HIZLI ERİŞİM
Türkiye’de son yılların en popüler iş fikirlerinden biri olan çağrı merkezleri, düşük sermaye ihtiyacı ve yüksek karlılık ile dikkat çekiyor. Siz de çağrı merkezi açmak istiyorsanız, gerekli bütün detaylara bu rehberde yer vereceğiz.
Türkiye’de son verilere göre 2 bini aşkın çağrı merkezi bulunuyor. Bu çağrı merkezlerinde yaklaşık 140 bin kişi istihdam ediliyor. Ülkemizde çağrı merkezinin aktif büyüklüğü 6 milyar lirayı aşmış durumda. Bu kapsamda çok büyük ve aktif bir sektör olmasıyla dikkat çekiyor.
Ülkemizde çağrı merkezlerinin büyük bir kısmı Müşteri Hizmetleri konusunda faaliyet gösteriyor. Müşteri hizmetlerinden sonra en çok faaliyetler ise Tele Satış, Tele Pazarlama, Teknik Destek ve Tahsilat Takibi konularında yer alıyor.
Çağrı merkezi açmak istiyorsanız, muhtemelen bu işin kurulum sürecinde büyük sorunlar ile karşı karşıya kalacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak birçok iş fikrine göre, çağrı merkezi kurmak çok daha kolaydır. Düşündüğünüz kadar kapsamlı bir planlamaya ihtiyaç duymayacaksınız. Ancak çağrı merkezini kurarak maalesef iş bitmiyor, asıl iş çağrı merkezini kurduktan sonra başlıyor.
ÇAĞRI MERKEZİ KURMAK
Çağrı merkezi kurmak isteyen girişimcilerin ilk olarak yapması gereken şey, çalışılacak personel sayısına göre bir ofis bulmaktır. Çağrı merkezleri genellikle bir süreden sonra ek personel ihtiyacı olabilen iş yerleridir, bu kapsamda ihtiyacınızdan biraz daha büyük bir ofis bulmanız daha mantıklı olacaktır.
Çağrı merkezleri için ofisi kiraladıktan sonra, belediyeye giderek buradan iş yeri açma ruhsatı ve bir muhasebeciye giderek de şirket açmanız gerekiyor. İş yer açma belgelerini öğrenmek için Gerekli Belgeler rehberimize göz atabilirsiniz.
Dükkan için resmi işlemleri tamamladıktan sonra, Çağrı Merkezi‘nde bulunması gereken teçhizatları temin etmeniz gerekiyor. Gerekli olan teçhizatlar şöyle;
- Masa
- Masaüstü veya Laptop Bilgisayar
- Koltuk
- İnternet bağlantısı
- Profesyonel Çağrı Kulaklığı
- Çağrı Merkezi Otomasyon Yazılımı (Özel şirketlerden temin edilebiliyor)
Bunlar dışında ofisin dekoru için de ihtiyaçlar, sermaye düzeyinize göre planlanabilir. Ancak bir çağrı merkezinde yukarıdaki teçhizatların tamamı olmalıdır. Kurulacak masa sayısına göre, ihtiyaçlarınız da aynı düzeyde artacaktır.
Çağrı merkezini kurmak bu kadar basit bir süreçtir. Ancak asıl iş sonrasında başlıyor. Çağrı merkezini kurdunuz, peki sonra?
ÇAĞRI MERKEZİNDE İŞ SÜRECİ
Bir çağrı merkezini kurduktan sonra odaklanmanız gereken iki farklı konu var. İlk olarak çağrı merkezinin çalışma prensibini ve yöneleneceğiniz alanı belirlemeniz gerekiyor. Bu çağrı merkezi kendi inisiyatifi ile tele marketing yaparak mı para kazanmaya çalışacak, yoksa başka bir şirket için çağrı merkezi hizmeti mi verecek? Her iki durum birbirinden tamamen farklıdır ve bu doğrultuda bu ayrımın şirket açılışı ile belirlenmesi gerekiyor.
TELE MARKETİNG YÖNTEMİ
Çağrı merkezini kurduktan sonra kendi inisiyatifiniz ile tele marketing yapmaya karar verirseniz, satılabilir bir veya birkaç ürün bulmanız gerekecek. Ayrıca bu ürünleri satabilecek telefon numaralarını da temin etmeniz gerekiyor. Bu tür data satışları yapan şirketlerden telefon numaralarını satın alabilirsiniz.
Tele marketing yöntemi dünyada çok yoğun bir şekilde kullanılan ve para kazandıran bir çağrı merkezi hizmetidir. Bu yöntemde, satılabilir ürün bulmak ise önemli bir süreçtir. Karlılığı olan ve insanların ilgi çekebileceği bir veya birkaç ürünü avantajlı olarak pazarlamanız gerekiyor. Ancak belirtmemiz gereken önemli bir konu var, son yıllarda Türkiye’de telefon dolandırıcılığının çok ciddi düzeylere ulaşması üzerine; insanların güvenini kazanmanız zor olabilir. Bu nedenle çok profesyonel çağrı merkezi personelleri bulmanız gerekiyor, ikna kabiliyetlerinin yüksek olması gerekiyor. Tercihen 2 yıllık deneyim aramanız mantıklı olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: TV Kanalı Açmak
MÜŞTERİ HİZMETLERİ YÖNTEMİ
Türkiye’de yeni kurulan çağrı merkezlerinin çok büyük bir kısmı müşteri hizmetleri hizmeti veriyor. Genel çalışma prensibiniz, bir şirket ile anlaşarak; telefon çağrı numaralarının size yönlendirilmesi ile gerçekleştiriliyor. Örneğin, çağrı merkezini kurduktan sonra; Çağrı merkezi hizmeti almak isteyen şirketlere ulaşırsınız ve bu şirketler için müşteri hizmetleri desteği sağlarsınız.
Elbette müşteri hizmetleri yönteminin zorluğu daha fazladır, çünkü alınacak olan personellerin; İşletmenin alt yapısını tam olarak ezberlemesi ve destek verebilecek kadar eğitim görmesi gerekiyor. Üstelik birçok çağrı merkezi almak isteyen şirketler zaten birçok şirket ile anlaştıkları için, piyasaya girmeniz de zor olabilir. Yeni açılan şirketler ile iletişime geçerek daha fazla fırsat elde edebilirsiniz.
Elbette şirketler ile anlaşma yaparken dikkat etmeniz en önemli konu “sözleşme süresi” olmalıdır. Çünkü personelinize bu konuda eğitim vereceğiniz ve o şirket için ek personel istihdam edeceğiniz gibi masrafınız olacak. Bu masrafların karşılanabilir düzeyde “sözleşme süresinin” uzun olması gerekiyor. Birçok şirket minimum 5 yıllık sözleşme yapmaktadır.
Müşteri hizmetleri konusunda en çok ihtiyaç duyulan sektörler ise;
- Bankalar
- Perakende Şirketleri
- Teknoloji Şirketleri
- Su Şirketleri
- Resmi Kurumlar (İhaleleri takip etmelisiniz)
- Telekomünikasyon Şirketleri
Küçük şirketlerin de çoğu zaman 1 – 2 çağrı merkezine ihtiyacı doğabilmektedir. Ancak birçok şirket ile uğraşmak sizin için çok daha zahmetli bir sürece dönüşebilir. Bu nedenle tek bir şirket ile çalışmanız çok daha mantıklı olacaktır.
PERSONELLER
Çağrı merkezlerinde en önemli konu elbette personellerdir. Çünkü tüm iş süreci personeller üzerinden gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu kapsamda tüm Müşteri Temsilcisi, Takım Lideri, Süpervizör, Operasyon Yöneticisi ve Müdürlerin doğru bir planlama dahilinde şirket bünyesine dahil olması önemlidir.
İLGİLİ: Yeni Başlayacaklar İçin: Çağrı Merkezinde Çalışmak
Türkiye’deki iş arama platformlarında en çok iş ilanı çağrı merkezlerine aittir, bu nedenle işinde uzman seviyesine gelen personelleri bulmanız zor olabilir. Çağrı merkezini açma sürecinde personel ile ilgili olarak sorunları çözmek için bir İnsan Kaynakları firması ile çalışmanız da daha mantıklı olabilir.