakanlıklar aracılığıyla bazı danışmanlık merkezleri için lisans alınması şart konulmuştur. Özellikle Aile Danışmanlığı Merkezi için lisans almanız gerekiyor. Bu lisans da her şehirde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri‘nden alınabiliyor. Bunun dışında diğer danışmanlık merkezlerini açmak için yasal zeminde büyük boşluklar var, çoğu için lisans almak dahi gerekmiyor. Standart olarak bir Şahıs, Limited veya Anonim Şirket kurarak danışmanlık merkezi açabiliyorsunuz.

Şirket kurulumları sırasında bir Mali Müşavir ile görüşerek, en doğru şirketi seçebilirsiniz. Ardından bir ofis bulmanız ve bunu kiralamanız gerekecek. İşletmede çalışacak personel sayısına göre her personel için bir oda bulundurmanız önemlidir. Genellikle bu tür ofisleri mahalle aralarında işletmenizi tavsiye etmiyoruz, müşterinize güven sağlamak için şık ve şehrin ana merkezlerindeki plazalarda bir ofis kiralamanız çok daha mantıklı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Girişimcilik ve İş Kurmak [DEV REHBER]

Danışmanlık şirketini kurduktan ve ofisi kiraladıktan sonra elbette ofisi kendi istek ve arzunuza göre dekore edebilirsiniz. Bir masa bir sandalye ile kimseye güven sağlayamazsınız. Ofisi kurulumunu da gönlünüzce gerçekleştirdikten sonra, elbette iş almaya başlamanız gerekiyor. Ancak işin asıl noktası da bu adımdan sonra başlıyor. Muhtemelen sabah 8:00’da ofise gelip, akşam 17:00’da eve gidene kadar kimse ofisinize uğramayacaktır. Hemen hemen bütün danışmanlık merkezlerinin ilk ayları hatta yılları böyle geçmektedir. Çünkü bu işte müşterileri ofise çekmek düşündüğünüz kadar kolay değildir. İlk etapta sizin müşteri bulmak üzere kapı kapı dolaşmanız gerekiyor. 

Danışmanlık merkezinizin faaliyet koluna göre, danışmanlığınıza ihtiyaç duyacak kişi veya kurumlara ulaşmanız gerekecek. Örneğin, ihracat danışmanlığı konusunda hizmet veriyorsanız, ihracat yapabilecek potansiyele sahip işletmelere gitmeniz veya telefon, mail gibi iletişim araçları ile ulaşmanız lazım. Onlara hizmetlerinizi aktarmanız, destek sağlayabileceğinizi belirtmeniz ve bir çay içmek için ofisinize davet etmeniz gerekecek. Elbette her ulaştığınızdan olumlu yanıt alamazsınız, ancak her ofisinize gelen müşteri yüksek potansiyel içerecektir ve iş almaya başladıkça referanslar elde edeceksiniz. Danışmanlık merkezlerinde en önemli konu referanslardır. Birkaç büyük şirketi veya kişiyi referans göstermeye başladığınız anda telefonlarınız çok sık çalmaya başlayacaktır.

DANIŞMANLIK MERKEZLERİ NASIL ÇALIŞIR

danışman

Danışmanlık merkezleri genel olarak bir sorunun veya isteğin çözümlenmesi amacıyla faaliyet gösterir. Genel olarak danışmanlık şirketleri şu aşamaları takip eder;

  1. Sorunun tespit edilmesi
  2. Muhtemel risklerin belirlenmesi
  3. En risksiz çözüm yollarının sunulması

Danışmanlık merkezleri direkt olarak kişilere veya şirketlere müdahale etmez, sadece ve sadece en risksiz ve en verimli olabilecek çözüm yollarını sunar. Bu kapsamda yapacağınız şey, bir işletmeye değer katabilmekten için fikir bulmaktan öteye gitmemeli. Şirketler veya kişiler, kendi işlerine tam olarak müdahale etmenizden asla hoşlanmazlar, bunu asla unutmayın. Sizin işiniz sadece öneri sunmaktır, uygulama veya uygulamama kararı kendilerine ait olmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yaratıcı İnsanlar İçin 6 Meslek Fikri

Danışmanlık hizmetlerinde başarılı olmak için de elbette, danışmanlık verilen hizmet konusunda profesyoneller ile çalışmak gerekir. Örneğin, Finans Danışmanlığı hizmeti veriyorsanız, üniversitelerin Ekonomi veya İşletme konusundaki bölümlerinden mezun olmuş başarılı bir personeli işe almanız mantıklı olabilir. Elbette her farklı danışmanlık hizmeti için kendi alanında profesyonelleri işe almanız gerekecek. İşe aldığınız personeller de işletmenizin en büyük masrafı olacak. Bu nedenle bu süreci doğru yönetmeniz gerekiyor. Özellikle ilk yıllarda personel masraflarının çok yüksek olması sorunlar ile karşılaşmanıza neden olabilir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir