Türkiye büyük bir ülke, bazı şehir ve bölgeler nüfus açısından girişimcileri memnun edecek düzeyde olmasa da, birçok bölgemizde milyonlarca insan yaşıyor. Bazen kalabalıklar arasında hangi işi yapacağımızı elbette bilmiyoruz, ancak daima belirttiğimiz üzere insan potansiyelinin fazla olduğu ve özellikle göç alan bölgelerde girişimciler için eşsiz fırsatlar doğmaktadır.
Bir girişimci yeni potansiyelleri daima fark edebilme becerisine sahip olmalıdır, aksi durumda yeni iş fikirlerinden dilediğiniz düzeyde başarı elde edemezsiniz. Ancak milyonlarca insanın yaşadığı bir büyük şehirde yaşıyor ve ne iş yapacağınızı bilmiyorsanız, sizler için genel geçer bazı iş fikirlerimiz var. Bu fikirleri değerlendirerek ilk etapta iş zeminini daha sağlam temeller üzerine kurma şansınız olacak.
Büyük şehirlerde her ne kadar sermayesiz yada düşük sermayeli iş fikirleri mevcut olsa da, bu rehberimizde başlangıç sermayesi bulunan girişimciler için fikirlere yer vereceğiz.
1- Taksicilik
Sadece Türkiye’de değil, dünyadaki büyün büyük şehirlerde ulaşım büyük bir problemdir. Bu problemi aşabilmek için hükümet binlerce çalışma yapmasına rağmen yine de taksicilik sektörü yükselişini sürdürür. Taksicilik temelde çok karlı bir iş potansiyelini barındır. Eğer büyük bir şehirde yaşıyorsanız mutlaka taksicilik üzerine yatırımlara göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Bursa gibi bir şehirde ortalama iş yapan bir taksici aylık 10 bin liraya yakın gelir elde etmektedir. Bu rakam daha küçük şehirlerde daha az düzeyde gerçekleşse de, bu şehirdeki taksicinin konumu ile doğrusal bir ilişki barındırır. Özellikle havaalanı, otogar ve hastane gibi çevrelerde iş yapan taksicilerin geliri ortalamanın 2-3 katı üzerinde gerçekleşmektedir. Taksi yatırımcıları büyük şehirlerde minimum 500 bin liraya yakın sermaye ister. Ancak birçok bölgede 5-10 girişimci birleşerek bu taksilere daha az sermayeler ile ortaklaşa girişim başlatmaktadır.
2- Emlakçılık
Türkiye’nin nüfusu düzenli olarak artıyor ve bu artış tüm bölgelerde emlak fiyatlarının da doğrudan artmasına neden oluyor. Emlak yatırımlarına giriş için çok yüksek sermayelere de ihtiyacınız yok. Emlakçılık ofisi kurmak tek bir kişi ve bir masa ile de mümkün olabilirken, daire ve konutları bizzat satın alıp, satışa koyan büyük bütçeli ofisler de kurulmaktadır.
Özellikle iletişim becerileri yüksek bir girişimciyseniz, emlakçılık son dönemde en çok “zenginleşme” potansiyeli barındıran meslekler arasında yer alıyor. Yalnızca büyük şehirlerde değil, “büyüme potansiyeli” yüksek şehirlerde de emlakçılık ciddi kazançlar elde etme fırsatı sağlıyor.
3- Oto Yıkama
Büyük şehirlerde araç sayısı da bir hayli fazladır. Araç sayısının fazla olduğu ve araçların sıklıkla kullanıldığı bir yerde, oto yıkama, araç sahipleri için önemli bir sorun oluyor. Müstakil ev sayısının fazla olduğu bir bölgede araç yıkama için, araç sahiplerinin kendi seçenekleri bulunurken, büyük şehirlerde bu şans pek yok. Bu nedenle araç sahipleri oto yıkamacılara sıklıkla uğramak zorunda kalıyor. Büyük şehirlerde araç yıkama için alınan ücret Anadolu’daki şehirlere göre de 2-3 katına çıkmaktadır.
Oto yıkama açabilmek için de çok ciddi sermayeler gerekmiyor. Ortalama 10 bin liraya da oto yıkama veren firmalardan bir anahtar teslim bayilik alınabiliyor.
4- Ev Taşıma
Büyük şehirler en çok ev taşınmanın yaşandığı bölgelerdir. Bu tür bölgeler büyük alanlara kurulduğu için ev taşıma konusunda nakliye firmalarına mutlaka ihtiyaç duyuluyor. Ev taşımanın bu kadar yüksek olduğu bir bölgede ev taşıma firmalarında da bir hayli artış görülüyor. Örneğin İstanbul’da son rakamlara göre bin 450’ye yakın ev taşıma – nakliye firması bulunuyor. Bu firmaların çok olduğunu ve sektörün zaten tükendiğini düşünmeyin, bu firmalara her geçen gün yenileri katılıyor. Bu sektörden pay alabilmek için bu firmalarla ortaklıklar yapabilir yada 3-4 araç alacak sermayeniz varsa kendi şirketinizi kurabilirsiniz.
Ayrıca para kazandıran iş fikirleri arıyorsanız her bölgede ciddi potansiyeller barındıran iş fikirleri için KARLI İŞ FİKİRLERİ ana sayfasına dönebilirsiniz.