HIZLI ERİŞİM
- VAR OLAN MESLEKLER
- 1. GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNİSYENİ
- 2. RÜZGAR ENERJİSİ TEKNİSYENİ
- 3. HEMŞİRE
- 4. YAZILIM GELİŞTİRİCİ
- 5. FİZİKSEL TERAPİST
- 6. SAĞLIK MÜDÜRÜ
- 7. VERİ ANALİSTİ
- 8. DİJİTAL İÇERİK UZMANI
- 9. BİLGİ GÜVENLİĞİ ANALİSTİ
- 10. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ ANALİSTİ
- 11. BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ
- 12. MAKİNE MÜHENDİSİ
- 13. ELEKTRONİK MÜHENDİSİ
- 14. DİJİTAL REHABİLİTASYON DANIŞMANI
- 15. BLOCKHAIN GELİŞTİRİCİ
- 16. UZMAN HEMŞİRE
- 17. DRONE PİLOTU
- 18. AKILLI BİNA TEKNİSYENİ
- 19. 3D BASKI TEKNİSYENİ
- 20. ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK GELİŞTİRİCİSİ
- 21. KİŞİSEL GİZLİLİK DANIŞMANI
- 22. KİŞİSEL MARKA DANIŞMANI
- 23. ROBOT TEKNİSYENİ
- 24. UZAKTAN SAĞLIK MÜHENDİSİ
- 25. KENTSEL TARIM UZMANI
- 26. NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSİ
- 27. BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ
- 28. GENETİK MÜHENDİSİ
- 29. ETİK UZMANI
- 30. SANAL GERÇEKLİK TASARIMCISI
- 31. PROBLEM DİREKTÖRÜ
- 32. SENTETİK BİYOLOJİ MÜHENDİSİ
- 33. PROJE BAZLI İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRÜ
- 34. HAVA KONTROL MÜHENDİSİ
- HENÜZ VAR OLMAYAN MESLEKLER
- 35. ÖRGÜTSEL BOZUKLUK ÖNLEYİCİ
- 36. KİŞİSEL EĞİTİM REHBERİ
- 37. ÖZEL VÜCUT PARÇA ÜRETİCİ
- 38. BEYİN İMPLANT UZMANI
- 39. KİŞİSEL MİKROBİYOLOJİ UZMANI
- 40. KİŞİSEL İLAÇ ÜRETİCİ
- 41. KENTSEL GÜVENLİK KOORDİNATÖRÜ
- 42. CENAZE PLANLAYICI
- 43. AKILLI TAŞIMACILIK UZMANI
- 44. CYBORG TASARIMCISI
- 45. UZAY TURİZM REHBERİ
- 46. UZAY HEMŞİRE ve DOKTORU
- 47. ROBOT SOLUCAN OPERATÖRÜ
- 48. TÜR CANLANDIRICI
- 49. BEYİN AKTARIM UZMANI
- 50. SOYU TÜKENMİŞ HAYVANLAR UZMANI
- 51. SÜRÜCÜSÜZ HER ŞEY
- 2027’YE KADAR BEKLENTİLER
Türkiye’nin en iyi Geleceğin Meslekleri rehberi ile kariyer adımlarınızı daha sağlam atın!
Meslek seçimi aşamasında mısınız? O halde Türkçe olarak hazırlanan en iyi geleceğin meslekleri rehberini incelemeden bu kararı vermenizi önermiyoruz. Gelecekte size daha fazla refah şansı yapabilecek mesleklere göz atmadan, iş sürecini tamamlamayın.
Dünya hızla değişiyor ve bu değişim ile birlikte ihtiyaçlarımız da değişim göstermeye başlıyor. İşte bu nedenle yeni pozisyonlara, yeni hizmetlere ve haliyle yeni mesleklere daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Bundan 20 yıl öncesine göre dünya artık çok farklı bir yer, aynı şekilde 20 yıl sonra da farklı olmayı sürdürecek. Eğer bir meslek seçimi dönemindeyseniz, uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler ile Geleceğin Meslekleri olarak adlandırılan bu 51 mesleğe göz atmanızı öneririz.
Elbette hepiniz eğitim hayatı boyunca çok çalıştıktan sonra başarılı bir pozisyonda olmak istiyorsunuz, ancak bu sadece çok çalışmakla ilgili bir konu değil. Sevdiğiniz işi yapmak önemlidir ancak doğru kararlar vermek için seçtiğiniz mesleğe gelecekte ihtiyaç duyulup duyulmayacağını da araştırmanızı öneririz. Türkiye’de yaklaşık olarak 17-18 yılınızı eğitim hayatına adadıktan sonra sadece bir diploma sahibi olmanızı istemeyiz, işte bu nedenle aşağıda yer alan geleceğin 51 mesleğine mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.
Listede yer alan meslekler, mevcutta var olan ve henüz olmayan meslekler olarak 2’ye ayrılmıştır.
VAR OLAN MESLEKLER
1. GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNİSYENİ
Rüzgar enerjisi gibi, güneş enerjisi de insanlığın temiz enerji geleceğine doğru geçişinin önemli bir parçası olmaya devam edecek. Güneş enerjisinin maliyeti yıldan yıla azalmaya devam ediyor, bu yüzden işletmeler ve ev sahipleri için daha uygun hale geliyor. Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde, güneş enerjisi teknisyenleri büyümekte olan bir sektörde istikrarlı bir şekilde çalışıyor ve bu da işin geleceği için olumlu bir fark yaratıyor.
2. RÜZGAR ENERJİSİ TEKNİSYENİ
Dünyayı ağır zarar vermekle tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadele etmek için temiz enerji kaynaklarına geçmek gün geçtikçe daha önemli hale gelecektir.
Karbon ve metan emisyonlarının azaltılması için petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıt kaynaklarından uzaklaşmak gerekecek. Bu nedenle de rüzgar enerjisinin büyük ihtimalle geleceğin büyük bir parçası olacağı anlamına geliyor. Zaten çok büyüyen bir endüstri ve muhtemelen daha fazla büyüyecek. Bu büyüme da dev rüzgar türbinlerinin kurulum, bakım ve onarımında yardımcı olmak için yetenekli teknisyenlere ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor.
3. HEMŞİRE
Yaşlanan ve daha uzun ömürlü bir nüfustan dolayı, sağlık sistemi, hastaların artan akını ile başa çıkmakta zorluk çekebilir. Birçok bölgede hastaneler ciddi sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle hemşirelik mesleği kesinlikle geleceğin meslekleri arasında yer almayı sürdürecek.
4. YAZILIM GELİŞTİRİCİ
Bilgisayarlar, robotlar ve mobil cihazlar gibi karışık donanımlar iyi bir yazılım olmadan işe yaramaz. İyi ve sürdürülebilir bir yazılım için de gün geçtikçe hayatımızı ele geçiren cihazlar için yazılım geliştiricilerine ihtiyaç duymayı sürdüreceğiz. Özellikle 2020 yılından sonra tüm dünyada yazılım geliştiricileri en önemli pozisyonlardan biri haline gelecek.
5. FİZİKSEL TERAPİST
Gün geçtikçe artan yaşlı nüfus için fiziksel terapistlere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Daha şimdiden yaşlanan Avrupa için ciddi düzeyde fiziksel terapistlere ihtiyaç duyulmaya başlandı bile.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 15+ En Çok Para Kazandıran Geleceğin Meslekleri!
6. SAĞLIK MÜDÜRÜ
Sağlık sektörü, önümüzdeki yıllarda diğer birçok sektörden daha fazla değişiklik geçirebilir. Her sağlık ve medikal organizasyon, yasal, düzenleyici ve teknolojik değişimlere uyum sağlamalarına yardımcı olmak için yüksek düzeyde bilgili liderlere ve yöneticilere ihtiyaç duyacak.
7. VERİ ANALİSTİ
Dünyada internet üzerinden her yıl toplanan veri miktarı şaşırtıcı bir miktarda büyüyor. Her türden kurum, artık çok daha fazla bilgi toplayabiliyor, bu da bir çok şeyin ne anlama geldiğini anlamayı zorlaştırıyor. Kurumların ihtiyaç duydukları verileri toplayabilen, aynı zamanda geçmiş ve güncel eğilimleri tespit edebilecek ve gelecekteki olasılıkları tahmin edebilecek profesyonellere duyulan ihtiyaç artacak.
8. DİJİTAL İÇERİK UZMANI
İnternet bize kültürel bir devrim yaratmayı sürdürüyor. Dijital dünya artık çok yoğun bir şekilde içeriklerin tüketildiği bir platform. Sürekli bağlı bulunduğumuz cihazlarımız nedeniyle dijital içeriklere duyulan ihtiyaç miktarı inanılmaz boyutları çoktan aştı. Bu nedenle dijital içerik uzmanları (her türden farklı iş unvanları ve yetenekleri ile) artık her dijital medya platformu için olmazsa olmazlar arasında yer almayı sürdürecek. Bu tür bir pozisyona hazırlanmak için İnternet pazarlamacılığı gibi alanlarda eğitim almak akıllıca olacaktır.
9. BİLGİ GÜVENLİĞİ ANALİSTİ
Modern yaşam tarzımız bilgisayarlarla daha iç içe geçmiş ve bilgi teknolojisine (BT) bağımlı hale geldikçe, hepimiz siber saldırılara karşı daha savunmasız hale geliyoruz. Şimdiye kadar, suçlu bilgisayar korsanlarının çok büyük bir ölçekte ya da uzun bir süre boyunca kritik altyapıyı ele geçirmemiş olmalarından dolayı şanslıyız. Ancak, hükümete ve temel kuruluşların ağlarını ve BT sistemlerini korumalarına yardımcı olacak yeterli bilgisayar güvenliği uzmanımız olmadığı sürece muhtemelen o gün gelecektir. Siber güvenlik dünya çapında bir konudur ve kötü adamların saldırıları nedeniyle önemini artıracak konular arasında yer alıyor. Konu geleceğin meslekleri olduğu zaman siber güvenlik mutlaka üzerine düşünülmesi gereken konular arasında yer alıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Çok İş İmkanı Olan Meslekler
10. BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ ANALİSTİ
Bilgisayar sistemleri her geçen gün iç içe geçmiş bir şekilde karmaşık bir hal almayı sürdürüyor. Büyüyen karmaşıklık, gittikçe daha fazla kuruluşun ileriye yönelik sistem analistlerine ihtiyaç duymasına neden oluyor. Şirketler (potansiyel olarak) robotlar ve yapay zeka makineleri de dahil olmak üzere en iyi donanım ve yazılımları seçme ve uygulama konusunda yardıma ihtiyaç duyacaklardır.
11. BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ
Bu alandaki profesyoneller sağlık endüstrisinde devrim yaratmaya başladı bile. Biyomedikal mühendisler her türlü en son araştırma ve geliştirmeye hazırdırlar. Örneğin, birçoğu sofistike tıbbi cihazlar, yapay organlar, biyonik vücut parçaları ve biyolojik implantlar gibi şeyler tasarlar. Aslında, biyomedikal mühendisliği geleceğin muhtemelen en iyi mesleklerinden biridir.
12. MAKİNE MÜHENDİSİ
En heyecan verici gelişmekte olan bazı teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olmak ister misiniz? Mekanik mühendisler ve makine mühendisliği teknisyenleri, gelişmiş robotlar, otomasyon ekipmanı, 3D baskı makineleri ve temiz enerji cihazları gibi şeylerin tasarımı ve test edilmesinde yer almaktadır.
13. ELEKTRONİK MÜHENDİSİ
Makine mühendisliği profesyonelleri gibi, bu alandaki pek çok kişi, en ileri teknolojileri tasarlamak, test etmek ve değerlendirmek için yardımcı olur. Elektronik devre ve diğer bileşenler küçüldükçe, daha karmaşık ve daha güçlü hale geldikçe, bu profesyoneller en son teknolojik gelişmelerden nasıl yararlanabileceğini anlamaya çalışır. Daha iyi bilgisayarlar, otomatik makineler, el tıbbi cihazlar, seyrüsefer ve haberleşme teçhizatı gibi şeylerin geliştirilmesine yardımcı olabilirler. Geleceğe doğru hızla giderken, bazı elektronik mühendisleri kendi kendine giden arabalar gibi şeyler üzerinde çalışmaya bile başladı.
14. DİJİTAL REHABİLİTASYON DANIŞMANI
Sadece bir gün içinde tükettiğiniz inanılmaz miktarda dijital bilgiyle boğulmuş hissediyor musunuz? Evet, birçok insan aynen sizin gibi hissediyor.
Sosyal medya ve diğer çevrimiçi aktivitelere gün geçtikçe daha bağımlı hale geliyoruz. Bu nedenle geleceğin en iyi mesleklerinden biri insanların dijital ortam nedeniyle yaşadığı ruhsal sorunları ortadan kaldırmak için çalışanlar olacak.
15. BLOCKHAIN GELİŞTİRİCİ
Muhtemelen Bitcoin adlı dijital kripto para birimini duymuşsunuzdur. Ama bunu mümkün kılan temel teknoloji hakkında ne biliyorsunuz? Blockchain teknolojisi daha hızlı ve daha özel olan ekonomik ve diğer işlem türlerini yapabilen dağıtılmış bir kriptografik defter gibi çalışır. Anlamak biraz zor, ancak birçok uzman blok zincirleme teknolojisinin nihayetinde internet gibi dünyayı değiştireceğine inanıyor. Bu nedenle, blockchain teknolojisine sahip hizmet ve ürünleri nasıl geliştirileceğini bilen profesyoneller muhtemelen gelecekte de yüksek talep görecek. Geleceğin meslekleri arasında kripto para ile ilgilenen birçok uzmanlık mutlaka yer alacaktır.
16. UZMAN HEMŞİRE
Yaşlanan nüfus nedeniyle hemşirelere olan ihtiyacın gün geçtikçe artacağını belirtmiştik. Aynı şekilde hemşireleri yetiştiren hemşire uzmanlarına da ihtiyaç gün geçtikçe artacak.
17. DRONE PİLOTU
Hükümetler dronların kullanımını düzenlemenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyor ancak henüz çabalar tam anlamıyla yeterli değil. Sonuçta, insanlar uzak uçuş yeteneklerinden yararlanmak için yeni yollar hayal etmeye devam ediyor. Dronlar çoğunlukla askeri ya da eğlence amaçlı kullanılıyor, ancak her türlü sivil ve ticari uygulama için giderek daha çok kullanılmaktadır. Örneğin, Amazon gibi şirketler dronlar paketleri teslim ediyor. Ancak, sokaklardaki atıkların toplanması, hava kirliliği düzeylerinin izlenmesi ve tehlikeli veya ulaşılması zor olan yüksek yerlerde rutin görevlerin yerine getirilmesi gibi şeyler için de kullanılabilirler. Bu nedenle bazı şirketler ve kamu kurumları, küçük uzaktan kumandalı uçak filolarını yönetmek için drone pilotlarını ve dağıtım görevlilerini bir araya getirmeye başlıyor.
18. AKILLI BİNA TEKNİSYENİ
Her geçen yıl daha fazla ev, ofis ve fabrika, aydınlatma, ısıtma, klima ve güvenlik gibi çeşitli bina sistemlerini kontrol etmek için otomasyon teknolojisinden yararlanıyor. Buzdolapları gibi günlük aletler de giderek büyüyen Nesnelerin İnterneti’nin bir parçası haline geliyor. Gelecekte, akıllı binalar tüm şehirlere hakim olabilir, çünkü insanlar otomatik kontrol ve hiper bağlantılı sistemlerin özgürlüğünü ve rahatlığını benimsiyorlar. Ama yine de bu sistemleri kurmak, bakımını yapmak ve onarmak için kalifiye insanlara ihtiyacımız var.
19. 3D BASKI TEKNİSYENİ
Endüstriyel tasarımcılar, biyomedikal mühendisleri ve diğer insanlar araçlar, gıda, giyim, günlük ev eşyaları, tıbbi implantlar ve havacılık, otomotiv ve elektronik bileşenler gibi şeylerin isteğe bağlı 3D üretimini yapmaya başladılar bile. Bu teknoloji ilerledikçe, 3D baskı makineleri buzdolapları ve mikrodalgalar kadar yaygın hale gelebilir. Sonunda, her ev ve iş yeri bir tane olabilir. Ve her kasabadaki küçük, yerel 3D baskı üreticileri, büyük uzaktaki fabrikaların yerini alabilir. Bu nedenle 3D baskı ekipmanlarını geliştirmek konusunda uzman olan teknisyenler büyük olasılıkla artan talepte yerini alacak.
20. ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK GELİŞTİRİCİSİ
Gerçek dünya çok mu sıkıcı? Ek bilgi veya eğlence değeri sağlayan bazı görsel geliştirmelere ihtiyaç duyuluyor mu? Bazı insanlar öyle düşünüyor. Bu yüzden uzmanlar dijital gözlükleri, kişiye özel gözlükler, biyonik kontakt lensler veya başka teknolojiler kullanarak dünyanın normal algısı üzerine yerleştirmek için yollar geliştiriyorlar. Artırılmış gerçeklik, muhtemelen her endüstri, etkinlik ve kamusal alana değeceği için herkesin kişisel ve mesleki yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu teknolojinin güvenli ve etkili kullanımını akıllı bir şekilde tasarlamak ve planlamak için artırılmış gerçeklik geliştiricilerine ihtiyaç artacak. Artırılmış gerçeklik ile ilgili uzmanlıklar birkaç yıl içerisinde bile geleceğin meslekleri arasında yer almaya devam edecek.
21. KİŞİSEL GİZLİLİK DANIŞMANI
Teknoloji geliştikçe ve hayatımızın daha fazla yönüne dokunduğunda gizliliğimizi korumak gittikçe zorlaşıyor. Yüz tanıma ve artırılmış gerçeklik teknolojileri yaygın bir şekilde benimsenirken, herkesin kimliğinizi, yaşınızı, medeni durumunuzu, iş yerinizi ve sabıka kaydınızı (eğer varsa) öğrenmesini istemeyeceğinizi düşünmek normal. Dolayısıyla, sosyal medya veya diğer teknolojilerin bazı temel faydalarını kaybetmeden gizliliğinizi korumak konusunda uzmanlaşan profesyonellere ihtiyacınız olacak.
22. KİŞİSEL MARKA DANIŞMANI
Marka algısı gün geçtikçe bireysel baza inmeyi sürdürüyor. Artık marka danışmanlarına sadece işletmeler ihtiyaç duymuyor. Dolayısıyla, gün geçtikçe marka danışmanlarına olan ihtiyaç artıyor.
23. ROBOT TEKNİSYENİ
Gelecek yıllarda, hemen hemen her evde çamaşır, yemek, temizlik ve çim bakımı gibi rutin ev işlerine yardımcı olan karmaşık robotlar olabilir. Ancak bu robotlar muhtemelen her zaman gerektiği gibi çalışmayacaktır. Bu yüzden yetenekli teknisyenler, saldırıya uğramış, bakımı gelmiş ya da işlevlerini sona erdiren robotları tamir etmek ya da yeniden programlamak için gerekli olabilir. Aslında, robot teknisyenleri en sonunda sıhhi tesisatçılar, elektrikçiler, oto tamircileri ve diğer yetenekli esnaf türleri kadar sıradan hale gelebilirler.
24. UZAKTAN SAĞLIK MÜHENDİSİ
Geleceğin meslekleri önerisi: Robotik ve iletişim teknolojileri daha da ilerledikçe, doktorlar ve diğer sağlık uzmanlarının, fiziksel olarak mevcut bulunmadan hastalara danışmaları mümkün hale geliyor. Teknoloji, cerrahların robotların yardımıyla uzaktan operasyon yapabilmeleri için geliştirilmekte ve mükemmelleştirilmektedir. Gelecekte, uzaktan sağlık mühendisleri, fiziksel olarak nerede bulunduğuna bakılmaksızın dünyanın hemen hemen her tıp uzmanının teşhis ve tedavi uygulamasını sağlayan ileri teknolojinin kullanımını geliştirecek ve koordine edecekler.
25. KENTSEL TARIM UZMANI
2050 yılına kadar, şehir sakinlerinin kırsal nüfusunun iki katına çıkarak yaklaşık 5,2 milyar insana ulaşması bekleniyor. Ayrıca, günümüzün endüstriyel çiftçilik uygulamalarının çoğu doğal çevreye zarar vermektedir. Dolayısıyla, şehirlerin sürdürülebilir olabilmeleri için, sofistike hidroponik ve dikey tarım yöntemleri kullanarak kendi yiyeceklerini elde etmeleri gerekecek. Bu da kentsel tarım uzmanlığı mesleğine gelecekte daha fazla ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor.
26. NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSİ
Maddeyi atomlar veya moleküller düzeyinde manipüle ederek, çok çeşitli yeni inovasyonlar hayal etmek ve geliştirmek mümkün hale geldi. Örneğin, bu alandaki birçok uzman, kendi kendini kopyalayan nanoyapıların inşaatta kullanıldığı veya nano-robotların bağışıklık sistemine yardımcı olmak ve hastalıkları tedavi etmek için insan vücuduna yerleştirildiği bir geleceği öngörmektedir. Nano ölçekli teknolojiler, gelişmiş malzemeler oluşturmak için zaten kullanılıyor ve bazı elektronik ve tüketici ürünlerine (giyim gibi) dahil ediliyor. Bu teknoloji olgunlaştıkça, nanoteknoloji mühendislerine olan ihtiyaç artacak.
27. BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ
Biyomedikal mühendisleri tıp ve teknoloji konusunda uzmanlardır. Biyomedikal Mühendisleri, tıbbi sorunlara teknolojik çözümler üzerinde çalışarak, sorunların çözümü için tanı ve tedavi ihtiyaçlarını üretmeye çalışır. Gün geçtikçe biyomedikal mühendislerine ihtiyaç artmaktadır ve birçok değerlendirmeye göre geleceğin en iyi meslekleri arasında yer almaktadır.
28. GENETİK MÜHENDİSİ
Genetik ile ilgili tüm meslekler Geleceğin Meslekleri altında değerlendirilebilir. Özel tasarımlı ve siparişe hazır bebekler düşüncesi, şu anda birçoğumuzun ilgisini çekmiyor. Ancak genetik mühendisliği olgunlaştıkça ve daha fazla şirket ortaya çıkan teknolojiyi ticarileştirmeye başladıkça insanların tutumları değişebilir. Ayrıca, bu alandaki gelişmeler de en zorlu hastalıklardan bazılarının yanı sıra yaşlanma sürecini yavaşlatan hatta durduran tedaviler için başarıya ulaşmaya yardımcı olabilir. Genetik mühendisliği günümüzde bile en popüler meslekler arasında yer alıyor.
29. ETİK UZMANI
Halen İnsanlık bir şeyi yapıyor olabildiğimiz halde o şeyi neden yapmamamız gerektiğini tam olarak öğrenemedi. Etikistler, bunu öğrenmememiz için bize yardım etmeye çalışmakla yükümlüdürler. Yeni teknolojilere ve potansiyel sonuçlarına ilişkin zor cevaplı soruları incelememize yardımcı oluyorlar. Örneğin, “tasarımcı bebekler” in oluşturulmasına izin vermeli miyiz? Bir insan bir anne rahminin dışında bir laboratuarda doğduğunda, büyüdüğünde ve doğduğunda ebeveynlerin hakları kimde vardır? Yapay akıllı robotlara sahip olduğumuz da robotlara da insani hakları vermeliyiz? Diğer insanlar hakkında ne kadar bilgi alma hakkımız var? Teknolojinin dünyamızı ne kadar hızlı değiştirdiği dikkate alındığında sorular neredeyse sınırsız.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yapay Zekanın Yok Edemeyeceği Meslekler
30. SANAL GERÇEKLİK TASARIMCISI
Sanal Gerçeklik için sadece mühendislere ihtiyaç duyulmuyor, öncelikle bu yeni dünyayı birilerinin tasarlaması gerekecek. Daha gelişmiş, gerçekçi ve hayali sanal deneyimlere yönelik artan talebi karşılamak için VR geliştiricilerine ihtiyaç duyulacak.
31. PROBLEM DİREKTÖRÜ
Dünyada mevcut olan bir meslek olmasına karşın henüz tam olarak yüksek talep gören bir pozisyon değil. Dünyanın önemli sorunları olan yetişkin okuryazarlığı, daha güvenli topluluklar, uzay araştırmaları, küresel eğitim, yapay zeka, tatlı suya erişim, okyanus keşifleri ve karbon emisyonları ile mücadele gibi zorluklarla ilgili yarışmalar için problem direktörlerine ihtiyacımız gün geçtikçe artacak.
32. SENTETİK BİYOLOJİ MÜHENDİSİ
Bu alanda çalışan bilim insanları zaten laboratuvar ortamında et oluşturmaya bile başladı. Ancak bu sadece buzdağının sadece görünen kısmı. Moleküler biyoloji, fizik, kimya ve mühendislik bilgisine dayanarak , bu meslekdeki insanlar sonunda hiç kimsenin hayal etmediği tıbbi ve endüstriyel atılımlar sunmak için her tür yapay organizmayı yaratabilir veya mevcut doğal olanları yeniden tasarlayabilirler. Geleceğin meslekleri arasında biyoloji ile ilgili birçok uzmanlık yer alacaktır.
33. PROJE BAZLI İNSAN KAYNAKLARI DİREKTÖRÜ
Daha fazla şirketin proje bazlı istihdam modellerine doğru ilerlemesi ile birlikte, projeler için en yetenekli çalışanların seçilmesi ve koordine edilmesi için uzman insan kaynakları profesyonellerine giderek daha fazla ihtiyaç duyulacak. Bir proje direktörü, belirli bir görev için kendi takımını en yeteneklilerden seçmekten sorumlu olacak.
34. HAVA KONTROL MÜHENDİSİ
İklim değişikliği halihazırda birçok kuraklık, sel ve çeşitli şiddetli ve beklenmedik hava olaylarıyla bağlantılıdır. Ancak iklim bilimi ilerledikçe, hava tahmin edilebilir yollarla güvenli ve etkili bir şekilde manipüle edilebilir. Jeomühendislik halihazırda daha küçük ölçeklerde gerçekleştiriliyor. Mühendisler, küresel ısınmanın tüm etkilerini tersine çeviremeyebilir ancak belirli bölgelerin tamamen yıkılmadığından emin olmak için bize yöntemler sunabilir. Bilim o kadar ilerlerse, gelecek için en iyi işlerden bazıları muhtemelen hava durumunu kontrol etmekle ilgili olacak.
HENÜZ VAR OLMAYAN MESLEKLER
Günümüz dünyasında henüz var olmayan yada çok çok az insanın ilgilendiği meslekler. Ancak gelecekte yoğun bir şekilde popüler olması bekleniyor.
35. ÖRGÜTSEL BOZUKLUK ÖNLEYİCİ
Şirketler ve organizasyonların kriz zamanlarında ayakta durması için risk alan, kapsamlı düşünen ve yaratıcı insanlar tarafından bozuklukları – krizi engelleme amacıyla ihtiyaç duyulacak bir meslek dalıdır. Genellikle örgütsel bozukluk önleyiciler, rakipleri taklit etme konusunda bir profesyonel olacak.
36. KİŞİSEL EĞİTİM REHBERİ
Okula gitmek hala gelişmenin en etkili yollarından biri. Ancak geleceğe doğru giderken, eğitim sürecinin büyük bir değişikliğe gitmesi bekleniyor. Bu kapsamda kişisel eğitim rehberlerine ihtiyaç duyulacak ve bu rehberler insanların talep üzerine dersleri seçmelerine veya kişiselleştirilmiş eğitim planlarını tasarlamalarına yardımcı olacak. Ayrıca, müşterilerin bu kursları başarıyla tamamladıklarına dair onay verebilir ve daha fazla işverenin geçerli olarak tanıyacağı alternatif referanslar kazandırabilirler.
37. ÖZEL VÜCUT PARÇA ÜRETİCİ
Gelecekte organ nakilleri için bekleme listeleri muhtemelen geçmişte kalmış olacak. Kısa bir süre sonra, doktorlar, kendi hücreleri kullanılarak büyütülmüş veya 3D baskılı özel organlar sipariş edebilirler. Bilim adamları zaten laboratuarlarında kalp, böbrek ve karaciğer yaratmada bazı başarılar elde ettiler. Deriyi, kulakları ve diğer dış vücut parçalarını bile ürettiler. Gelecekte ise insanlar kendilerini şekillendirmek konusunda daha istekli olacak.
38. BEYİN İMPLANT UZMANI
İnsan beyni inanılmaz derecede karmaşıktır, ancak insanlık beynin çalışma sistemini çok daha hızlı bir şekilde öğrenmek için hızla ilerliyor. Sinirbilimdeki hızlı gelişmeleri bilgisayar teknolojisindeki inanılmaz gelişmelerle birleştirdiğimizde, gerçekten inanılmaz olasılıklarla karşılaşabiliriz. İşte bu gelecekte beyin implantını yapmak artık imkan dahilinde olabilir, bu durumda da beyin implant uzmanlarına ihtiyaç duyulacak.
39. KİŞİSEL MİKROBİYOLOJİ UZMANI
Biyoloji diploması ile bu iş muhtemelen henüz bir seçenek değil, ancak önümüzdeki on yıllarda iyi bir şeyler olabilir. Bilim adamları içimizde ve cildimizde yaşayan birçok bakteri türü hakkında daha fazla şey öğrendikçe, bu mikroorganizmaların sağlığımız için önemli rolleri oynayabileceğini keşfediyorlar. Aslında, obezitenin, kalp hastalığının, kronik yorgunluğun ve akıl sağlığı sorunlarının önlenmesi gibi şeyler için doğru bakteri dengesine sahip olmak çok önemli olabilir. Kişisel mikrobiyotamızı nasıl yöneteceğini bilen uzmanlar bugünün doktorları kadar önemli olabilir.
40. KİŞİSEL İLAÇ ÜRETİCİ
Geleceğin meslekleri denildiği zaman özellikle kişiye özel konularda artışların yaşanması bekleniyor. Eczaneler muhtemelen uzun yıllar varlığını koruyacak. Ancak, 3D baskı daha da yaygınlaştıkça, isteğe bağlı olarak (kitlesel üretilen ilaçları vermek yerine) kişiye özel ilaçlar üretebilmek mümkün olabilir. Bir kişinin benzersiz genetiği, alışkanlıkları ve tıbbi öyküsüne dayanarak ilaçlar geliştirilebilir. Bazı ilaç zanaatkârları, bir kişinin kendi kök hücrelerine dayanarak hedeflenmiş tedaviler bile oluşturabilir.
41. KENTSEL GÜVENLİK KOORDİNATÖRÜ
Daha yoğun nüfuslu şehirlerin bulunduğu hızlı değişen bir dünyada, insanları birbirinden güvende tutmak giderek zorlaşabilir. Ceza adaleti ve kolluk görevlileri , insanların haklarını ihlal etmeden yeni teknolojilerden yararlanma yollarını adapte etmek ve bulmak zorunda kalacaklar. Bu durum, güvenlik görevlileri için insan işçilerini ve robotları, yapay zekayı ve kentsel ortamlardaki diğer ileri teknolojileri koordine etme konusunda uzmanlaşmış becerilere sahip yeni pozisyonlara yol açabilir.
42. CENAZE PLANLAYICI
Kültür ve ekonomimiz giderek daha çok bireylerin kişisel markalarına odaklanmışken, birçok insan, ölümlerinden önce, bugün çoğu cenaze direktörü tarafından sunulan türden daha abartılı anma hizmetleri ve kutlamaları planlamak isteyecektir . Buna ek olarak; yasalar, daha fazla insana gönüllü ötenazi ile hayatlarını sona erdirme seçeneğine sahip olmak için değişebilir ve bu durum, kendisi bir düğün ölçeğinde özel olarak planlanmış bir olay haline gelebilir. Bu şu anda kaba ya da ahlaki açıdan sorgulanabilir, ancak gelecekte etkinlik planlama endüstrisinin büyük bir parçası haline gelebilir . Eğer öyleyse cenaze planlayıcı profesyonellerine ihtiyaç duyulacaktır.
43. AKILLI TAŞIMACILIK UZMANI
İnsanların artık ulaşım araçlarının operatörleri olmayacağı bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz. Kendi kendine giden arabalar muhtemelen sadece başlangıç. Daha akıllı makineler ve halihazırda mevcut olan veya geliştirilmekte olan birçok ileri teknoloji ile, tam otomatik ulaşım ağlarının geleceği gerçek olabilir. Akıllı yolların, vakum tüp tünellerinin, maglev trenlerinin ve diğer birçok gelişmiş ulaşım sisteminin yeni bir sürümü, mevcut olanın yerini alabilir. İşte bu süreçte de işinde birer profesyonel olan uzmanlara ihtiyaç duyulacak.
44. CYBORG TASARIMCISI
Genel olarak insanların robotlaşmasına Cyborg adı veriliyor. Gelecekte doğal bir organizmanın en iyi yönlerini gelişmiş bir robotunkilerle birleştirerek daha üstün olan yeni bir varlık yaratmak mümkün olabilir. Dolayısıyla, gelecekte insanlar kendilerini makinelerle birleştirmeye çalıştıkça oldukça yaratıcı cyborg tasarımcılarına ihtiyaç artabilir.
45. UZAY TURİZM REHBERİ
SpaceX ve Virgin Galactic gibi şirketler zaten halk için uzay yolculuğunu ticarileştirmek için iyi planlara sahipler. Nispeten yakın gelecekte, insanlar tatil için hatta iş yapmak için uzaya gitmek isteyebilir. Tabi ki çoğumuz astronot değil. Bu nedenle, insanların uzay yolculuğu için hazırlanmalarına ve yörüngedeyken yeni çevreye uyum sağlamaları için özel rehberlere ihtiyaç duyulacaktır.
46. UZAY HEMŞİRE ve DOKTORU
Uzaya gitmek her türlü farklı tıbbi zorlukları ortaya çıkarır. İnsan vücudu sıfır yerçekimi ortamı için tasarlanmamıştır. Yapay yerçekimi yaratmak için pratik teknolojiye sahip olana kadar muhtemelen uzun bir zaman olacaktır. Böylece uzay turistlerinin izlenmesi ve bazı durumlarda kas israfı veya uzay radyasyonuna maruz kalma gibi durumlar için tedavi edilmesi gerekecektir. Dünya atmosferinin ötesindeki sıradan insanlara bakmak için uzayda uzun süreli kalışlar için uzman doktorlar ve hemşirelere ihtiyaç duyulacaktır.
47. ROBOT SOLUCAN OPERATÖRÜ
Dünyamız sonsuz bir kaynağa sahip değil. Mevcutta yer altından çıkarılan kaynakların birçoğu geri dönüşüme gitmeden çöplere atıldı. Bu çöplerin yeniden karıştırılması, gerekli metallerin yeniden çıkarılması için robot solucanlar iyi bir fikir olabilir. Bu fikir hayata geçtiği zaman robotları en iyi şekilde kullanacak operatörler en iyi meslek dalları arasında yer alabilir.
48. TÜR CANLANDIRICI
İnsan eylemleri çeşitli bitkilerin, hayvanların ve mikroorganizmaların yok olmasına neden olmaya devam ediyor. Birçok durumda, bu türlerin, dünya ekosisteminin sağlığı için ne kadar önemli olduğunun farkında değiliz. Zoologlar ve diğer bilim adamları, yok olmanın yaygın ekolojik etkileri hakkında daha fazla şey öğrendikçe, birçok türün insanların güvendiği ortamları desteklemede kritik rol oynadığı ortaya çıkıyor. Bu yüzden tehdit altındaki türlerin korunması genellikle çok önemlidir. Ancak bilim, halihazırda tükenmiş olan ve onları doğal ortamlarına yeniden entegre eden türlerin bir kısmını geri getirebileceğimiz noktaya kadar ilerleyebilir.
49. BEYİN AKTARIM UZMANI
Evet, bu meslek bir hayal gib geliyor. Ancak bazı uzmanlar bunun gerçek olabileceğini düşünüyor. Bu yüzyılın sonunda bir insan zihnini bir bilgisayara yüklemek ve daha sonra aynı veya farklı insan beynine geri aktarmak için saklamak mümkün olabilir.
50. SOYU TÜKENMİŞ HAYVANLAR UZMANI
Soyu tükenen hayvanlar ile ilgili günümüzde de çok ciddi çalışmalar bulunuyor. Çok değil 10 yıla kadar birçok hayvanın daha soyunun tükenmesi bekleniyor. Bu kapsamda dünyada soyu tükenmiş hayvanları inceleyen uzmanlara ihtiyaç duyulacak. Bu meslek için henüz günümüzde ciddi bir eğitim süreci de bulunmamaktadır.
51. SÜRÜCÜSÜZ HER ŞEY
Artık dünya daha otomasyonlu bir sistem ile gelişiyor. Sürücüsüz uçaklar, arabalar, trenler, droneler ve dahası. Tüm sürücüsüz sektörlerde çok ciddi gelişmeler bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda da kendi kendine giden araçlara yönelik tüm sektörlerde ciddi bir büyüme bekleniyor.
2027’YE KADAR BEKLENTİLER
Kiplinger’in ABD iş piyasasında yaptığı araştırmalara göre, 2027 yılına kadar bu 20 meslek daha fazla ön plana çıkacak. Konu geleceğin meslekleri olduğu zaman bu meslekleri mutlaka incelemeniz gerekiyor. Ancak elbette bu beklentiler Türkiye’de tamamen aynı etkide artış sağlamayabilir, bu nedenle planlamanızı yerel bazda da değerlendirmenizi öneriyoruz.
MESLEK | ORTALAMA İŞ ARTIŞI |
Uygulama Geliştiricisi | %30.4 |
Hemşire | %35.2 |
Sağlık Hizmetleri Müdürü | %21 |
Mali Yönetici | %19.1 |
Pazarlama Araştırma Analisti | %24.4 |
Bilgisayar Sistemleri Müdürü | %14.4 |
Bilgi Güvenliği Analisti | %27.2 |
Doktor Yardımcısı | %35.3 |
Fiziksel Terapist | %27.1 |
Konuşma Dili Patoloğu | 19.9 |
Bu ülkede farkedilmek için üç temel kural var bence
1-Yapılmayanı yapacaksın
2-Mevcut olanın daha iyisini yapacaksın
3-Mevcut olanın en iyisini yapacaksın
torpilli olacaksın :)