HIZLI ERİŞİM
- 1. Duş Suyunu Heba Etmeyin
- 2. Dişlerinizi Fırçalarken Musluğu Kapatın
- 3. Su Tasarruflu Cihazlar Kullanın
- 4. Sızıntıları Engelleyin
- 5. Yemek Suyunu Heba Etmeyin
- 6. Susuz Oto Yıkamayı Kullanın
- 7. Duş Süresini Kısaltın
- 8. Tam Dolmadan Yıkamayın
- 9. Sabahın Erken Saatlerinde Sulama Yapın
- 10. Elektrik Tasarrufu Yapın
- 11. Damla Sulama Kullanın
- 12. Yiyecekleri Az Su İle Pişirin
- 13. Uygun Tavalar Kullanın
- 14. Makineleri Karşılaştırın
- 15. Musluk Başlıklarını Kontrol Edin
- 16. Yüzme Havuzlarını Kapatın
- 17. Bulaşıklarınızı Makine İle Yıkayın
- 18. Fıskiyeleri Kontrol Edin
- 19. Su İstemeyen Bitkileri Kullanın
- 20. Yağmur Suyunu Toplayın
- 21. Sifonu Küçültün
- 22. Termosifonu Kontrol Edin
Su tasarrufu yaparak hep su faturanızı düşürebilir hem de yeni nesillere çok daha iyi bir dünya bırakabilirsiniz. Üstelik su tasarrufu yapmak için çok yüksek bir çaba göstermeniz de gerekmiyor.
Dünyada son 20 yılda birçok ülke ‘su stresi‘ koşulları altında olduğunu ifade ediyor. Kısaca, su ihtiyacı ve temiz suya erişim hızla küresel bir sorun olmaya devam ediyor. Su tasarrufu yapmak yalnızca bireysel faydanın dışında dünya halklarına katkı sağlamak için de yapılması gereken fedakarlıklar arasında yer alıyor. Su tasarrufu yapmak çok zor değil, ilk birkaç haftalık çaba sonrasında birçok tasarruf yolu otomatik hale gelecek ve bunu alışkanlık edinmeye başlayacaksınız. Bu nedenle yılmayın ve adımları birer birer uygulamayı sürdürün.
Dünyada kişi başına düşen tatlı su kaynakları hızla azalıyor, bugün itibarı ile dünyada su sıkıntısı çeken insan sayısı 2.8 milyar civarında bulunuyorken, 2030’da bu rakamın 4 milyarı aşması bekleniyor. Bu da su tasarrufunun ne kadar kritik bir sorun olduğunu öne çıkartmak için çok ciddi bir veri. Peki su tasarrufunu nasıl yapacağız, işte 22 basit adımda su tasarrufu yapmanın yolları…
1. Duş Suyunu Heba Etmeyin
Duş için kullandığınız suyun çok büyük bir kısmı tamamen temiz olarak giderlerden akar gider… Ayrıca diğer kalan kısmı da rahatlıkla bitkiler, tuvalet temizliği için kullanılabilir. Duş suyunu tahliye etmek yerine bir kap yardımı ile toplayabilirsiniz. Özellikle küvet kullanıyorsanız bu çok basit bir süreç olacaktır. Su tasarrufu yapmak için mutlak suretle banyodan başlamanızı öneririz.
2. Dişlerinizi Fırçalarken Musluğu Kapatın
Dişlerinizi fırçalarken 200 litre suya ihtiyacınız yok. Ağzınızı birkaç kez su ile çalkalamak yeterli olacak. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken mutlaka musluğu kapatmayı ihmal etmeyin. Temiz suyun büyük kısmı bu sırada heba olmaktadır.
3. Su Tasarruflu Cihazlar Kullanın
Eski çamaşır ve bulaşık makineleri çok fazla su kullanıyordu. Son 10 yıl içerisinde ise inanılmaz performans gösteren su tasarruflu cihazlar üretildi. Ortalama olarak su tasarruflu çamaşır ve bulaşık makineleri eski makinelere göre yüzde 57 daha az su tüketiyor. Bu durum da yaklaşık 3 yıllık bir kullanım ile makinenizin ücreti kadar su faturasından tasarruf etmenizi sağlar.
4. Sızıntıları Engelleyin
Özellikle bulunduğunuz konut 10 yıldan eski ise büyük ihtimal ile evdeki birçok su borusundan kaçak vardır. Birçok ev sahibi bunu ömür boyunca fark etmez. Sızıntıları duvarın dışından rahatlıkla fark edebilen cihazların ortaya çıkması ile birlikte bu işlem birkaç dakika ile rahatlıkla öğrenilebiliyor.
5. Yemek Suyunu Heba Etmeyin
Makarna gibi birçok yemek su içerisinde yapıldıktan sonra suyu çekiliyor ve lavaboya boşaltılıyor. Ancak bu suyu birkaç dakika beklettikten sonra ılık bir şekilde bitkilerinize vererek kullanabilirsiniz. Ancak bunu sıcak su ile yaparak bitkilere zarar vermeyin.
6. Susuz Oto Yıkamayı Kullanın
Aracınızı yıkamayı seviyor olabilirsiniz ancak bir aracı yıkamak için yüz litreyi aşan su kaybı yaşanmaktadır ve çoğu zaman bu su tamamen temiz ve içilebilir düzeydedir. Bu kadar suyu kullanmak yerine son dönemde ortaya çıkan susuz oto yıkamayı kullanabilirsiniz. Araç yıkamayı kesinlikle kendiniz yapmak istiyorsanız da bunu birkaç kova su ile yapın, hortum ile aracı yıkamaya kalkmak büyük su kaybına neden olmaktadır.
7. Duş Süresini Kısaltın
Duş süresini kısaltmak su tasarrufu yapmaya doğrudan katkı sağlar. Ortalama olarak her 5 dakikada 18 litre su tüketimi yaptığınızı unutmayın. Konutlarda su tüketiminin en fazla yapıldığı nokta banyodur.
8. Tam Dolmadan Yıkamayın
Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen dolmadan çalıştırmayın. Her iki makine de ister tamamen boş olsun, ister tamamen dolu olsun aynı enerji ve suyu kullanır. Bu nedenle birkaç bardak için makineyi çalıştırmayın.
9. Sabahın Erken Saatlerinde Sulama Yapın
Evinizin bahçesinde açık havada bulunan bitkileri sabahın erken saatlerinde sulamaya özen gösterin. Sabahın erken saatleri en az buharlaşmanın olduğu anlardır, bu nedenle sulama için daha az suya ihtiyaç duyarsınız. Genellikle uzmanlar bunu akşam üzeri yapmanızı tavsiye etmez.
10. Elektrik Tasarrufu Yapın
Temelde elektrik santralleri su ile soğutulur ve bu nedenle evinizde yaptığınız elektrik tasarrufu aynı zamanda elektrik santralindeki su ihtiyacını da azaltacaktır. Evinizde yaptığınız elektrik tasarrufu ile su tasarrufuna dolaylı katkı sağlayabilirsiniz.
11. Damla Sulama Kullanın
Suyun doğrudan doğruya köklere uygulanması için çalılar ve ağaçlar için damla sulama yöntemini kullanın. Eski yöntem sulamaya göre yüzde 70 daha başarılıdır. Tarımsal faaliyetler için kullanılan temiz su kaynakları son 25 yılda inanılmaz seviyelere ulaşmıştır.
12. Yiyecekleri Az Su İle Pişirin
Yiyecekleri olabildiğince az suyla pişirin. Bu aynı zamanda yiyeceklerde daha fazla besin tutmaya yardımcı olur. Ancak elbette su tasarrufu yaparken yiyecekler üzerinde zararlı kalıntıların kalmamasına özen gösterin. Bunu sağlayabilmek için temiz bezler de kullanabilirsiniz.
13. Uygun Tavalar Kullanın
Yemek pişirmek için uygun tava boyutunu seçin. Büyük tavalar, gerektiğinden daha fazla pişirme suyu gerektirebilir. Bu düşük bir tasarruf fırsatı olarak görünse de, 4 kişilik bir aile için aylık olarak göze alındığında 100 – 200 litre su tasarrufu yapma fırsatı bile sağlayabilir.
14. Makineleri Karşılaştırın
Yeni bir bulaşık veya çamaşır makinesi için alışveriş yaparken, modeller arasındaki su kullanımını karşılaştırın. En başta su tasarrufuna sahip cihazları satın almak sizi ek çabadan da kurtaracaktır. Son yıllarda su tasarrufu konusunda eşsiz özelliklere sahip cihazlar satışa sunuluyor. Daha fazla alternatif şansınız olacak.
15. Musluk Başlıklarını Kontrol Edin
Tam anlamıyla kapanmayan ve damlatma yapan musluk başlıkları büyük bir su kaybına neden olmaktadır. Muslukları tamir etmek kendi başınıza bile rahatlıkla yapabileceğiniz bir işlemdir.
16. Yüzme Havuzlarını Kapatın
Bir yüzme havuzuna sahipseniz, havuzu kullanmadığınız zaman üzerini kapatın. Bu suyun buharlaşmasını engellediği gibi suyun kirlenmesini ve sık sık değiştirilmesini engeller.
17. Bulaşıklarınızı Makine İle Yıkayın
Birçok rapora göre bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makinede yıkamak size yüzde 90 oranında su tasarrufu sağlar. Ortalama olarak elde yıkanan bulaşıklar için 90 litre su ihtiyacı doğarken, birçok tasarruflu makine aynı bulaşığı 10-11 litre su ile yıkayabilmektedir.
18. Fıskiyeleri Kontrol Edin
Bahçenizde kullandığınız fıskiyelerin bozuk olması durumunda yüzlerce litrelik su kaybı yaşanır. Fıskiyeleri ayda 1 kez kontrol etmek bu sorunu ortadan kaldırmak için yeterli olacaktır.
19. Su İstemeyen Bitkileri Kullanın
Birçok bitkinin yaşaması için her gün sulanması gerekiyor. Ancak bulunduğunuz bölgenin iklimine uygun dayanıklı bitkiler kullanarak bu su israfını büyük ölçüde ortadan kaldırabilirsiniz.
20. Yağmur Suyunu Toplayın
Yağmur suyunu bir tankta toplayarak bunu bahçenizi sulamak ve temizlik yapmak için kullanabilirsiniz. Yağmur suyu genellikle tamamen temizdir ve içilebilir düzeydedir.
21. Sifonu Küçültün
Sifonda bulunan su miktarı çoğu zaman ihtiyaç duyulandan yüzde 30 daha fazladır. Bunu sifon içerisine bir pet şişe yerleştirerek aşabilirsiniz. Sifonun büyüklüğüne göre 0,5 litrelik veya 1 litrelik pet şişe yeterli olacaktır.
22. Termosifonu Kontrol Edin
Evinizde termosifon kullanıyorsanız bunun sıcaklığının çok yüksek olmadığın ve sürekli çalışmadığını mutlaka kontrol edin. Su her ısıtıldığında buharlaşarak belirli oranda kayıp yaşanır. Sürekli çalışan bir termosifon sürekli olarak su kaybına neden olur, bu nedenle özellikle yaz aylarında termosifonu ihtiyacınız olmadığı zaman kapatın.