1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

Başarılı Bir Girişimci Olmanın 29 Olmazsa Olmaz Taktiği

Başarılı Bir Girişimci Olmanın 29 Olmazsa Olmaz Taktiği
0

Kendi işinize sahip olmak, iş dünyasında kendi istekleriniz ile harekete geçmek eşsiz bir özgürlük sağlar. Bunu sağlamak için ise bir girişimci olarak doğru anda doğru kararlar vermeniz gerekir. Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, elbette bunu sağlamak üzere yapmanız gereken birçok şey var.

Girişimcilik genellikle çok geniş bir tanımdır. Ancak iş dünyasında kendi başınıza harekete geçmeye karar verdiğiniz her an girişimcilik ile iç içe olduğunuz anlamına gelir. Bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirenlere de girişimci adını vermek mantıklı olacak.

Başarılı girişimci olarak harika girişimcilik örnekleri ortaya koymak istiyorsanız da, bazı taktikler, önemli ipuçları ve yollar var. Elbette rehberimizde yer alan tüm konulara büyük önem gösterseniz dahi başarılı bir girişimci olamayabilirsiniz, bu biraz da kişisel çabanız ile alakalı bir durum. Zira, girişimcilik teorik olarak kolaydır, önemli olan bunu hayata geçirebilmek.

Bu rehberde sıfırdan harika girişimcilik örnekleri oluşturan başarılı girişimcilerin izlediği yolları ve önemli taktiklerini paylaşacağız. İşte başarılı bir girişimci olmanın olmazsa olmaz 29 yolu…

1. CESUR OLUN

cesur

Başarının ilk anahtarı cesur olmaktır. Bu sadece girişimcilik faaliyetleri için “olmazsa olmaz” bir durum değildir. Hayatta başarılı olmanın da anahtarlarından biri cesur olmaktır.

Elbette cesur olmak demek, ani kararlar ile hiç sorgulamadan harekete geçmek demek değildir. Cesur olmak, doğru anı yakaladığın anda risk almaktır. Dürüst olmak gerekirse, iş dünyasındabaşarı; sıkı çalışma ve azim olmadan kolay kolay elde edilemez.

2. KENDİNİZE MEYDAN OKUYUN

satranç

Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, mutlaka kendinize meydan okumalısınız. Her insan gibi siz de sınırlara sahip olduğunuzu düşünüyorsunuz, ama başarılı bir girişimci sınırlarını zorlamayı başarabilmeli.

Örneğin, spor salonuna gittiğiniz ilk zaman 20 kilogram kaldırırsınız, bu elbette zor gelir ve daha fazlasını yapmanın çok zor olduğunu düşünürsünüz. Ancak, azimle çalışmaya devam ederseniz zamanla 30 kilogramı rahatlıkla kaldırdığınızı ve hatta 40 kilogramın da o kadar zor olmayacağını fark edersiniz.

3. TUTKULU OLUN

tutku

Bir şeyi yapmaktan hoşlanmıyorsanız, yapmayın. Zaten yapsanız da muhtemelen sonuçları çok iç açıcı olmayacaktır. Bu gerçekten çok basit bir fikir gibi görünebilir ama iş dünyasında kesinlikle işinize yarayacaktır.

Başarılı bir girişimcilik örneğine imza atan bütün girişimciler tutkulu oldukları işe odaklanmayı tercih etmiştir. Hoşlandığınız, sevdiğiniz alanları keşfedin ve bu alanlar üzerine girişimcilik faaliyeti oluşturmaya odaklanın. Yaptığınız işten hoşlanmıyorsanız, o işe tutkulu değilseniz; Bir süre sonra bu stresli olmanıza neden olacak, sürekli yorgun ve mutsuz hissedeceksiniz. Tüm bunlar bir araya geldiyse muhtemelen işler yavaş yavaş yolunda gitmemeye başlayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şekerleme Yapmanın Bilinen 10 Faydası

4. RİSK ALIN

risk

Cesur olun derken aslında bu konuya değinmiştir. Konuyu biraz daha açacak olursak, iş dünyasında başarılı olmanın anahtarlarından biri de risk almaktır. Hatta bu konu en olmazsa olmaz konular arasında yer alıyor. Başarılı girişimciler hangi risklerin alınacağını ve neleri yapmaları gerektiğini bilirler. İşletmenize fayda sağlayacak riskleri almak için her zaman hazır olmanız gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBill Gates’in Başarısının Gerçek Sırrı

Risk almak elbette kötü sonuçlar da doğurabilir ancak bu doğru anda doğru riskleri almayı öğrenmenin de ilk yoludur. Risk almanın bir el kitabı yoktur, çünkü bir işletmedeki en küçük şey için bile risk alınabilir. Bu nedenle, risk almaktan çekiniyorsanız ilk etapta kritik konulara odaklanmayın.

5. KENDİNİZE GÜVENİN

kendinize güvenin

Hayatta da iş dünyasında da başarılı olmak istiyorsanız ilk olarak kendinize güvenmeniz gerekir. Başarılı girişimciler attıkları adımları atarken kendine güvenir.

Elbette kendinize güvenir derken, kimsenin fikrini önemsemeyin demek istemiyoruz. Her zaman insanların fikirlerini önemseyin, ama işin özünde tüm fikirleri harmanlayıp, bunları kendi fikirleriniz ile birleştirin. Ancak çoğu zaman, aldığınız tüm kararlardan siz sorumlu olacağınız için, kendi fikirleriniz ile ayakta kalmayı öğrenmelisiniz.

6. KORKUNUZU YENİN

korku yen

Korku genellikle yapmakta olduğunuz eylemi durdurur. Ve iş dünyasında ‘durmak’ genellikle başarısız ile sonuçlanır, daima ilerlemeyi öğrenmek adına korkularınızı yenmelisiniz. Omzunda ‘korku’ ağırlığını taşıyan bir girişimci, başarılı bir girişimci olamaz. Korkularınızı yenmek zor değildir, aldığınız kararların sonuçlarını sürekli olarak gözden geçirip, daha iyi kararlar vermek üzerine çaba gösterdikçe korkularınızı yenmeye başlarsınız.

7. HEDEFİNİZİ GÖRSELLEŞTİRİN

korku

Bir konuda kendinize bir hedef koyduğunuz zaman o hedefi daha açıklayıcı bir şekilde ortaya koyup bunu tam anlamıyla bir yere not alın.

Örneğin, “işletmemin cirosunu artırmak istiyorum” diye bir hedef belirlediğiniz zaman bu hedefi farklı bir şekilde ele alın. Mesela, “elbiselerin kalitesini yüzde 3 artırıp, fiyatı da yüzde 5 artırıp, daha yüksek potansiyelli mağazalara satış yaparak işletmemin cirosunu artırmak istiyorum” diyerek detaylı bir şekilde yeniden hedefleyin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRGirişimcilerden İlham Verici 52 Girişimcilik Sözleri

Hedeflerinizi genel geçer olarak düşünmeyin, bunları detaylı bir şekilde not alın. Buna hedefinizi görselleştirmek denir ve size hemen zaman kazandırır hem de daha iyi bir şekilde düşünme fırsatı sağlar. Bazı girişimciler ise hedefi not almak yerine bunu çizer, piramit veya çeşitli grafikler hazırlar, ayrıca bu hedeflerinizi başkalarıyla da paylaşmayı ihmal etmeyin. Bu, hedefinizi gerçekleştirmek üzere size daha fazla motivasyon sağlayacaktır.

8. BAŞARILI ORTAKLAR BULUN

ortak

Muhtemelen başarılı bir girişimci olmak üzere yola çıktığınız zaman tek başınızasınızdır. Ancak bunu sonsuza dek sürdürmeniz çok zor. Çünkü başarılı girişimcilerin genellikle çok iyi ortakları veya çok iyi bir ekibi vardır. Bu, her şeyi bir farklı bakış açısından daha değerlendirmenizi sağlar. Ancak bazı durumlarda da ortaklıklar yıkıcı olabilir. Bu nedenle hemen bir ortak edinmeniz yerine, sizinle aynı fikirlere sahip birilerini bulmanızı öneriyoruz. Bu tür bir ortak bulmak zordur, ancak doğru gözlerle bakmayı başardığınız zaman çok uzakta bile olmayabilir.

[infobox color=”#dd3333″]ABD’de kurulan Start-up’lar arasında tek bir kişi ile başlanılan girişimlerin yüzde 20’si başarıya ulaşırken, 2 kişi ile kurulan girişimlerin yüzde 47.5’i başarılı olmaktadır. [/infobox]

Ortaklarınızı seçerken onlara her zaman yeni bir şeyler öğretebilirsiniz ancak unutmayın “onlara karakter öğretemezsiniz.” Bu nedenle bazen sadece doğru karaktere sahip birini bulmak yeterli olabilir.

9. HAREKETE GEÇİN

hareket

Başarıl girişimcilerin en olmazsa olmaz taktiği harekete geçmektir. Eylem çoğu zaman başarının ilk anahtarıdır. İş dünyasında durgunluğa yer yoktur. Harekete geçmek, aynı zamanda sürekli olarak yeni şeyler keşfetmenizi sağlayacak. Bir şeyleri düşünmek, uzun toplantılar yapmak, kararsız kalmak yerine fikrinizi hayata geçirmek için çaba gösterin.

10. ZAMANI DOĞRU HARCAYIN

zaman

Başarılı olmak için ilk olarak harcamanız gereken şey zamandır. Zaman harcamadan başarı elde edemezsiniz. Bu nedenle kendinizden ve hayatınızdan en fazla ödün vereceğiniz şey zamandır, zamanı doğru kullanmayı da öğrenmeniz gerekir.

Zamanı doğru kurgulamak ve bu plana uymak için kararlı yönünüzü ortaya koyun, neye öncelik vereceğinizi önceden not alın ve bu notlara sadık kalın.

11. SERMAYEYİ PLANLAYIN

sermaye

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Başarılı bir girişimcilik için harekete geçtiyseniz ilk olarak sermayeyi doğru planlayın. Günümüzde kurulan Start-Up’ların birçoğunun sahipleri ilk sermaye olarak kendi kişisel tasarruflarını kullanır. Ancak bu büyük ihtimal ile size yetmeyebilir, çünkü her girişim için planlanmayan harcamalar vardır. Bu nedenle ihtiyaç duyulduğu zaman bulunabilen sermayeye ihtiyacınız olacak.

Banka kredileri, arkadaşlar ve çevrelerden alınabilecek borçlar gibi…

Birçok girişimci işe koyulurken ne kadar sermayeye dahi ihtiyaç duyduğunu bilmiyor, bu hataya düşmeyin. Bu kritik bir konu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSteve Jobs’un Hayatından 5 Umut Verici Öğüt

12. MÜŞTERİLERİ BELİRLEYİN

müşteri

Bir işletmenin başarılı olup olmaması, o işletmenin çekebildiği müşteri sayısı ile doğrudan ilgilidir. Ancak bazı girişimciler, çok uç fikirler ile başarılı işletme kurmak isterken sık sık bu konuyu unutuyor. Bazı işletmelerin aslında hiç müşterisi yoktur, çünkü mevcut süreçte insanlara hitap etmiyor. Söz konusu işin çok başarılı düşünülüp, düşünülmediğinden bağımsız olarak, işletmenizin insanlara hitap etmesi ve bir konudaki eksikliği gidermesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Devlet Destekli Krediler ile Faizsiz Sermaye Fırsatı

13. ŞİKAYETLERİ ÖNEMSEYİN

şikayet

Bir girişimcilik faaliyetinin başarılı olup olmasının en önemli nedenlerinden biri de müşteri ilişkileridir. Bir girişimci olarak bu konuda kendinize güvenmiyorsanız elbette profesyonel bir destek alabilirsiniz. Ancak kendi başınıza ilerleyecekseniz eğer mutlak suretle müşterilerin şikayetlerini önemsemeli ve bu konudaki sorunları bir bir ortadan kaldırmalısınız.

Müşterileriniz olmadan başarılı olamazsınız ve bu nedenle elde ettiğiniz müşterileri de elinizde tutmayı başarmanız gerekir. Müşterilerinizi sürekli olarak ciddiye alın ve onları önemsediğinizi gösterin.

14. BEKLENTİLERİNİZİ YÜKSELTİN

dart

Bir girişimcinin en önemli özelliklerinden biri de beklentilerini ortaya koyması ve bu beklentilerini gerçekleştirmesidir. Hedeflerinizi belirlediğiniz zaman bu nedenle direkt olarak çok büyük hedefler yerine daha rasyonel olmanızı mutlaka ama mutlaka öneririz.

15. RİSKLERİ YÖNETİN

kapı

4’ncü maddede ne dediğimizi hatırlıyor musunuz? Hatırlamıyorsanız, biraz yukarıda. Risk almanız gerektiğini belirtmiştik, ancak orada da bir miktar uyarıda bulunduk. Tekrar belirtmek gerekirse, karşılaştığınız her durumda risk almanızı önermiyoruz, riskleri yönetmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Kısaca, hangi risklerin alınmaya değer olduğunu ve hangisinden uzaklaşmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Risk almak sadece riskin ne olduğu değil, aynı zamanda risk aldığınız zamanla da ilgilidir. Riskleri, girişimcilik faaliyetine başlamadan önce de ele almanız mantıklı olabilir. Elbette her şeyi hesaplayamazsınız, bu nedenle karşılaştığınız tüm yol ayrımlarını iyice hesaplayın, insanlara danışın, fikirler alın, kendinize zaman verin…

16. BAŞARILI GİRİŞİMCİLERDEN DERS ALIN

kitap

Dünyadan, sıfırdan yola çıkıp başarılı olmuş milyonlarca girişimci geçti. Bu girişimcilerin birçoğunun hayatı da kitaplara ve filmlere dönüştürüldü. Eve gittiğiniz zaman boş vakitleriniz varsa eğer bir roman, eğlence, kurgu kitabı okumak yerine girişimcilerin biyografilerini okumak size büyük bir değer katacaktır. Başarılı olanlar hakkında elinize geçen her şeyi okuyun, her zaman başaran insanlardan öğrenebileceğiniz birçok şey ile karşılaşacaksınız.

Özellikle onların yaptığı hatalar hakkında bilgi almanız büyük bir önem arz ediyor, zira muhtemelen girişimcilik yolunda ilerlerken aynı sorunlar ile karşılaşacaksınız ve bu sayede hata yapmaktan kurtulursunuz. Ayrıca inceleyinHayatınızı Değiştirecek 14 İş Kitabı

17. KENDİNİZİ VE GİRİŞİMİNİZİ TANIYIN

kendinizi tanıyın

Başarılı bir girişimci olmanın en önemli “olmazsa olmaz”larından biri de kendini tanımaktır. Öncelikle neleri yapabileceğinizi, neleri yapmaktan hoşlandığınızı, hangi konularda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini öğrenin.

Ayrıca sadece kendinizi tanımak yetmeyecek, girişiminizi de tanımanız gerekir. İnsanlara girişiminizi net bir şekilde anlatabilmeli, hedeflerinizi ve başarılarınızı iyi bir şekilde ortaya koyabilmeniz gerekir. Bu sayede insanlar size güvenebilir ve belki de hiç ummadığınız anda ekstra yatırım çekebilirsiniz.

Tüm bunları yapabilmek için mutlaka kendinizi ve girişiminizi iyi bir şekilde tanımanız gerekir. Bunları sağlamanın en etkili yolu, kendiniz ile yalnız kalmak ve işletmeniz hakkında yeni hedefler oluşturmak üzere çalışmaktır.

18. ŞİRKET KÜLTÜRÜ OLUŞTURUN

şirket kültürü

Bir işletmenin başarılı olup olmamasının en önemli konularından biri de, başarılı bir şirket kültürü oluşturmak ile ilgilidir. Elbette bir girişimci olarak şirketin başında bulunuyorsanız dahi ilk olarak şirket kültürüne siz ayak uydurmalısınız.

İlk günden itibaren pozitif bir şirket kültürü oluşturun ve sadece 2 kişilik bir girişime bile sahipseniz, bu kültürü ayakta tutmak ve korumak için çaba gösterin. Keyif alabileceğiniz ve uyumlu olduğunuza inandığınız insanlar ile çalışarak bu kültürü daha iyi sağlayabilirsiniz.

19. AĞ OLUŞTURUN

arkadaş

Başarılı bir girişimci olmanın en etkili yolu, doğru insanlar ile iletişime geçme fırsatını her an değerlendirmektir. Bir toplantıya giderken, asansörde dahi etkili bir ağ kurabilirsiniz.

Eğer yeterince doğru insanla iletişim halinde olursanız, ihtiyacınız olan fikirlere ve bağlantılara sahip olabilecek her şeye daha kolay ulaşabilirsiniz. Günümüzde asosyal bir insanın başarılı olma şansı çok ama çok daha zordur. Bu nedenle iletişimden çekinmeyin. Yanınızda kimin oturduğunu ve size sunabilecekleri bağlantıları ve kaynakları asla bilemezsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBaşarılı İnsanların 7 Alışkanlığı, Ve Onlardan Öğrenebilecekleriniz

20. ÖĞRENİN

öğrenmek

Başarılı bir girişimcinin el kitabının ilk maddesi elbette öğrenindir. Çünkü öğrenmek için çaba göstermiyorsa o kitabı da okumaz.

Daima öğrenmek için istekli, arzulu ve hevesli olmanız gerekir. Öğrenmek her saniye elde edebileceğiniz bir süreçtir. Film seçiminde bile size değer katabilecek filmleri seçin, tv izlerken basit bir romantik dizi izlemek yerine biyografi, belgesel içerikli veya gerçek tarihi ele alan bir diziyi izlemek bile size artı değer katacaktır. Elbette bunlar bir girişimci olarak yapmanız gereken fedakarlıklar olarak görünebilir ancak iş dünyasında bunlar kesinlikle olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

21. DENEME FIRSATI VERİN

deneme

Uzmanlar, başarılı işletmelerin yeni bir hizmet veya ürün çıkarttığı zaman müşterilere çeşitli promosyonlar veya ücretsiz deneme hizmeti vermesini tavsiye ediyor.

Araştırmalar, sosyal medyada ücretsiz bir ürün ya da deneme yapma kararının, standart sabit satış taktiklerinden iki kat daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

22. KORKMAYIN, BEBEK ADIMLARI ATIN

bebek adımı

Başarılı bir işletme kurmak ilk etapta korkutucu olarak ZOR görünebilir. Eğer durum böyleyse, tabularınızı yıkmak amacıyla bebek adımları atarak yola koyulmaya başlayın. Bu korkularınızı yenmenizi ve daha sağlam adımlar atmanızı sağlayacak.

Aşılmaz olarak görünen her sorun böylelikle daha kolay bir şekilde aşılabilir. Elbette bu süreçte dikkatli olarak, algınızın dağılmasına izin vermeyin.

23. TAKVİM, TAKVİM ve TAKVİM

takvim

Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka bir takvim hazırlamanız gerekir. Takvim her konuda vazgeçilmeziniz olmalı, çünkü planlı olmayan bir insanın hedefleri eksiktir ve neyle karşılaşacağını çoğu zaman bilmez. Bunlar da başarısız olmak için çoğu zaman yeterlidir.

Bir takvim hazırlamak ve her şeyinizi takvime not almanın en büyük avantajı da artık bir şeyi unutmak bahanesiyle geçmenizi engelleyecek.

24. AYAĞA KALKIN

ayağa kalkın

Muhtemelen “Ayağa Kalkın” derken yine iş ile ilgili bir şey söyleyeceğimizi düşündünüz. Hayır, öyle değil. Gerçekten ayağa kalkın, çünkü yoğun iş süreleri nedeniyle muhtemelen sürekli oturuyor olabilirsiniz ve bu sağlığınızı büyük ölçüde etkiler. Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, zihnen ve bedenen de kendinize dikkat etmeli ve bu konuda da başarılı olmalısınız.

Yoga yapabilirsiniz, spor salonuna kayıt olabilirsiniz, yürüyüş yapabilirsiniz ya da hiç fırsatınız yoksa işe giderken asansör kullanmayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRGirişimciler Kylie Jenner’ın Şirketini Nasıl Büyüttüğünü Örnek Almalı

25. ODAKLANIN

odak

Bir işletme kurmak, işletmeyi yönetmek ve başarılı olmak mutlaka odaklanmalısınız. Odaklandığınız hedefler üzerine çalışın ve bir sonraki günün hedeflerini sık sık gözden geçirin. Ayrıca gün bitiminde, sonraki gün odaklanacağınız konuları hazırlamayı da ihmal etmeyin. Bu hedefleriniz hakkında daha fazla fazla düşünmenizi da sağlayacak.

26. ZAMAN AYIRIN

zaman ayırmak

Başarılı bir girişimci olmanın en önemli konularından biri de zaman ayırmaktır. Hepimiz insanız ve bir şeyleri başarmak içi zamana ihtiyacımız var. Bir şeyleri “neden hemen olmuyor” demek yerine üzerine çalışmaya ve işe, hedefe zaman ayırmaya devam edin.

Elbette bunu yaparken kendinizi de unutmamalısınız. Beyninizin sürekli olarak aktif olması, yıpratıcı olacaktır. Kendinize zaman ayırdığınız zaman, bunu çalışanlarınıza ve ortaklarınıza söyleyerek, onların zamanınıza saygı göstermesi gerektiğini belirtin. Aynı şekilde çalışanlarınıza da aynı şekilde, kendilerine zaman sağlayacak kadar fırsat vermelisiniz.

İhtiyacınız olana kadar kendinize zaman ayırın ve bunun başarılı bir girişimci için gerekli olduğunu kabul edin. İş hayatına alışıktan sonra emin olun, kendinize zaman ayırmanın çalışmaktan daha zor olduğunu fark edeceksiniz.

27. SOR

sor

Bir Türk atasözü der ki, “Bin bilsen de bir bilene danış” bu aslında konuyu özetlemek için yeterli. Ama konuyu açacak olursak, hiç kimse her şeyi bilemez. Bu nedenle soru sormaktan çekinmeyin, bazen hiç ummadığınız bir insan bile en zor sorunuza harika bir yanıt sağlayabilir. İnsanların fikirlerini almak önemlidir ayrıca onlara önem verdiğinizi de gösterir.

28. BAŞARISIZLIK

başarısız

Tüm her şeyi doğru bir şekilde yapmış olabilir ancak gene de başarısız bir işletmenin sahibi olmuş olabilirsin. Bunu kabul etmek de başarılı girişimcilerin özellikleri arasındadır. Sürdürülmesi zararlı olan bir işi zorlamak size daha fazla zaman ve para kaybettirecektir. Bu nedenle başarılı bir girişimci, işe ne zaman son vermesi gerektiğini bilmeli, kabul etmek sadece iş dünyasında değil, hayatta da size artı değer kazandıracaktır.

29. EMEKLİLİĞİNİZİ UNUTMAYIN

emeklilik

Her zaman çok aktif bir şekilde çalışamayacağınızı kabul edin. Bu nedenle başarılı bir girişimci hayatının geri kalanını da düşünmeli. Aktif olarak çalıştığınız ve para kazandığınız dönemde mutlaka emekliliğiniz için de yatırım yapın.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir