1. Anasayfa
  2. Tarım - Hayvancılık

9 Adımda İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? (Düşük İmkanlar)

9 Adımda İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? (Düşük İmkanlar)
0

Hem lezzet hem de sağlık açısından harika bir ürün olan İstiridye Mantarı, girişimciler için de karlı bir iş fikri olarak değerlendirilebilir. Eğer düşük imkanlar ile İstiridye Mantarı yetiştirmek istiyorsanız, yıllık güzel bir kazancı düşük sermayeler ile bile rahatlıkla başarabilirsiniz.

Hızlı büyüyen, yüksek verim sağlayan bir mantar türü olan İstiridye Mantarı, özellikle Kolesterol seviyesinin dengelenmesi için harika bir üründür. Potasyum, demir ve protein açısından da çok zengin olan İstiridye Mantarı, bu nedenle ile piyasada çok yoğun talep görüyor.

İstiridye mantarları, sıcaklık, nem, ışık seviyeleri ve karbondioksit seviyelerindeki değişimlere oldukça toleranslıdır ve bu da yetiştiriciler için mükemmel bir seçim olmasını sağlıyor. Düşük imkanlar ile İstiridye Mantarı yetiştirmek istiyorsanız, işte sizler için 9 adımda harika bir rehber.

1- MALZEMELER

İhtiyacınız olacak malzemeler…

  • Saman (mantarları yetiştirmek için kullanılan ortam)
  • Kaplar (samanı ıslatmak için)
  • Plastik torbalar (Samanı tutmak için)
  • Elastik bantlar veya ipler (Torba açılmasını önlemek için)
  • Pamuk yünü (Kirleri filtrelemek için)
  • Varil (Saman pastörizasyon için)
  • Malzeme astarı (varil içinde çanta tutmak için)
  • Gaz brülörü (varil ısıtma için)
  • Kaşık, eldiven, temiz giysi, yüz maskesi
  • Mantar Yumurtaları
  • Plastik kaplama (nem tutmaya ve diğer istenmeyen kalıpları azaltmaya yardımcı olmak için)
  • Su veya yabancı ot püskürtücüsü (yetiştirme odası içindeki nemi arttırmak için)
  • Termometre ve higrometre (sıcaklık ve bağıl nem ölçümü için)

İNCELEYİNMantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

2- SAMANIN HAZIRLANMASI

İstiridye mantarının yetişmesi için ortamın hazırlanması gerekiyor. Mantarın yetişebileceği en iyi ortamın hazırlanması için saman kullanacağız. Saman uzunlukları 5 ila 10 cm arası uzunluğa sahip olmalı. Kap büyüklüğünüze kadar su geçirmeyen bir plastik kap içerisine samanı yerleştirin. Ardından kapın tamamı kadar su ekleyin. 24 saat saman su içerisinde kalsın. 24 saat sonra samanı çıkartın, yıkayın ve iyice durulayın. Ardından elde edilen samanı 5 litre hacimli plastik poşetlerin içine koyun. Poşetlerdeki saman ile pastörize işlemi yapılacak.

3- PASTÖRİZE

Yaklaşık 40 litre su alacak bir bidonun içerisine 5 litre hacimli plastik saman poşetlerini koyun. Bidonu su ile doldurun ve poşetlerin buharda pişmesini sağlayacak bir ortam hazırlayın. Bidonu ısıtmak için bir gaz yakıcı kullanabilirsiniz. Torbaları astar ile kapatmayı unutmayın. Buhar ile tam bir pişme süreci için 30 dakika yaklaşık 100 derecelik ısıya ihtiyacınız olacak. 30 dakikadan sonra torbaları çıkarın ve soğumaya bırakın.

İNCELEYİNMantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

4-  ALANIN HAZIRLANMASI

İstiridye mantarının yetişeceği odanın hijyenik ve dolaylı olarak güneş gören bir alan olması gerekiyor. Ayrıca odanın nem tutabilmesi ve havalandırma gerektiği zaman pencerelere sahip olması önemlidir. Odada böcek sorunu yaşanacaksa alanda plastik kaplar kullanılabilir.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Sakız Koyunu Yetiştiriciliği ve Fiyatları

Oda sıcaklığı yaz ve kış aylarında 10 ila 30 derecenin altında ve üstünde olmamalı.

5- TORBALARIN HAZIRLANMASI

İstiridye mantarının büyümesi için odanın hazırlanması sonrasında, mantar samanı ve mantar yumurtalarının buluşturulması gerekiyor. Bu adım öncesinde mutlaka ama mutlaka duş alın ve iyice temizlenin, olası bir bakteri mantarın doğru ve yüksek potansiyel ile büyümesini engelleyecektir. Yüz ve saç maskeleri takmayı ihmal etmeyin. Mutlaka steril eldivenler kullanın.

Tam olarak hijyenik olduğunuza emin olduğunuz zaman saman torbalarının ağzını açın ve ağzının üzerine altı küçük bir şekilde delinmiş poşetler yerleştirin. Bu poşetin içine de mantar yumurtalarından 2 kaşık ekleyin. Eğer elinizde daha fazla yumurta kaldıysa, bunu 3 kaşığa da çıkartabilirsiniz. Torbanın etrafını plastik bant veya benzer bir madde ile iyice kapatın ve üst poşetin çıkmasını engelleyin. Ardından torbaları kuluçkaya bırakın.

6- KULUÇKA

inkübe

Torbalar hazırlandıktan sonra kuluçka süresi ortalama 1 ila 3 hafta arası sürmektedir. Kolonileşme işlemi için torbaların tam anlamıyla ışık görmesi gerekmez ancak torbaların temiz hava alması önemlidir. Kolonileşme süresine terim olarak İnkübe adı veriliyor. Bu süreç istiridye mantarının yetiştiği dönemdir.

7- TORBALARI İNCELEYİN

Mantarların çıkışı döneminde torbaları sürekli inceleyin, olası küf sorunları için enjeksiyon ilaçları kullanılmalıdır. Bu dönemde odanın böceklerden ve farelerden NET bir şekilde korunması, odanın neminin belirtilen seviyelerde tutulması önemlidir. Olası bir küflenme sorununda, küflenmiş saman alanı da torbadan çıkartılabilir.

İstiridye mantarı torbalarında yeşil küf genellikle görülmektedir, bu küfler nedeniyle yüzde 10 civarında bir kayıp oluşabilmektedir. Bu öngörülebilir bir sorundur. Bu dönemde mantar uçlarının torbalardan çıkışına da yardımcı olunabilir, torbaların altında çıkan mantar uçlarının yukarı yönlü çıkışı sağlanabilir.

8- ALANI NEMLENDİRİN VE PLASTİĞİ ÇIKARIN

3 haftanın ardından plastik poşetlerin çıkartılması gerekiyor. Ancak bu işlem öncesinde alanın iyice nemlendirilmesi gerekiyor. Ortalama nem düzeyi yüzde 95’e kadar çıkarılmalı. Bunun için çeşitli ekipmanlar dışında alanın ıslatılması, açık su kaplarının bırakılması da önerilir.

Ayrıca bu süreçte alanın yine 10 ila 30 derece arası sıcaklığa sahip olması gerekiyor. Doğru sıcaklık ve nem seviyeleri oluşmadan, plastik poşetleri çıkartmayın.

9- HASAT

Mantarların artık hasat edilmesi dönemi geldi. Mantarlar aynı anda aynı seviyeye ulaşmazlar. Bunun için büyüyen mantarların sökülmesi gerekiyor. Sökülme sırasında mantarın tam olarak ana damarından bükülerek alınması önemlidir.

İNCELEYİNMantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantarın büyüyüp büyümediğini öğrenmek için ucundaki sarılık kısmını inceleyin. Genellikle 3 hafta sonra mantarlar tamamen büyür, ancak küçük mantarlar için 1 hafta daha beklemek gerekebilir. Her 5 litrelik plastik kaplı samandan ortalama 5 adet istiridye mantarı çıkmaktadır. Bu rakam alanın nemi ve sıcaklığının uygunluğu ile artmaktadır.

Mantarlar tamamen hasat edildikten sonra kalan saman parçalarını hayvanlara yem olarak gönül rahatlığı ile verebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir