1. Anasayfa
  2. KOSGEB Kredi ve Hibe

5 Soruda Araç Değer Kaybı

5 Soruda Araç Değer Kaybı
0

Halihazırda bir aracınız var ve bu araçla bir kaza yaptıysanız sigorta şirketinizden Araç Değer Kaybı tazminatı alabilirsiniz. Araç değer kaybı ile ilgili merak ettiklerinizi 5 soruda yanıtlamaya çalıştık.

1- ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?
Son 2 yıl içerisinde aracınız ile bir kaza yaptıysanız ve kusurlu karşı taraf ise veya aracınıza park halindeyken biri çarptı ise aracınız için zaten sigorta şirketi ödeme yapar. Bu ödemeyi aldıktan sonra aracınızı tamir ettirirsiniz ancak buna rağmen aracınızda piyasa şartları gereği bir kayıp oluşur. Bir örnek vermek gerekirse 2014 model bir aracınız var ve bu araç ile 2016 yılında bir kaza yaptınız.

Kazada aracınızın tüm ön düzeni veya başka bir noktası önemli ölçüde zarar gördü ve bunu tamir ettirdiniz, sigorta şirketinden de gerekli parayı aldınız. Ancak yıl oldu 2017 ve siz aracı 2’nci elde satmak isterken, araç daha önce kaza yaptığı için o araç piyasada 40 bin liraya satılırken, sizin aracınıza 32 bin lira veriliyor. Araç kazalı olduğu için piyasada 8 bin lira düşük para verilmesi farkı ise araç değer kaybı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani siz hiç kusurlu olmamanıza rağmen 8 bin lira zarar ediyorsunuz. Burada sorumlu sigorta şirketidir.

2- ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?
Temelde araç değer kaybını hesaplamanın bir formülü yoktur. Ancak araç değer kaybının hesaplanması için genellikle istenen bilgiler şu şekilde:

  • Aracın üretim yılı
  • Aracın piyasa değeri
  • Aracın kazalı piyasa değeri
  • Hasarın genel boyutu
  • Marka ve Model
  • Aracın toplam kilometresi (kesinlikle değişmemiş)
  • Aracın daha önce yaptığı kaza geçmişi
  • Tamirde değişen veya tamir edilen parçalar

3- ARAÇ DEĞER KAYBI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Araç değer kaybınız ile ilgili olarak ilk başvurmanız gereken yer Sigorta Şirketidir. Kazayı yaptığınız tarihte hangi sigorta şirketinden Kasko veya zorunlu trafik sigortası yaptırdıysanız o şirketlere Araç Değer Kaybı için yazılı bir başvuruda bulunacaksınız. Eğer sigorta şirketinden 15 gün içerisinde cevap alabilirseniz ve şirket sizden ek bilgi almak isterse bu süreyi beklemek ve bu ek bilgileri sağlamanız gerekiyor. Bu süreçler sırasında OLUMSUZ yanıt aldığınız vakit, tüm sigorta şirketi ile geçen yazılı belgeler ile birlikte Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanız gerekiyor. Ancak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurma sürecinde bilmeniz gerekenler:

  • Sigorta Tahkim Komisyonu’na şahsen veya sadece posta yolu ile başvurabilirsiniz.
  • Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmak için Adres: Altunizade Mah.Kuşbakışı Cad. No:4 Rainbow Plaza Kat:3 34662 Üsküdar/İSTANBUL. Telefon: Tel:0216 651 65 65 (pbx) Faks:0216 651 42 22
  • Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmak için başvuru formunu doldurmak zorunludur. Başvuru formuna bu linkten ulaşabilirsiniz.
  • Başvuru formunu göndermeden önce Başvuru Formu’nda yer alan hesap numarasına başvuru ücretini yatırmanız gerekiyor. Bu tutar 5 bin liraya kadar olan başvurular için 100 TL, 5 bin ila 10 bin lira arası hasarlar için 250 TL ve 10 bin lira üzeri için 350 TL’dir.
  • Başvuru formundaki tüm bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekiyor.
  • Başvuru formuna mutlaka kimlik fotokopisini eklemelisiniz.
  • Formun mutlaka ıslak imzalı olarak imzalanması gerekiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Tavuk Çiftliği Kredi Hibe ve Destekler (KOSGEB)

4- BAŞVURULAR NASIL SONUÇLANIR?

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurduktan 15 gün sonra komisyon dosyanın esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verir. Eğer dosya kabul edilirse ilgili sigorta şirketi ile iletişime geçilip süreç en fazla 4 ay içerisinde tamamlanır.

Özellikle 5 bin liraya kadar olan Araç Değer Kaybı kararları için komisyon kararları zorunlu olarak şirket tarafından ödenir. Ancak 5 bin liranın üzerindeki Araç Değer Kaybı kararları için şirketlerin 1 kere itiraz hakları bulunmaktadır. 40 bin liranın üzerindeki değer kayıpları için ise temyiz kararı alınabilmektedir.

5- HANGİ SİGORTA ŞİRKETLERİ ÖDEME YAPIYOR?

Araç Değer Kaybı Araç Değer Kaybı2

Aslında en önemli konulardan biridir. Sigorta Tahkim Komisyonu bu konuda net bilgiler sağlamıştır. Aşağıda sigorta şirketlerinin tahkim komisyonuna olan kayıtların tarihleri var. Eğer bu tarihlerden önceki bir kaza için başvuruda bulunacaksanız komisyonun inceleme yapmadığını belirtelim. Örneğin A şirketi Sigorta Tahkim Komisyonu’na 2014 yılının Şubat ayında katılmışsa, siz 2014 yılının Ocak ayındaki bir kaza için başvuruda bulunamazsınız.

ACE European Group: Nisan 2012

AİG Sigorta Mart 2010

Aksigorta Ağustos 2009

Allianz Hayat ve Emeklilik Temmuz 2009

Allianz Sigorta Temmuz 2009

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

Allianz Yaşam ve Emeklilik Ağustos 2009

Anadolu Hayat Emeklilik Ağustos 2009

Ankara Türk Sigorta Ağustos 2009

Asya Emeklilik Şubat 2013

Axa Hayat Ağustos 2009

Axa Sigorta Ağustos 2009

Avivasa Kasım 2009

BNP Paribas Sigorta Ocak 2012

Demir Sigorta Ağustos 2009

Ergo Sigorta Kasım 2009

Euroko Sigorta Ağustos 2009

Generali Sigorta Ağustos 2009

Groupama Sigorta Ağustos 2009

Güneş Sigorta Temmuz 2009

Halk Sigorta Ağustos 2009

Hür Sigorta Ağustos 2009

Işık Sigorta Temmuz 2009

Liberty Sigorta Eylül 2009

Mapfre Temmuz 2009

Ray Sigorta Ağustos 2009

Unico Sigorta Mayıs 2015

Ziraat Sigorta Ocak 2010

Zurich Sigorta Ağustos 2009

Not: Listede olmayan şirketler için net bilgileri almak üzere Sigorta Tahkim Komisyonu’nun 0216 651 65 65 numaralı telefonunu arayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir