Bu Zamanda Ne İş Kursam: Karar Süreci

Ne İş Kursam

Yeni bir iş kurmak istiyor ancak sık sık yeniden başa dönüp “Ne İş Kursam” diye düşünüyorsanız, biraz yardıma ihtiyacınız olduğu çok açık. Ne İş Kuracağınızı planladığınız süreç olan Karar Süreci’ni başarılı bir şekilde yönetebilmek büyük önem arz ediyor. Zira bu süreç haliyle yeni bir iş kurmanın en önemli adımıdır. Çoğu girişimci bu süreçte yaptıkları hatalar nedeniyle zarar etmiş hatta tüm sermayesini kaybetmiştir. Bu nedenle bu süreci doğru yönlendirmelisiniz.

DENEYİM VE TECRÜBE

Ne iş kuracağınızı bilmiyorsanız eğer bu konuda ilk ele almanız gereken şey deneyim ve tecrübedir. 20 yıl oto tamirciliği okuyan bir öğrenciyi mi tercih edersiniz yoksa 5 yıl oto tamirciliği yapan bir ustayı mı? Tabi ki hepimiz ustayı tercih ederiz, çünkü deneyim ve tecrübe çoğu zaman eğitim hayatından daha değerlidir. Bu nedenle Ne İş Kursam diye düşünüyorsanız ilk olarak ele almanız gereken şey deneyimleriniz ve tecrübelerinizdir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Daha önce hiç yapmadığınız bir işi yapmanız belirli riskler barındır, çünkü hangi iş olursa olsun ilk 1-2 aylık süreçte çok fazla şey düşünmeyiz, sadece işimize odaklanırız. Ancak aradan geçen birkaç aylık süreden sonra ise gerçeklere döneriz ve aslında o işin size uygun olup olmadığını düşünmeye başlarsınız. Yada birçok girişimci henüz işi yapmaya başladığı ilk andan itibaren, aslında yanlış işi yaptığını düşünmeye başlar. Bu nedenle mutlaka yeni bir iş kurma sürecinde deneyim ve tecrübelerinizi göz önünde bulundurun ve bunlardan faydalanın.

SERMAYE

Ne iş kuracağınız sürecinde ikinci ele almanız gereken konu ise Sermayedir. Sermaye yeni işletmeler için çok ciddi bir sorundur ve bu konuda iyi bir planlama yapmanız gerekiyor. Örneğin yeni bir dükkan kurmak istiyorsunuz ve paranızın bu işe yeteceğini düşünüp hemen bu işi kurmaya çalışıyorsunuz. Aslında bu yaptığınız yanlış, ne kadar çok paranız olursa olsun daima yeni bir iş kurma sürecinde sermaye planı yapmanız gerekiyor. Çünkü, ne iş kurarsanız kurun maliyet hesabını yapmanız gerekiyor. Ayrıca birçok girişimci yeni bir iş kurmak istediği vakit bu iş için gerekli tutarı ve sermayesini göz önüne alırken BAŞ BAŞA hesabını tutturmaya çalışır. Halbuki bu ciddi bir yanlıştır. Bir iş için 10 sermaye gerekiyorsa ve sizin 10 sermayeniz varsa bu işi yapmamalısınız. Eğer sizin 10 sermayeniz varsa mutlaka 5 sermaye gereken bir işe odaklanmalısınız. Çünkü tüm sermayenizi ortaya koymanın hem psikolojik hemde çevresel bazı baskıları vardır ve bu baskılar size hata yaptırır. Bu nedenle mutlaka iş için gerekli sermayenin en az 2 katı sermayeniz bulunmasına dikkat edin.

KREDİ SÜRECİ

Günümüzde birçok iş kredi alınarak kurulmaktadır. Bu nedenle bu konuyu da ciddi bir şekilde yönetmeniz gerekiyor. Türkiye’de ortalama faiz oranı yüzde 1.25 civarında bulunuyor. Yani 100 bin lira aldığınız krediyi 4 yıl sonrasına 160 bin lira olarak ödemeniz gerekecek. Bu nedenle 4 yıl içerisinde dükkandan ek 60 bin lira kazanmanız gerekecek, aksi takdirde çok yüksek faizler ile karşılaşabilirsiniz. Bu sizin gelecekteki iş hayatınızı yönlendirmek için de çok büyük önem arz ediyor.

GİDER – MASRAF SÜRECİ

Ne iş kursam diye düşünüyorsanız ayrıca işi kurmadan önce masraf sürecini de mutlaka ele almanız gerekiyor. Örneğin bir mobilya mağazası kurduğunuzu varsayalım ve bir hesap yapalım…

  • Kurulum İçin Gerekli Sermaye: 100 Bin TL
  • Kurulum İçin Alınan Kredi: 100 Bin TL (48 ay vadeli)
  • Mağazada çalışacak personel sayısı: 2
  • Personelin aylık toplam maaşı: 3.000 TL
  • Mağazanın Aylık Elektrik – İnternet – Su faturaları: 500 TL
  • Mağaza Aylık Kirası: 2.000 TL
  • Mağaza İçin Oluşabilecek Aylık Ek Masraf: 200 TL

Bir mobilya mağazası için ortalama gider tablosu bu şekilde yapılabilir. Tüm hesabı aylık yaparsak eğer, bu mobilya mağazasının aylık toplam gideri 8 bin 700 TL olacak. Yani bu mobilya mağazası kurulduktan 30 gün sonra mutlaka sizin bir şekilde 8 bin 700 TL‘i bulmanız gerekecek. Bu nedenle Ne İş Kursam diye düşünürken mutlaka bu hesabı yapmanız gerekiyor. Sadece Türkiye’de değil dünyanın neresinde olursa olsun birçok işletme ilk aylarda iş yapmaz. Ve bu mobilya mağazasının 5-6 ay pek iş yapamadığını düşünürsek eğer sizin yaklaşık 60 bin lira daha para bulmanız gerekecek. Bu nedenle yeni bir iş kurmak istediğiniz zaman mutlaka bu hesabı yapmalısınız.

Eğer ne iş kursam diye düşünüyor ve aklınıza sorular varsa bunu YORUM bölümünden bizlere yöneltebilirsiniz.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık