1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

CEO Nedir? Görevleri ve Maaşları (Ne Demek)

CEO Nedir? Görevleri ve Maaşları (Ne Demek)
1

CEO ne demek, ne iş yapar diye merak ediyorsanız, sizler için ayrıntılı bir rehber hazırladık. Bu rehberde ayrıca dünyanın en çok kazanan CEO’larına da yer verdik.

CEO tüm dünyada iş piyasası için en önemli pozisyonlardan biridir. Günümüzde dünyanın en büyük şirketleri CEO’lar tarafından yönetilmekte ve CEO’lar en önemli kararlar için öncelikli karar alıcı konumunda bulunuyor. CEO Görevleri ve maaşları için merak ettikleriniz bu rehberde.

Öncelikle CEO’nun açılımı İngilizce Chief Executive Officer’in ilk harflerinin alınması ile oluşmuştur. CEO’nun Türkçesi genellikle Genel Müdür, İcra Kurulu Başkanı veya Yönetim Kurulu Başkanı olarak çevrilebilir.

CEO NE DEMEK?

CEO yöneticilerin yöneticisi anlamına gelmektedir. CEO’lar bir şirketteki en üst düzey yöneticidir. Hemen hemen bir şirketten bütün karar mekanizmalarının bağlayıcısı olan konumda bulunan CEO şirketin geliştirilmesi, ayakta durması, kriz zamanlarına hazırlanması, yönetici uyumları, personel yönetimi, iş planlaması Gibi bölümlerinde yer alan yöneticilerin yöneticisi anlamına gelir.

Genel olarak organizasyonun başarısından veya başarısızlığından sorumludur. Bu nedenle CEO, kuruluşun uyumluluk , finans, insan kaynakları, yasal mevzuat, pazarlama, operasyonlar, satış ve teknoloji dahil olmak üzere çeşitli işlevleri yönetir.

Iyi bir CEO daima kar odaklı çalışmaz. Çünkü nice şirket yıllarca kar elde etmesine rağmen çok küçük olaylar ile var olan pozisyonunu kısa sürede kaybetmiştir. Kar odağının dışında CEO’ların birçok görevi daha bulunmaktadır. İyi bir CEO şirkete ayakta tutabilmek için her türlü çabayı gösterir, sadece kar odaklı çalışmaz ve şirketi kriz zamanlarına hazırlar. CEO’lar bir şirketin en iyi reklam yüzüdür. Ne kadar arka planda kalırsa kalsın CEO ile ilgili sıkıntılar daima sorun oluşturur. Bir şirket kar elde ediyorsa evet CEO başarılıdır ama bu tek başına bütün doğruları yaptığı anlamına gelmez. Dünyanın en iyi CEO’ları şirketi her şart altında ayakta tutabilmeyi ve sorunları kısa sürede çözebilmeyi başaranlardır.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Iyi bir CEO yalnızca finanstan anlamaz. İnsan ilişkileri, çalışma uyumu, prensipler, insan psikolojisi gibi bilgilere de sahip olmalıdır. Iletişim yeteneği Güçsüz olan bir CEO’nun başarılı olma şansı yoktur. Bu nedenle CEO konumunda bulunan bir insanın ilişki yeteneğinin çok gelişmiş olması gerekir.

Kısa vadeli hedefler peşinde koşan bir CEO kolay kolay uzun vadede başarıya ulaşamaz. Bir şirketin başarılı olup olmadığı yıllar içerisinde ortaya çıkar ve o şirketin CEO’su da Bunun ilk sorumlusudur. Bazı kriz zamanlarında şirketlerin sırasıyla iflas ettiğini görmüşsünüzdür, bu kısa vadeli hedeflere sahip olan CEO’lar nedeniyle meydana gelir. Daima bir B-C-D hatta daha fazla plana sahip olmayan CEO’lar nedeniyle şirketler var olan pozisyonlarını kaybeder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

CEO’nun GÖREVLERİ

CEO

Bir CEO’nun öncelikli görevi, bulunduğu şirket için ‘Strateji ve vizyon belirleme’dir. Yönetimde bulunan birçok kişi işletmenin stratejisi ve vizyon belirlemesi için aktif çalışma gösterebilir, ancak günün sonunda şirket için Strateji ve Vizyon Belirleyen isim CEO’dur.

Bir CEO öncelikli olarak,

  • Şirket hangi pazarlara girecek? Hangi rakiplere karşı faaliyet gösterecek?
  • Şirketin ürün – hizmetleri ne olacak?
  • Şirket kendini nasıl farklılaştıracak? Düşük maliyet mi olacak? Yüksek servis fırsatı mı? Uygun lokasyonlar? Esnek finansman fırsatı var mı? vb. sorularına yanıt aramalıdır.

CEO’ların ikincil görevi ise bir ‘Şirket / Kurum Kültürü’ oluşturmaktır. Şirket / Kurum Kültürü oluşturmak başarılı bir CEO’nun en doğru yaptığı işlerden bir tanesidir. Ancak bu süreç kısa vadeli yerine uzun vadeli olarak planlanmalı ve tüm çalışmalar minimum 3 yıllık yapılmalı. Kurum kültürü genel anlamıyla herhangi bir kuruma özgü davranışları, inançları ve alışkanlıkları kapsar. Kültür o kurumun üyeleri tarafından paylaşılır, onların davranışlarını inceler ve düzenler. Çalışanların kurumsal aksiyonlarının kurum kültürüyle örtüşmesi, yönlendirilebilmesi ve normların grup üyeleri tarafından kabul edilmesi halinde yerleşmiş bir kurum kültüründen bahsetmek mümkündür.

YÜRÜTME EKİBİ

CEO ayrıca yürütme ekibini oluşturan liderleri işe almaktan sorumludur. Örneğin bir CEO, pazarlama, finans gibi müdürleri atar ve denetler. Ayrıca bu liderler aynı zamanda CEO için ilgili konudaki faaliyetleri yürütürler. Bu nedenle yürütme ekipleri CEO’lar için çok değerlidir ve bir CEO’nun başarılı olup olmasını belirleyen en önemli kişilerdir.

NASIL İYİ BİR CEO OLUNUR

  • Finans konusunda maharet
  • İnsan ilişkilerinde beceri
  • İnsan psikolojisi konusunda eğitim almak
  • Birkaç yabancı dil bilmek
  • Yurt dışındaki trendleri sık sık takip etmek
  • Yurt içerisinde ekonomik ve siyasi olaylarından haberdar olmak
  • Şirketin karlılığının dışında sallantılı dönemlere hazırlıklı olmak
  • Şirketi hiçbir şart altında bir veya birkaç kişinin pozisyonuna bağlamamak
  • İyi personelleri şirkette tutmak için çaba göstermek
  • Rekabet şartlarına hazırlıklı olmak iyi bir CEO’nun başlıca özellikleri arasında yer almaktadır.

CEO MAAŞLARI

Çok küçük şirketlerde de CEO’lar olduğu gibi devasa şirketlerde de bu konum bulunur. Bu nedenle ortalama bir CEO maaşı belirtmek zordur. Bir şirkette en yüksek maaşı çok kritik bir pozisyon bulunmadığı sürece CEO almaktadır. Hatta bazı uluslararası şirketlerde, CEO’ların maaşları ortalama bir personelin maaşının 100 katına kadar çıkabilmektedir. CEO’ların standart bir maaşı yoktur, CEO’ları transfer etmek için bile birçok şirket servet ödemektedir.

DÜNYANIN EN ZENGİN CEO’LARI

ADI ŞİRKETİ SERVETİ
Jeff Bezos Amazon 151.7 milyar dolar
Mark Zuckerberg Facebook 70 milyar dolar
Charles Koch Koch Industries 60 milyar dolar
Larry Page Alphabet 48,8 milyar dolar
Michael Dell Dell 24,1 milyar dolar
Suphachai Chearavanont Charoen Pokphand 13.7 milyar dolar
Marc Benioff Salesforce 3,9 milyar dolar
Aneel Bhusri Workday 1,2 milyar dolar
Jeff Weiner LinkedIn Corporation 800 milyon dolar
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 29 Ocak 2019

    merhaba arkadaşlar ;
    salep tohumu için bizi arayın 530 835 75 42
    salep yetiştiriciği konusunda 3 yıldır çalışmaktayız.. güzel sonuçlar elde ettik..yetiştiriciliği çok zor degildir..salep bitkisi doğal yağışlar yeterli ise suya ihtiyac duymaz..çapa istemez.sadece el ile ot alım işlemi yapılır..yetiştiricikte tavsiye ettigimiz tür ; serapies türü , piramit türü ve aslanağzı türüdür..
    salep ile ilgili herseyi bize sorabilirsiniz.salep fidesi üretmek istiyorsanız bizi arayın..
    salep yumrusu nisan ve mayıs ayında bulunur.
    salep tohumu elimizde vardır..
    hertürlü bilgi destek verilir..
    0 530 835 75 42
    allaha emanet olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir