HIZLI ERİŞİM
Dünyanın üretim deposu olarak bilinen Çin’den uygun fiyatlar ile ürün getirerek para kazanabilir veya maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Çin’den ithalat yaparak ürün getirmeyi planlıyorsanız eğer, öğrenmeniz gereken ve incelemeniz gereken birkaç konu var.
Çin’den aklınıza gelebilecek hemen hemen her ürünü daha uygun fiyatlar ile getirme şansınız var. Örneğin bir ürün Türkiye’de 10 liraya mal ediliyor ve piyasada bu nedenle 20 liraya satılıyorsa, siz Çin’den ithalat yaparak bu ürünü 2 liraya mal edebilirsiniz. Bu işin temelinde ürünleri ucuza bulmak var.
Ancak hangi ürünü getireceğiz? Nasıl Getireceğiz? ve daha birçok soru sizleri bekliyor…
HANGİ ÜRÜNÜ GETİRECEĞİZ?
Çin’den hangi ürünü getireceğinize karar vermek uzun sürecek. Bu süreçte rahat olun ve akışına bırakın. Örneğin bir A ürünü buldunuz ve bunu Çin’den yarı fiyatına getirebileceğinizi fark ettiğiniz anda hemen o ürünü getirmeye çalışmayın. Doğru ürünü bulmak için;
- Nakliye sorunu olan ürünleri seçmeyin. Yükte hafif ürünler tercih edilmeli.
- Maksimum 200 dolarlık ürünleri tercih edin. Daha pahalı ürünler daha yavaş paraya dönüştürülür.
- Piyasada sıklıkla el değiştiren ürünleri tercih edin.
- Çin alışveriş sitelerindeki kampanyalı ürünlere sık sık göz atın.
- Türkiye’deki fiyatlara göre yüzde 70 daha düşük fiyatlar ile bulabileceğiniz ürünleri tercih edin.
- Nakliye sorunu olmaması açısından sıvı içeren, patlama riski olan, delici ve kesici ürünleri tercih etmeyin.
- Ve son olarak teknoloji bu konuda en önemli sektör, bunu asla unutmayın.
ÜRÜNLERİ NASIL BULACAĞIZ?
- Ürünleri getirmek için bizzat Çin’e gidebilirsiniz. Ortalama olarak uçak ile gidiş – dönüş ve diğer masraflar ile 4-6 bin liraya ihtiyacınız olacak.
- Çin’e gitmek dışında Çin’in ithalat konusunda çok büyük internet siteleri var. Bu siteleri kullanabilirsiniz. Bu konuda harika bir rehberimiz var. 51 Çin Alışveriş sitesi rehberinden bu siteleri bulabilirsiniz.
- Çin’den ithalat yapmak isteyenlerin en büyük şanslarından biri Alibaba-Aliexpress’dir(ikisi de aynı sayılır). Aliexpress’den alışveriş yapmak ve tüm incelikleri ise Aliexpress Nasıl Alışveriş Yapılır adlı rehberde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
- Bu sitelerde bulduğunuz ürünleri toplu olarak çok ucuza temin edebiliyorsunuz. Ancak toplu alım yapmadan önce satıcılar ile iletişime geçip mutlaka numune almanızı öneriyoruz.
- Numune göndermeyi kabul etmeyen satıcılardan 1-2 ürün alarak bu ürünleri inceleyebilirsiniz. Bu nedenle daha ucuz ürünleri seçmeniz mantıklı olacak.
- Çin sitelerindeki satıcılarda yüzlerce ürün bulunur. Yani bir satıcıdan herhangi bir ürün aldığınız zaman muhtemelen aynı satıcının farklı sektörlerde binlerce ürünü bulunuyordur. Eğer satıcıdan memnun kalırsanız diğer ürünleri için de iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca aynı satıcıdan aldığınız ürünlerde ek pazarlık yapma şansınız da olacak.
- Çin sitelerindeki fiyatların sabit olduğunu düşünmeyin. Ürünler ile iletişime geçerek pazarlık yapabilirsiniz. Toplu alımlarda yüzde 20’ye kadar indirim şansınız var.
- Çin’deki satıcılar ile nasıl iletişime geçeceğim Çince bilmiyorum demeyin. Bu satıcıların tamamı İngilizce bilmektedir ve Simple İngilizce ile kendileriyle dilediğiniz gibi görüşebilirsiniz. Simple İngilizce kısaca 2-3 kelimeden oluşan cümleler ile görüşmek demektir. Bunu da Çeviri programları aracılığıyla yapabilirsiniz. Google Translate ile çok rahatlıkla görüşebilirsiniz. Zaten siz sadece İndirim Var mı? diye sorun onlarda size kaç adet alacaksınız diye soracaksınız. Yani öyle çok uzun cümlelere ihtiyacınız olmayacak.
- Aliexpress ve Alibaba’da satıcılar için oylama sistemi var. Bu sistem aracılığıyla hangi satıcının ne kadar iş yaptığını ve ne kadar güvenli olduğunu da rahatlıkla öğrenebiliyorsunuz zaten.
Bu sitelerde aldığınız ürünler yaklaşık 10 – 15 gün içerisinde verdiğiniz adrese gelmektedir. Ancak vergi kanunları gereği aldığınız ürün için gerekli vergileri ödemek durumunda kalacaksınız. Ortalama olarak 30 dolar üzerindeki siparişleriniz için vergi ödersiniz. Bu vergiler ise her ürün için farklıdır. Özellikle giyim ve mobilya sektöründe vergiler çok yüksek. Hangi ürünü almaya karar verdiğiniz zaman vergi dairesine yada bir muhasebeciye giderek vergi oranları hakkında tüm bilgileri alabilirsiniz. Ayrıca bu konuda profesyonel destek veren Gümrük Müşavirleri var, onları da internetten rahatlıkla bulabiliyorsunuz.
ÜRÜNLERİ NASIL GETİRECEĞİZ
Çin’den ithal edeceğiniz ürünün tipine, adetine, boyutuna bağlı olarak farklı şekillerde ithalat prosedürleri var. Yüklü ürünleri kargo ile getirmeniz hem çok maliyetli olacak hem de gümrük işlemlerine takılacaktır. 30 USD altında kalan ve hacim olarak 0.25 metre küp’ten daha küçük ürünleri kargo ile getirebilirsiniz.
Eğer getireceğiniz ürün büyük ve fatura rakamı da yüksekse bunu bir ithalat işlemi olarak beyan edip gerçekleştirmeniz gerekebilir. Öncelikle ithalat işlemleri için bir vergi kaydına ihtiyacınız olup olmadığına karar verin. Bununla ilgili bir gümrük müşaviriyle görüşmeniz gerekecektir.
Gümrük müşaviriyle görüşme sırasında size ilk sorulacak soru getireceğiniz ürünün GTIP Kodu (HS Code) olacaktır. İlgili link’ten GTIP kodunu nasıl bulunur öğrenebilirsiniz.
Eğer işlemler gümrük müşaviriyle yürütülmesi gerekiyorsa kendisinden ithalat prosedürleri ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Yoksa kargo aracılığıyla ürününüzü satın alabilirsiniz.
ÜRÜNLERİ NASIL SATACAĞIZ?
- Çin’den getirdiğiniz ürünleri satmak için farklı yollar var. Ancak bunlar arasında toptan satış elbette daha hızlı para dönüşümü sağlar. Ancak toplu satışlarda kar oranınız haliyle düşecektir. Toplu satış yapmak için hemen hemen her şehirde 1-2 adet bulunan toptancılar sitesine numune götürmeniz yeterli. Buralarda bu tür ürünleri alan yüzlerce toptancı bulabilirsiniz. Ayrıca bu tür toptancılar size yeni mal siparişleri de vermek isteyebilir, bunu mutlaka değerlendirin.
- Eğer olabilecek en yüksek karı istiyorsanız da bir dükkan açabilirsiniz. Ancak bu size ek olarak 20 – 30 bin lira sermaye masrafı çıkaracaktır. Bunu sermayeniz varsa yapabilirsiniz.
- En çok kullanılan yol ise sosyal medya ve e-ticaret. Bu yolları kullanabilmek için 3-4 bin lira sermayeye ihtiyacınız olacak. Facebook, Twitter, Instagram ve Google Plus üzerinden satıcı hesapları oluşturup burada ürünlerinizi direkt perakende olarak satabilirsiniz. En yüksek kar elde etme yöntemi bu.
Çin’den ürün ithal etmek konusunda sorularınız için profesyonel ekibimiz destek sağlamaktadır. Tüm sorularınızı yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.
FUARLAR
Çin’de birçok önemli fuar düzenleniyor. Çin fuarlarını takip ederek yeni ve inovasyon ürünlerine yönelik fırsatları anında öğrenme ve inceleme fırsatı elde edebilirsiniz. Çin’de yapılan fuarlara katılmak için tek masrafınız yol olacaktır, bu fuarlara bir girişimci ve yatırımcı sıfatı ile de ücretsiz olarak katılabiliyorsunuz.
Ülkemizdeki önemli fuarların büyük kısmına Çinli üreticiler de gelmektedir. Böylelikle Çin’e gitmeden de bu fuarlar aracılığıyla üreticiler ile görüşebilme fırsatınız var.
EN BÜYÜK ŞANS: ALIBABA
Tüm dünyada Çin’den toplu bir şekilde ürün getirmek isteyenlerin en çok kullandığı internet sitesi Alibaba’dır. Platform aracılığıyla elinizdeki cep telefonundan bile ürün seçebilir ve topluca ürün alabilirsiniz. Alibaba, güvenlik sistemleri kapsamında; ürün elinize geçmeden ve siz onay vermeden; ürün için sağladığınız ödemeyi üreticiye vermemektedir. Böylelikle Alibaba’da dolandırılma şansınız çok düşük.
Alibaba’dan toplu ürün almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken birçok konu var;
- Bir ürünü sadece fiyat olarak ela almayın. Bazı ürünler sizin aradığınız ürünün adıyla satılıyor olabilir ancak açıklamaya göz atarsanız; aradığınız ürün olmadığını anlayabilirsiniz. Örneğin “Pamuk Eşarp” başlığına sahip bir ürünün açıklamasında “%99 Polyester, %1 Pamuk” yazdığını fark edebilirsiniz. Tüm açıklamaları dikkatli bir şekilde okuyun.
- Alibaba’da satıcı değerlendirme sistemi bulunuyor. Ürünün isminin altındaki kısımda yazan satıcı adına tıklayarak, Alibaba’da yaptığı tüm satışları ve bu satışlar için yapılan puanlama ve değerlendirmeyi inceleyebilirsiniz. Düşük puana sahip satıcılara karşın dikkatli olun.
- Alibaba’dan toplu bir şekilde ürün almadan önce birkaç tane numune siparişi yapın. Gelen ürünleri inceledikten sonra toplu alım yapın. Eğer bu kadar vaktiniz yoksa, ücretli kargo seçeneğiyle 5-6 günde numunelerin size ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz.
- Sipariş verdikten sonra ürünün gümrüğe geleceğini ve burada vergi hesaplaması yapılacağını unutmayın. Bazı ürünler için vergiler ürün fiyatlarının birkaç katına dahi yükselebilmektedir. Ürünler için uygulanacak vergileri hesaplamak için bir mali müşavirden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
- Alibaba’dan dilediğiniz her ürünü getiremezsiniz, bazı ürünler yasaklıdır. Ancak bu düzenleme sıklıkla değişiyor. Özellikle alacağınız ürün aşağıdaki kategorilerden birine giriyorsa, mali müşavirlerden net bilgiyi alın:
- Alkollü içecekler
- Hayvan derileri (evcil olmayan)
- Özel değeri bulunan eşyalar (örneğin sanat eserleri, antika eşyalar, değerli taşlar, altın ve gümüş)
- Tehlikeli mallar/tehlikeli malzemeler
- Silahlar
- Kürkler
- Fildişi ve fildişi ürünleri
- Canlı hayvanlar
- Para ve ciro edilebilir öğeler
- Bozulabilir mallar
- Bitkiler
- Pornografik malzemeler
- Tohumlar
- Çok değerli pullar
- Tütün ve tütün ürünleri
MERHABA ARKADAŞLAR ben çinde yaşıyorum whatsapp numaram +15965897575 şuan istanbuldayım
yardımcı olamaya çalışırım