HIZLI ERİŞİM
Birçok araştırma ve değerlendirmeye göre Türkiye’nin kar marjı bakımından en değerli sektörlerinden biri bijuteri – takı sektörüdür. Sektörde karlılık üst seviyelerde bulunurken, bu sektörden pay alabilmenin en iyi yollarından biri ise mağaza – dükkan açmak.
Bijuteri dükkanı açmak temelde çok karlı bir iş kolu olmasının dışında sermaye talebi olarak da üst düzey bir yatırım istemiyor. Ayrıca sektöre girmek için de önemli düzeyde bir deneyim sahibi olmanıza gerek yok. Bu kapsamda değerlendirilebilir karlı iş fikirleri arasında yer alan bu sektörü öneriyoruz.
BİJUTERİ DÜKKANI NASIL AÇILIR?
Bijuteri mağazası açmanın ilk yolu ilgi çekici, müşteri potansiyeli yüksek bir dükkan belirlemektir. Bijuteri mağazalarında ciroyu belirleyen en önemli konulardan biri lokasyondur. Yürüyüş yollarında veya AVM’lerde bir dükkan seçimi önemlidir. Dükkanın büyüklüğü temelde çok önemsizdir. 5 metrekare alana sahip dükkanlar ile 100 metrekare alana sahip dükkanların aynı iş yapabildiği bir sektördür. Bu kapsamda en doğru lokasyonu seçtiğinize emin olun.
Dükkan seçiminin ardından resmi işlemleri yaparak vergi levhasını almanız gerekiyor. Bu adımda yardıma ihtiyacınız varsa, Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler ve Maliyeti adlı rehberimize göz atabilirsiniz.
Resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından dükkan için bijuteri malzemelerine ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri Türkiye’de en iyi İstanbul ve Gaziantep’te bulabilirsiniz. Ayrıca aşağıda bayilik verdiğini ifade ettiğimiz şirketler de toptan bijuteri malzemeleri satışı yapmaktadır. Bijuteri dükkanlarında bulunan ürünler temelde toptan olarak çok ucuzdur. Müşteriye 30 liraya satılan bir ürünün 20’li paketi bile 5-10 liradır. Bu kapsamda ürün seçeneğinin fazla olması çok önemlidir. Bir üründen çok almak yerine alabildiğiniz kadar farklı üründen azar azar almaya özen gösterin.
Bijuteri dükkanlarının müşterileri genellikle kadınlardır. Bu kapsamda ürün seçimini 3-4 erkeğin yapması mantıklı olmayacaktır. Çevrenizden 3-4 kadından yardım alarak ürün seçimi yapmanızı öneriyoruz. Bu size “bu ürünü kim alır” sorusuna cevap bulmanızı sağlayacaktır. Dar bir çerçeve yerine geniş düşünmeniz gerekiyor, bu adımda yardım almayı ihmal etmeyin.
Ürün alımlarını dükkan büyüklüğünüze göre yapın. Raf yaptıracağınız için raflarda yer alabilecek kadar ürün belirleyin. Bu tür ürünler bozulmaz, bu nedenle bir miktar fazla alarak evde bile saklayabilirsiniz. Ancak dikkatli olmanızda fayda var, takı ürünleri sık sık trend değişikliğine uğradığı için ürünler elinizde kalabilir. Her üründen azar azar alın, maksimum her raf için yedek 5 tane olabilir. Çünkü bu tür ürünler çok hızlı kargolanabildiği için hızlıca yeni ürün alabilirsiniz, depolamanıza gerek yok.
HANGİ ÜRÜNLER BULUNMALI
Bir bijuteri mağazasında aşağıdaki ürünlere yer vermeniz gerekiyor. Birkaçının eksik olması önemli değil, ancak yüzde 90’ının bulunması önemli.
- Küpe
- Kolye
- Yüzük
- Bileklik
- Toka
- Taç
- Broş
- Eşarp İğnesi
- Halhal
- Hızma
- Diş Taşı
- Piercing
- Kına
- Şahmeran
- Anahtarlık
- Hediyelik Eşyalar (Genel)
- Atkı – Bere – Eldiven (Tercihen)
- Şal (Tercihen)
- Bone (Tercihen)
- Fular (Tercihen)
- Eşarp (Tercihen)
- Saat (Tercihen)
- Tesbih (Tercihen)
- Vitrin Aksesuarları
- Cüzdan
- Çanta (Tercihen)
- Kemer
- Doğal Taşlar (Tercihen)
- Güneş Gözlüğü (Tercihen)
- Kol Düğme
NE KADARA KURULUR?
Bir bijuteri – takı dükkanı ortalama 20 metrekare için resmi işlemler, toptan ürünler, raflar, satış bankosu ve tabela ortalama 20 bin liraya kurulabilmektedir. Bu rakamın altına düşmek zorken, dekorasyon ile çok daha üzerine çıkılabiliyor. Dekorasyona bütçenize göre karar verebilirsiniz.
DÜKKANIN İŞLETİLMESİ
Bir bijuteri – takı mağazasını işletmek çok kolaydır. İlk olarak mutlaka en az 1 kadın personel istihdam etmeniz gerekiyor. Mağazaya gelecek insanları genellikle “RAHAT” bırakmaya özen gösterin. Bu iş kolu büyük ölçüde zevklere bağlıdır, müşterilere kendileri istemeden bir şey önermenizi genellikle önermiyoruz. Raflar arasında rahatça gezinebildikleri bir ortam sağlamanız yeterli.
Dükkanda bulabildiğiniz kadar trend ürünler bulundurmaya özen gösterin. Müşterilerin dükkandan boş kalmamasına özen gösterin. Bu tür dükkanlar genellikle insanların kendi aralarındaki önerileri ile de ciddi bir müşteri potansiyeli sağlamaktadır. Bu nedenle müşterilere karşı güler yüzlü olun ve pazarlık konusunda fırsatlar sağlayın, sık sık vitrine de kampanyalara ilişkin bilgilendirici reklamlar ekleyin.
REKLAM YAPIN
Takı dükkanını açtınız ama hiç iş yapamıyorsunuz? Hemen işe koyulmanız ve reklam yapmanız gerekiyor. Yerelde gazete, tv, radyo gibi platformlara reklamlar vermeniz gerekiyor. Dükkanı ne kadara açtıysanız bu rakamın yüzde 10’una kadar reklama bütçe ayırmanızı öneriyoruz. Çok ciddi geri dönüşümler alacaksınız.
Ayrıca artık hayatımızın vazgeçilmezi olan sosyal medyada da sayfalar açın ve bu sayfalara yönelik takipçi artırımı için ya reklam verin yada kampanyalar düzeyip insanların ilgisini çekin. Örneğin sayfamızı beğenen 10 takipçiye yüzük hediye gibi bir seçenek olabilir. Yaratıcı olun ve farklı fikirler için sık sık düşünün. Her bir müşteri size 10’larca yeni müşteri getirebilir, bu potansiyeli unutmayın.
BAYİLİK VE TOPTAN BİJUTERİ ALIMI
Eğer bijuteri mağazasını bayilik olarak açmayı planlıyorsanız aşağıdaki bağlantıları kullanın. Ayrıca bu firmalar toptan bijuteri de alınabilecek firmalardır. Ürün almak için illa bayileri olmanıza gerek yok.