1. Anasayfa
  2. Dükkan Açmak

Bir İş Fikrine Nasıl Başlanılır? İş Kurmanın Yolları

Bir İş Fikrine Nasıl Başlanılır? İş Kurmanın Yolları
0

Bir iş fikrine başlama kararı almak elbette zordur. Bu kararı alırken birçok etmeni göz önünde bulundurmalı ve daha önce bu yoldan geçmiş insanların deneyimlerinden faydalanmalısınız. Bir işi en iyi şekilde yapmak için hata yapmanız gerekir ancak daha önce hata yapmış insanlardan fikir almak sizi daha kısa yoldan hedefinize götürebilir.

Bir iş fikrine nasıl başlayacağınız konusunda aklınızı kurcalayan çok fazla soru varsa, bunu en iyi şekilde yapabilmenizi sağlayacak olan harika bir rehber hazırladık. Bu rehberde yer alan her bir madde kendi içerisinde farklı dinamikler ve faydalar barındırmaktadır. Bu nedenle yeni bir iş fikrini hayata geçirmenin en iyi yollarını adım adım incelemenizi öneriyoruz.

1. DOĞRU İŞ FİKRİNİ SEÇİN

Doğru iş fikrini seçmek, girişimci olarak vereceğiniz en önemli kararlar arasındadır. Bir girişimci, iş fikirlerini hayata geçirmek konusunda başarısız oluyor, çünkü ihtiyaçları veya hedefleriyle örtüşmeyen bir iş fikri seçiyorlar.

Kendinizi ve Durumunuzu Anlayın

Bir işe başlamak belirli bir fedakarlık ve risk içerir. Kişisel durumunuza göre ne kadar risk aldığınızı anlayın. Bazı durumlarda, daha düşük başlangıç ​​sermayesi gerektiren veya yarı zamanlı olarak yönetebileceğiniz bir iş fikri seçmeniz daha iyi olabilir.

Hayatınızı değiştirmek için motive misiniz?

Bir işe başlamak tam anlamıyla bir maratondur. Kısa sürede bu işten geri dönemez ve sermayenizi boşa harcayamazsınız. Bu nedenle bir iş başlamadan önce sormanız gereken sorulardan biri de iş için ne kadar motive olup olmadığınızdır. Eğer yeterince motive hissetmiyorsanız daha uygun bir zaman beklemenizi öneririz.

Bir İş Fikri Araştırın ve Seçim Yapın

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Hedeflerinizi, eksik olduğunuz yönleri, motive olduğunuz alanları, karlı olan iş fikirlerini belirlemek üzere bir araştırmaya koyulun. Bu konudaki kişisel sorunları kendiniz öğrenmeli ve size yakın olan insanlardan da fikir almanız önemlidir. Örneğin, en yakın arkadaşınız hangi konuda eksikliğe sahip olduğunuzu sizden daha iyi bilebilir. İş fikri seçimi konusunda ise Karlı İş Fikirleri‘nin binlerce iş rehberi size yardımcı olacaktır. Bir kategori seçin ve iş fikirlerini hemen araştırmaya koyulun.

2. İŞİNİZİ PLANLAYIN

Bir iş fikrini hayata geçirmek ve başarılı olmak istiyorsanız, bu işi harika bir şekilde planlamanız gerekir. Ne kadar iyi planlarsanız o kadar başarılı olursunuz. Hemen elinize bir kağıt ve bir kalem alarak belirlediğiniz iş fikrine yönelik aşağıdaki sorulara yanıt bulmaya çalışın. Aceleci olmayın, bunun için haftalarınızı bile harcayabilirsiniz. Bu süreci basite almanız kritik bir hatadır.

  • Ne satacaksınız? Ürün veya hizmetiniz hangi sorunlara çözüm sağlıyor? Sattığınız ürün veya hizmetin diğer rakip firmaların sağladıklarından farkı ne?
  • Müşteriniz kimler? Bu müşteriler bu ürün veya hizmet için ne kadar öderler? Müşterileriniz neden diğer firmalar yerine sizi seçsin?
  • Ürününüzü nasıl tanıtacaksınız? Müşterilerinize nasıl ulaşacaksınız? Müşterileriniz size nasıl ve hangi yol ile kolaylıkla ulaşabilecek? İlk ay-yıl kaç müşteriye ulaşmayı planlıyorsunuz?
  • İşletmenin organizasyon yapısı nasıl olacak? İşletmede gerekli olan uzmanlık dallarında kimler yer alacak? Bu iş için ortaklığa ihtiyacınız olacak mı?
  • Başarılı olmak için işletmenizin tam olarak neye ihtiyacı var? Bu gereksinim nasıl daha iyi bir şekilde karşılanabilir?
  • İşletme için ne kadar sermaye lazım? Bu sermaye nasıl bulunacak? Kredi çekilecek mi? Kredi maliyetlerinin riski nedir? Acil durumlarda ek sermaye nasıl bulunacak?
  • İşletme ne kadar kar etmesi durumunda büyüyebilir? İşletmenin sağladığı ürün veya hizmetlerden ne kadar kar elde edilecek?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  E-Ticarette Yeni Dönem Neler Getirdi?

3. İŞLETMEYİ KURUN

İlk 2 adımı tamamladıktan ve gerekli ihtiyaçları karşıladıktan sonra işletmeyi kurmak için hazırsınız. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bir iş kurmak için resmi bazı işlemleri tamamlamanız gerekir. Ancak bu resmi işlemler her işletme için farklıdır. Bir fabrika kurulumu için farklı resmi işlemler gerekirken, bir kuaför açmak için farklı işlemler gerekir.

İşletmenizi kurmak konusunda bir muhasebeci veya mali müşavir ile görüşmeniz gerekir. Bu kişiler genellikle işletme kurulumlarında gerekli resmi işlemler konusunda bilgili ve yetkilidir.

4. FİNANSMANI YÖNETİN

Bir işletmenin ayakta kalması ve gün geçtikçe büyümesi için en kritik konulardan biri de finansmandır. Doğru finansman yönetimine sahip işletmelerin barındırdığı risk de daha düşüktür. Bu nedenle finansman yönetimi konusunda işin başında olacak kişilerin bu konuya hakim olması gerekir.

İşletmeniz ne kadar küçük olursa olsun, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

  1. Ticari varlıklarınız ile kişisel varlıklarınızı ayırın, bu iş nedeniyle elde ettiğiniz karları ve zararları öğrenmek için önemlidir.
  2. İş için özel bir banka hesabı açın ve ticari varlıkları burada değerlendirin.
  3. Özel banka hesabını yalnızca iş amaçlı olarak kullanın.
  4. Ticari bir kredi kartı alın ve bu sayede asgari ödeme tutarı oranını yüzde 10’a kadar düşürün.
  5. Siz veya çalışanlarınız tarafından işiniz adına cepten yapılan harcamalar için bir geri ödeme politikası oluşturun.
  6. Finansal gereksinimlerinizi anlayın ve karlılığa ulaşmak için yeterli finansal kaynağınız olduğundan emin olun.
  7. İşletmenizin vergi işlemlerini aksatmamak ve ceza ödememek için bir muhasebeci çalıştırın ve dışarıdan hizmet alın.
  8. Devletin, derneklerin veya bağımsız kuruluşların sağladığı teşvik ve hibe gibi olanakları takip edin ve uygun olanlara başvurun

5. MARKANIZI KURUN

Bir işletmenin en önemli varlıklarından biri de marka kurmaktır. Bu adım işletmenizin geleceği için kritik bir konudur ve sizi rakiplerinizden kısa sürede bir adım öne çıkartabilir. Marka oluşturmak hem uzun yıllar alır hem de maliyetlidir. Ancak bu konuya özensiz davranamazsınız;

  1. Öncelikle ürün ve hizmetlerinizi tam olarak yansıtacak bir marka ismi belirleyin. (Ek Bilgiler: Marka İsmi Bulmak)
  2. Markanızı tanımlayacak şık ve hd görünüme sahip bir logo yaptırın.
  3. Markanızı tam olarak yansıtacak com veya com.tr uzantıya sahip domaini satın alın. Bu adımı markanızı henüz duyurmadan yapmalısınız.
  4. Markanızı tam olarak yansıtacak sosyal medya hesapları kurun. Facebook, Twitter, Youtube, Instagram’da kullanıcı adlarını alın.
  5. Markanızı korumak için marka tescili başvurusu yapın.

6. İŞİNİZİ TANITIN

İşinizi kurduktan sonra işinizi tanıtmak üzere harekete geçmeniz gerekir. Potansiyel müşterilerinizin nerede olduğunu belirlemeli ve bu alanlarda reklam yapmanız gerekir. Reklam ve pazarlama çok kapsamlı bir konudur. Bu konuda önemli oranda da sermaye ayırmanız gerekecek.

Sermayenizi ayırdıktan sonra ilk etapta bu sermayenin yüzde 10’u olacak şekilde çalışmaya başlamanız gerekecek. Tercih edebileceğiniz reklam alanları ve türleri ise;

  • Ulusal çapta çalışmalar için ulusal olacak şekilde;
  • Yerel tv
  • Yerel radyo
  • Yerel gazete
  • Yerel büyük sosyal medya hesapları
  • Yerel Billboardlar
  • Telefon pazarlama
  • İnternet reklamcılığı

Her bir reklam türünü farklı farklı zamanlarda tercih ederek, o reklam türünün başarısını öğrenmeye çalışın. Bu durumda hangi türün daha iyi performans gösterdiğini anlama şansınız olacak.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir