1. Anasayfa
  2. Karlı İşler

Arı Sütü Yetiştiriciliği ve Fiyatı

Arı Sütü Yetiştiriciliği ve Fiyatı
0

Son yıllarda kilogram fiyatı 12 bin lirayı aşması nedeniyle Arı Sütü Yetiştiriciliği eşsiz iş fikirleri arasında yer almaya başladı. Ancak arı sütü üretimi düşündüğünüz kadar kolay değil, öncelikle arı yetiştiriciliği konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

Türkiye’de arıcılık sektörü çok aktiftir ve neredeyse tüm bölgelerde arıcılık faaliyeti yapmak mümkündür. Arıcılık yapan girişimci ve yatırımcılar, bal üretimi dışında arı sütü üretimiyle de ciddi bir gelir elde etme fırsatına sahip olmaktadır.

Arı sütü yetiştiriciliği yapabilmek için öncelikle arıcılık yapmanız gerekiyor. Sadece arı sütü yetiştiriciliğine odaklanmanız, işletme zararı oluşturacaktır. Bu nedenle öncelikle ARICILIK rehberimize göz atmanız gerekiyor. Arı sütü yetiştiriciliği için de yine aynı rehberde belirtildiği üzere arı kovanları kurmanız ve arıcılık faaliyetine başlamanız gerekiyor.

Arı sütü genel olarak, 10 ile 20 günlük işçi arıların, yavrularını ve ana arıları beslemek üzere, baş ve boyun kısmında bulunan bezleri aracılığıyla salgıladığı bir besin maddesidir. Keskin bir kokuya sahip olan arı sütü, polen, bal ve su içeriğine sahiptir. Yüksek besleyici özelliğe sahip olan Arı Sütü’nün insan sağlığı için de birçok faydası bulunuyor. Özellikle cilt güzelliği konusunda en çok önerilen besin maddeleri arasında yer alan Arı Sütü, kozmetik sektöründe de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Mantar Yetiştiriciliği

Kanser ile mücadele kapsamında da kullanımı bulunan Arı Sütü, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, bakteri ve mikroplar ile mücadeleyi artırmakta ve MS hastalarında probolis ile birlikte eşsiz sonuçlar sağlamaktadır. Arı Sütü’nün kullanıldığı bir diğer hastalık ise kısırlıktır. Arı Sütü uzun yıllardır kısırlık sorunu yaşayanlar için kullanılan bir besin maddesidir. Son olarak Arı Sütü, birçok uzman tarafından kalp, damar hastalıkları ve kemik gelişimi sorunları  yaşayanlara da sıklıkla önerilmektedir.

Arı Sütünün Kimyasal Özellikleri%(Yüzde)
Su62
Protein11
Yağ4
Şeker11
Kül (Mineral)0,7
Fosfor0,5
Sülfür0,6
Bilinmeyen Maddeler2-10

 

ARI SÜTÜ YETİŞTİRİCİLİĞİ

arı sütü yetiştiriciliği

Arı Sütü belirttiğimiz üzere 10 ile 20 günlük işçi arıları tarafından salgılanmaktadır. Bu kapsamda, Arıcılık faaliyetinde bulunanlar için ek gelir kazanma yöntemidir. Arı Sütü’nü kovanlardan elde etmenin 2 bilinen yöntemi vardır. Bu yöntemler ise Doğal Yöntem ve Aşılama Yöntemi olarak biliniyor.

DOĞAL YÖNTEM

Doğal yollar ile arı sütü üretimi genellikle Mayıs – Eylül aylarında yavrulu peteklerde bulunan ana arı hücreleri bozularak elde edilmektedir. Güçlü olarak bilinen bir kovanda bulunan ana arı buradan alınacak ve her gün başka bir kovanlardan alınan 2 adet yumurtalı ve en fazla 1 günlük larvalı petek verilecek. Bu sayede işçi arıların, arı sütü üretimi sağlanır. Bu işlem ile 3 günlük ana arı larvalı hücreler elde edilecek. Peteklerde bulunan hücrelerde ise arı sütü birikecek ve bu arı sütleri özel tahta kaşıklar ile alınacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Uyku Koçu Nedir? Nasıl Olunur

Doğal yöntemin bir kovan için en fazla 30 gün tekrar edilmelidir. Ardından koloniye ana arı verilerek, kovandaki süreç eski haline döndürülmelidir. 30 gün içerisinde yaklaşık olarak 30 gram arı sütü elde edilebiliyor.

AŞILAMA (DOOLİTTE) YÖNTEMİ

arı sütü karlı mı

Aşılama yönteminde, 10 mm çapına ve 10 mm derinliğinde plastik ana arı bal mumu, ağaç kalıbı yardımı ile çerçeve şeklinde kullanılmaktadır. Ancak bu yöntem için çok sayıda genç işçi arı bulunan kovanlar seçilmelidir. Bu kovalar, ballı-polenli-açık yavrulu petekler-boşluk-açık yavrulupolenli-ballı petekler ve şurupluk şeklinde düzenlenir.

Bu süreç içerisinde kovanlarda yoğun olarak bulunan işçi arılar %50’lik şeker şurubuyla sürekli olarak beslenmelidir.

Bu işlemlerden üç gün sonra destek kovanlardan 24-36 saatlik larvalar ana arı yüksüklerini taşıyan çerçeveye transfer işlemi gerçekleştirilir. Çerçeve, kovan içerisinde bulunan boşluğa konulur. Çerçeveler üç sıralı ve yaklaşık 80-100 arası yüksük içerecek şekilde hazırlanmalıdır. Arı sütü üretilen kovanlara sürekli %50’lik şeker şurubu beslemesi ve haftada bir de çıkmak üzere olan kapalı yavrulu petek verilmelidir. 2-2,5 gün sonra üretim çerçevesi kovandan tamamen çıkartılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Lotus Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

Geliştirilen hücrelerin mum uzantıları bistürü ile kesilir ve yüksüklerin içindeki larvalar alınarak sütler bir tahta kaşık yardımı ile hasat gerçekleştirilir. Kovana, yeniden larva transferi yapılan çerçeveler eklenir. Yeterli düzeyde besleme yapılabilmesi durumunda aşılama yöntemi 30 gün boyunca sürdürülebilir. Bir sezonda aşılama yöntemi ile 350 grama kadar arı sütü elde etmek mümkündür. Elbette bu yöntem ile elde edilen arı sütleri koyu renge sahip bir kavanoza koyulduktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ VE FİYATI

Türkiye’de bulunan 8 milyonu aşkın kovanda yıllık yaklaşık 3 ton arı sütü elde edilmektedir. Ayrıca ülkemize 10 ton arı sütü de Japonya ve Orta Doğu ülkelerinden ithal edilmektedir. Arı sütünün mevcut koşullarda kilogram fiyatı 12 bin liraya kadar ulaşmıştır.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 Safran Yetiştiriciliği

Şakayık Çiçeği Yetiştiriciliği

 Mor Patates Yetiştiriciliği

 Kinoa Yetiştiriciliği

Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği

 Marul Yetiştiriciliği

Fasülye Yetiştiriciliği

Badem Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Soya Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği

Ceviz Ağacı Yetiştiriciliği

Ayva Yetiştiriciliği

Taze Fasulye Yetiştiriciliği

Serada Biber Yetiştiriciliği

Goji Berry Yetiştiriciliği

Börülce Yetiştiriciliği

Kanola Yetiştiriciliği

Kırmızı Reishi Mantarı Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği

Lavanta Yetiştiriciliği

Kuşkonmaz Yetiştiriciliği

Susam Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir