1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Borçlanma mı? Öz Sermaye Finansmanı mı? Küçük İşletmeler İçin Hangisi Daha İyi?

Borçlanma mı? Öz Sermaye Finansmanı mı? Küçük İşletmeler İçin Hangisi Daha İyi?
0

İşletmenizi kuruyor veya büyütüyorsunuz ve paraya ihtiyacınız var. Hangi yol daha mantıklı, borç almak mı yoksa yatırımcılar bulmak mı? Bu iki yolu da inceleyerek hangisinde daha hızlı şekilde para toplayabileceğinizi, hangisinin daha kolay olduğunu, hangisinin evrak derdinin daha az oluğunu, hangisinin daha masraflı veya riskli olduğunu ortaya koymaya çalışacağız.

Borçlanarak Finansman Oluşturma

Bu tarz finansman oluşturma özellikle yeni başlayanlar için en fazla başvurulan yol olarak karşımıza çıkıyor.

İşletme İçin Borç Almanın Kolaylığı

Bir iş kurmak için borç almak asla kolay olamaz. Yine de bu tarz kredilerin düz, temiz ve hızlı olduğunu söylemek gerekir. İşlem genellikle finansal durum ve işletme planınız ile ilgili raporlar hazırlayarak bunları borç almayı düşündüğünüz kuruluşlara göstermeniz ile başlar. Bu raporları kendiniz hazırlayabilirsiniz fakat bir finans danışmanının sizin için profesyonelce hazırlaması daha mantıklı olabilir.

Bir iş kredisi almak aylar sürebilir, bu süreçte paranızın bir kısmından feragat etmeniz, kişisel bir “rehin” veya garanti bırakmanız veya bir ortak bulmanız gerekebilir. Yine de bu yol yatırımcı bulmaktan daha kolaydır.

İşinizin Kontrolü

Bir kredi veya borç aldığınızda, bu paranın kaynağı olan kişi veya kuruluş / banka, işiniz üzerinde herhangi bir otoriteye sahip olmaz. Periyodik aralıklarla gelir giderlerinizi inceleyerek borçlarının geri ödeneceğinden emin olmak isteyebilirler fakat siz ve ortaklarınız işle ilgili kararları kendiniz alırsınız.

kredi

İş Kredilerinin Masrafları

Bu masraflar genel olarak faiz olarak karşınıza çıkacaktır. İş kredileri riskli olduğu için faiz oranları da yüksek olabilir. Bu oran işletmenin yaşı, işletmenin ve sahiplerinin kredi notu ve borcu veren kişi veya kuruluşun türüne göre değişkenlik gösterebilir.

İş Kredilerinin Riskleri

Eğer vadesi gelen borçları ödeyemezseniz, borç veren kişi borcun tamamını isteyebilir ve sizi geri ödeme yapmak zorunda bırakabilir. Yani risk sizin borcu zamanında ödeyememenizdir. Bu durumda işletmenizin ve sizin kredi notu bozulacak ve büyük olasılıkla bu durum sizi iflasa sürükleyecektir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Yatırımcılar ile Öz Sermaye Finansmanı Oluşturma

Bu yola başvurmadan önce bu şekilde oluşturabileceğiniz finansman türlerini bilmek gerekir.

Öz Sermaye Finansmanı Türleri

Özel Yatırımcılar: Şirket olarak kişisel pay sahipleri bularak şirketinizi özel şirket konumunda tutma kararı alabilirsiniz. Bu yol küçük işletmeler için en basit olanıdır, bir aile veya arkadaş şirketi gibi düşünülebilir. Teknoloji ve biyoteknoloji gibi sektörlerdeki şirketler risk sermayesi veya melek yatırımcılar da bulabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  İyi Bir Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır?

İşinizi şirketleştirerek hisselerini borsada seçilmiş bir gruba açabilirsiniz, böylece halka açılmamış olursunuz. Bu seçilmiş kişileri işinize yatırım yapmaya ikna edebilirseniz noter huzurunda bir anlaşma yapmalı ve onlara bu işin risklerinden ve potansiyel kazançlarından açıkça bahsetmelisiniz.

Kamu Yatırımcıları: Bir şirket yeterince büyüyüp gözünü daha da yükseklere diktiğinde genelde halka arz edilir. Bir şirket borsaya açılmak istediğinde başlangıç için açılacak hisseler belirlenir. Bu süreç fazlasıyla zaman ve paraya mal olur çünkü bu ancak büyük bir ekiple yapılabilecek bir iştir. Küçük işletmeler yeterince büyümeden bu yola başvurmamalıdır.

İşinizin Kontrolü

Bu tarz finansman sağlamada işinizin kontrolünü hissedarlarla paylaşırsınız. Onları yönetime almak durumundasınız ve her zaman yatırımlarının onlara para kazandıracağından emin olmak için her işinizi inceleyeceklerinden şüpheniz de olmasın.

Öz Sermaye Finansmanı Sağlamanın Kolaylıkları

Özellikle aile ve arkadaşların içinden özel yatırımcılar bulmak kolaydır. Risk alarak işinize ortak olacak yatırımcıların dikkatini çekmek ve onları işe bağlayacak anlaşmalar yapmak daha zordur. Seçkin kişilere borsada hisse açma işlemi profesyonel bir ekip ve yıllarca çalışma gerektirebilir.

Öz Sermaye Finansmanının Riskleri

Bir işe yatırım yapmak risklidir. Yatırımcılar şirket kapanır veya iflas ederse yatırımlarını geri alamayacaklarının bilincinde olmalılardır. Aile üyeleri bile yatırımlarının karşılıklarını birkaç yıl içinde alamadıklarında huzursuzlaşmaya başlarlar.

Sonuç

İşinizi başlatırken veya büyütürken para ihtiyacınız olduğunda, bu iki yöntemle para bulabilirsiniz fakat bunların ikisinin de artıları ve eksileri olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.

Kredi çekmek hem daha kolaydır, hem de işinizin kontrolünü kaybetmezsiniz ama faizlerin yüksekliği işiniz için tehlike oluşturabilir ve borç veren kuruluşun parayı geri isteme riski yüksektir.

Yatırımcı bulmak daha zordur ve işinizin kontrolünü onlarla paylaşmak zorunda kalırsınız. Yatırımcılar işinize büyük bir risk alarak yatırım yaparlar ve bu risk yüzünden yüksek miktarda geri dönüş beklerler.

İşinizi yeni kuruyorsanız bir iş kredisi para bulmak için izleyebileceğiniz en iyi yol gibi görünüyor.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir