1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
0

Her geçen gün büyüyen tarım sektöründe badem yetiştiriciliği, özellikle uzun vadede iyi gelir elde etmek isteyen tarımcılar için ideal. Badem, özellikle insan hayatında en önemli besinlerden birisidir. Birçok farklı anlamda ideal seçenekler sizlere sunuluyor. Tabi ki yetiştirilmesi ve bahçe kurulması safhası ile alakalı bilinmesi gerekenler söz konusudur.

İnsan vücudu için her anlamda sağlıklı ve ideal bir ürün olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Şimdi daha detaylı bilgiler üzerine eğilelim.

Badem Nedir?

Badem, gülgiller sınıfı içerisinde incelenen ve Akdeniz bölgesinde verimli olarak yetiştirilen ağaç meyvesi ya da kuru yemiş türüdür.

Birçok kişi bademi tek başına kuruyemiş zanneder ancak bir ağaç meyvesi olarak da dikkat çeker. Erken çiçek açan bir meyve ağacı olduğundan dolayı kısa süre içerisinde mahsul vermeye başlar. Tarımcılar için özellikle en karlı işlerden birisi olarak da dikkatleri çeker.

Badem İçeriği (Besin Değeri)

badem yetiştiriciliği

Badem, birçok farklı anlamda insan vücudu için faydalıdır. En önemlisi ise zengin içeriğe sahip olmasıdır. İçeriği ile alakalı olarak sizlere bileşenler anlamında detaylar verelim istiyoruz. Bileşenler aşağıdaki gibidir;

  • Karbonhidrat
  • Lif
  • Protein
  • Yağ
  • A ve C Vitamini
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • Demir

Ürünün içeriğinde yer alan başlıca mineraller olarak dikkat çekiyor. Dolayısı ile tüketilmesi son derece sağlıklı, doğal bir üründür.

Badem İklim ve Toprak İstekleri

Badem yetiştiriciliği yapmak istiyor iseniz bunun için badem ağaçları ile dolu, düzen ve özen ile hazırlanmış bir bahçeye ihtiyacınız vardır. Tabi ki bahçe kurma safhaları ile alakalı olarak da bilgiler sunacağız. Ancak genel itibari ile iklim ve toprak gereksinimleri aşağıdaki gibi olacak.

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ İKLİM GEREKSİNİMLERİ

Badem, mevsimsel olarak iklim şartlarından etkilenen bir üründür. Badem bahçesi, özellikle AKDENİZ İKLİMİ hüküm süren bölgelerde en verimli şekilde yetiştirilebilir. Yazları sıcak ve kurak, kış aylarında ise ılık ve yağışlı iklim şartları çok önemlidir.

Badem ağacı, özellikle 30 dereceye kadar sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Ancak yine de aşırı sıcak iklimli bölgelerde daha büyük sorunları beraberinde getirebilir. Özellikle ilkbahar ayları, badem yetiştiriciliğinde büyük önem arz eder.

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ TOPRAK GEREKSİNİMLERİ

Badem ağaçları, özellikle toprak anlamında çok büyük önem arz eden seçeneklerden birisidir. Seçiciliği, diğer ağaçlı meyvelere nazaran çok daha azdır. Alüvyal topraklar, özellikle ciddi anlamda verimli olacaktır. Ancak hafif topraklar genel itibari ile en ideal topraklardır. Ağır topraklar asla kullanılmamalıdır.

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK HAZIRLIĞI

badem yetiştirme

Badem ağacı, derinlere kadar işleyebilen ve çok uzun süre sağlıklı olarak ürün veren bir araçtır. Toprak hazırlığı safhasında özellikle derin alanlar oluşturmak çok önemlidir. Kuvvetli topraklar kullanacak iseniz dikim aralıkları 9 metre en ideal seçenek olacaktır.

Yağış miktarı özellikle dikim esnasında önemlidir. Durgun göz aşısı ve sürgün göz aşısı da yetişme safhalarında çok büyük önem arz eder.

Badem Yetiştiriciliği için Bahçe Hazırlanması Önerileri

Bahçeyi hazırlarken özellikle toprak özelliklerine dikkat ediyoruz. Hafif ve alüvyal özellikli topraklar çok çok büyük önem arz eder. Tohumların dikileceği aralıkları toprağın kuvvetine göre belirlersiniz. Kuvvetli topraklarda 9 metre, az kuvvetli topraklarda ise 6 metreye kadar aralıklar ile dikim yapılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Çin'den Toplu Ürün - Mal Getirmek

Su ihtiyacı olan bir ürün olduğu için özellikle ilk filizlenme safhasında, toprak hazırlığı safhasında gübreleme önemlidir. Azot takviyesi, dikim öncesinde ayrıca önem arz eder.

Tarımsal Faaliyetler için Badem Çeşitleri

Üretim yapacak iseniz kullanabileceğiniz birçok farklı badem türü olduğunu net şekilde söyleyebiliriz. Dolayısı ile bu noktada badem tercihlerinizi iyi yapmanız gerekiyor. Ülkemizde de tarımı yapılan başlıca badem çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • Seleksiyon NO: 5-1
  • Seleksiyon NO: 17-4
  • Seleksiyon NO: 101-9
  • Seleksiyon NO: 104-1
  • Nonpareil
  • Teksas
  • NE Plus Ultra

Badem Yetiştiriciliğinde Sulama, Gübreleme ve Budama

Her ne olursa olsun tarımın tüm safhalarında sulama ve gübreleme aşamaları çok çok büyük önem arz eder. Bununla birlikte budama aşamaları da ağaçlı tarım için ayrıca önem arz eden seçeneklerden birisidir. Şimdi sizleri bu aşamalar ile alakalı bilgilendireceğiz.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SULAMA

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ve kış aylarında yağış alan topraklar son derece ideal olacaktır. Badem bahçelerinde özellikle kurak zamanlarda haftada 2 sulama son derece ideal olacaktır. Sulama yapıldığı takdirde yabani otların bırakılması mümkün. Özellikle yaz aylarında sulamaya maksimum önem veriyoruz.

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

Badem ağaçları, özellikle toprağın doğal vitaminlerine son derece özen gösterir. Bununla birlikte toprağa azot takviyesi yapmak ayrıca önem arz ediyor. Dekar hesabına göre 12,5 KG saf azot en ideal seçenek olacaktır. Yağış alan bölgelerde gübreleme işlemlerinin birkaç sefere yayılarak yapılması daha sağlıklı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRAhududu Yetiştiriciliği

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BUDAMA

Badem ağaçlarında budama, aşırı önem arz eden bir konu değildir. Ancak daha düzenli ve sağlıklı bir görünüm elde etmek istiyor iseniz öncelikli olarak aşağıdan yukarıya doğru düzenleyici bir budama yapmanız çok daha sağlıklı olur. Ancak sürekli budama yapmak asla önerilmez.

Badem Yetiştiriciliğinde Hasat Dönemi

Badem hasatı, önem arz eden konulardan birisi olarak dikkat çekiyor. Ağaç meyvesidir ve kabuklu bir ürün olduğundan dolayı çok fazla özen göstermeseniz dahi ideal seçenekler ön plana çıkar. Sopa, sallama yolu ya da el ile toplama yolu ile hasatı mümkün olan bir üründür.

Meyvelerin olgunlaşması beklenmelidir. Dış kabuk kavlar ve kavlaması ile birlikte hasat için hazır olduğunun haberini verir. Dolayısı ile bu süreç itibari ile hasat yapılır.

Bademin Faydaları

  1. Beyin gelişimi ve sağlığı için faydalıdır.
  2. Kolesterol sorununu kontrol altına almaya yardımcıdır.
  3. Kemik gelişimi ve erimesine yönelik önlem niteliği taşır.
  4. Kalp sağlığı için uzmanlar tarafından önerilir.
  5. Bağışıklık sistemini kısa süre içerisinde güçlendirir.
  6. Badem yağı, doğal cilt bakımı için en ideal ürünlerdendir.
  7. Kan basıncının düzene girmesinde yardımcıdır.
  8. Vücuda enerji takviyesi olarak kullanılır.
  9. Kanser tedavisinde kullanılır.
  10. Gebelik döneminde ayrıca faydalıdır.
  11. Kilo vermeye ve kabızlık sorununu gidermeye yardımcıdır.
  12. Doğal saç bakımı için en ideal ürünlerdendir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir