1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Çiçekçi Dükkanı Açmak

Çiçekçi Dükkanı Açmak
3

Çiçekçi dükkanı açmayı planlıyorsanız eğer, bu rehberde aklınıza takılabilecek tüm sorunlar için yanıtlar sağlayacağız. Özellikle son dönemde çiçekçiler ciddi bir iş potansiyeli sağlamış durumda, bu kapsamda karlı iş fikirleri arasında yer alan bu iş fikrine yönelmenizi öneriyoruz.

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada en önemli hediyeler arasında çiçekler yer alıyor. Son yıllarda ise ülkemizde özel günlere verilen önemde büyük artış yaşanıyor. Bu kapsamda karlı bir iş fikri arıyorsanız eğer çiçekçi dükkanı açmak mantıklı bir fikir olarak karşımıza çıkıyor.

Çiçekçi dükkanı açmayı planlıyorsanız ilk olarak bilmeniz gereken konu sektör tecrübesidir. Bu tecrübeye sahip değilseniz mutlaka bu sektörde daha önce çalışmış bir veya birkaç personel istihdam etmenizi öneriyoruz. Bu sektör hakkında hiç bilginiz yoksa ilk zamanlarda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle bu hayal kırıklıklarını ortadan kaldırmak amacıyla bir iş planı da hazırlamanızı öneriyoruz. İş planında, işin niteliği, dükkan konumu, sermaye, istihdam, pazar araştırması yer almalıdır.

Çiçeklerin çok büyük bir kısmı hediye amacıyla satın alınmaktadır. Bu nedenle çok titiz bir çalışma prensibi güdülmeli, aksi durumda iş hacminin gittikçe düşecektir. Özen gösterilmeden satışa sunulan her çiçek size eksi puan olarak dönecektir. Çiçekçilik sektöründe büyüyen firmaların tamamına yakını kaliteli ve işini bilen personeller sayesinde büyüme sağlar. Çünkü çiçekçilerin büyük kısmında aynı ürünler bulunur. Tek fark personel başarısıdır. Satışa sunduğunuz çiçeklerden memnun kalan her müşteri, bir sonraki özel gününde yine sizi arayacaktır.

Çiçekçi dükkanı açmak için yapılması gerekenler, adımları takip edin!

Çiçekçi

  1. YER SEÇİMİ: Çiçekçi dükkanlarında çok işlek ve kirası yüksek bir alana girmek risk oluşturabilir. Çünkü müşteri kitleniz genellikle size telefon veya diğer online yollar ile ulaşır. Burada konumunuz çok fazla önem arz etmiyor. Ana yollara yakın bir nokta seçimi yine önemli olacaktır.
  2. RESMİ İŞLEMLER: Dükkanı belirledikten sonra belediye ve vergi dairesine giderek; İş yeri açma ruhsatı ve vergi levhası almanız gerekiyor. Özellikle iş yeri açma ruhsatı için her belediye farklı belgeler talep eder. Bu belgeleri öğrenmek için Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti adlı rehberimize göz atabilirsiniz.
  3. ŞIK BİR İSİM BELİRLEYİN: Çiçekçiler için isim seçimi önemlidir. Şık ve yenilikçi bir isim seçmenizi mutlaka öneriyoruz. Akılda kalıcı ve başarılı dükkan isimlerine göz atmak için Dükkan İsimleri bağlantısına tıklayabilirsiniz.
  4. DEKORASYON: Çiçekçi dükkanlarında en önemli şey dükkan dekorasyonu ve tasarımıdır. Şık bir mekan ortaya çıkarabilmek önemlidir. Bu konuda profesyonel destek almanızı ve bir iş mimar ile çalışmanızı mutlaka öneriyoruz. Ayrıca fikir alabilmek için büyük çiçekçilere de göz atabilirsiniz.
  5. ÜRÜN ALIMI: Çiçekçilerin çok büyük bir kısmında aynı ürünler bulunur. Bu ürünlerin tamamı genellikle İstanbul – Ankara – İzmir ve Gaziantep’te bulunan büyük çiçek toptancılarından alınır. Bu ürünlere ek olarak küçük biblolar, çeşitli hediyelik eşyalar da satın alınabilir.
  6. PERSONEL SEÇİMİ: Daha önce de belirttiğimiz üzere çiçekçiler için en önemli konulardan biri doğru personeldir. İşini severek yapan, güleryüzlü personel veya personeller size artı bir değer katacaktır. Her başarılı yaklaşım ek müşteri anlamına gelmektedir.

Bu adımları tamamladıktan sonra çiçekçi dükkanınız müşteri kabulüne başlayabilir. Ancak ilk zamanlarda hiç sipariş alamayacaksınız elbette. Bunun için reklama ihtiyacınız olacak. Çiçekçiler için farklı birkaç reklam önerimiz bulunuyor. İlk olarak standart reklam fikirlerini denemenizi öneriyoruz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

  • YEREL TV REKLAMLARI
  • YEREL GAZETE REKLAMLARI
  • SOSYAL MEDYA REKLAMLARI
  • WEB SİTESİ AÇILIMI
  • BILLBOARD KİRALANMASI

Bu reklamların tamamına ilk etapta küçük bütçeler ile reklam vermenizi öneriyoruz. Geri dönüş alımına göre reklam bütçesinde artış yapabilirsiniz. Standart bir “dene gör” politikası gütmeniz gerekiyor. İlk etapta çok yüksek bütçeli reklamlar vermeyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Spotify ile Nasıl Para Kazanılır? Şarkı Yükleme

Bu reklam türlerine ek olarak, çiçekçiler için önerdiğimiz bir diğer reklam yolu ise, çeşitli firmalara ve kurumlara hediye çiçekler göndermektir. Bu çiçeklerin üzerine firmanızın adı ve iletişim numarasının yer aldığı masa üstü çiçekler gönderebilirsiniz. İlk etapta belirlediğiniz 50 – 100 firmaya bu çiçeklerden göndermenizi öneriyoruz.

Bu o kurum veya firmada çalışanların mutlaka dikkatini çekecektir. Bu sayede gerçekten hiç ummadığınız siparişler alabilirsiniz. Birçok önemli çiçekçi her hafta, ay farklı kurumlara ve büyük iş yerlerine hediye masaüstü çiçekler göndermektedir.

ÇİÇEKÇİ DÜKKANI İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Çiçekçi Dükkanı

Bir çiçekçi dükkanına sahipseniz eğer birçok konuda da bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

  • Çiçekler genellikle hediye olarak verilmekte ve bu nedenle her bir çiçek satışı müşteriler için çok değerlidir. Tüm çiçek satışlarına aynı özeni göstermeniz gerekiyor.
  • Çiçek satışında başarılı olan işletmelerin birçoğu farklı çiçeklerin satışını da aktif olarak yürütmektedir. Farklı tasarıma sahip çiçekleri de mağazanızda barındırmanız önemli.
  • Bir çiçekçi dükkanına girildiği zaman çok şık bir tasarım ile karşılanılması gerekiyor. Şık bir dükkanın birçok artısı olacak.
  • Çiçek satış dükkanında ciddi bir pazar payına sahip olmayı planlıyorsanız eğer, mutlaka rakiplerinizi de incelemeniz gerekiyor. Rakip analizi çok değerlidir ve neyi daha doğru yaptıklarını incelemek adına çalışma yapmanız gerekecek. Bunun için gizli müşteri desteği veren firmalar ile iletişime geçebilir yada bizzat siz yakınlarınız aracılığıyla birkaç sipariş geçebilirsiniz.
  • Mağazanızda birçok canlı çiçek de bulunacak, bu nedenle içerideki sıcaklığı daima izlemelisiniz. Başarılı bir havalandırma ve klima sistemine sahip olmanız gerekecek. Aksi durumda çiçekleriniz bozulabilir. Bu nedenle bir adet jeneratöre de ihtiyacınız olacak.
  • Online satışa mutlaka yönelmeniz gerekiyor. Çiçek satışını uygulama ve web sitesi üzerinden de aktif etmeniz kesinlikle dükkanınıza artı değer katacaktır. Bu kısa vadede size ek masraf getirebilir ancak uzun vadede sizi kesinlikle memnun edecektir.

NE KADAR SERMAYE LAZIM?

Bir çiçekçi dükkanı açmak için minimum 40 bin liralık sermayeye ihtiyacınız olacak. Ancak başarılı ve marka değeri yüksek bir çiçekçi açabilmek için ise sadece tasarım ve dekorasyon için 80 bin lira harcamanız gerekebilir. Bugün Türkiye’nin en çok iş yapan çiçekçilerinin ortalama kurulum sermayesi 400 bin lira civarındadır. Çiçekçi dükkanlarının birçoğunun deposu da bulunur ve bu depolarda 50 – 60 bin liralık ürün stok edilir.

NE KADAR KAR EDİLİR? ÇİÇEKÇİ KAR MARJI

Çiçek bir zorunlu ihtiyaç değildir. Bu nedenle çiçek satışlarında kar marjı çok yüksektir. Ortalama 10 liradan satılan bir kırmızı gülde bile kar marjı yüzde 70’tir. Çiçekçilerin ay sonunda elde ettiği cironun yaklaşık yüzde 60’ı kardır. Farklı çiçeklerde bu kar marjı genellikle daha yüksektir.

ÇİÇEKÇİ DÜKKANI DEKORASYONU

Çiçekçi dükkanları için dükkan dekorasyonu ve dizaynı çok önemlidir. Özellikle doğru ışık ve ön cephe görünümüne mutlaka dikkat etmelisiniz. Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa, dünyanın en güzel Çiçekçi dükkanı dekorasyonlarına göz atmak için Çiçekçi Dükkanı Dekorasyonu ve Dizaynı rehberimize göz atabilirsiniz.

Çiçekçi dükkanı açmak istiyor ve aklınızda sorularınız varsa bunu aşağıdaki YORUM bölümünden profesyonel destek ekibimize yöneltebilirsiniz.

KARLI BİR İŞ

Çiçekçi dükkanlarında satılan bütün ürünlerde kar marjı çok yüksektir. Üstelik birçok işletmede yapılan sonu gelmez pazarlıkların çok büyük bir kısmına çiçekçilerde rastlamak mümkün değil. Çünkü hediye olarak verilen çiçekler için genellikle kimse pazarlık yapmayı talep etmiyor. Ancak bu durum elbette ürün fiyatlarını çok yüksek tutmanız ile sonuçlanmamalı, pazardaki rekabet için elbette fiyat da önemli bir unsur.

Ancak her halükarda, 1-2 liraya mal edilen çiçek veya çiçek ürün gruplarında kar marjı çoğu zaman yüzde 1000’in dahi üzerinde. Sektörde para kazanmanız için sadece sürüm yakalamanız gerekiyor, yoksa ne kadar ürün alırsanız alın eğer ürün canlı değilse, ciddi bir satış karı sağlayacaktır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Mallarda kar marjı çok ancak maliyetleri dr hesaplamak gerekir. Dışarı için 2 personel tutsanız zaten karın yarısı orda gidiyor.

  2. Tabi canim %70 karla calisiyoruz zaten. Fireyi hic hesaplamayin 25 m2 cicekci dukkanimin elektirik faturasi 580.tl gece isiklarimida sonduruyorum kira 2000. Stopaji vergisi kili yunu tuyu derken ayda anca bir maas kadar para kaliyor ki bagkur odeyebilirken hak getire.

    • Hadi hadi bizi kandıramazsın … Şaka yapıyorum, Allah kolaylık versin devletin yükü hep sırtımızda kazanırken kar ortağı batarken yanımızda olmaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir