1. Anasayfa
  2. Girişimcilik

2020 – 2030 Yıllarına Yönelik Geleceği Parlak 12 İş Fikri

2020 – 2030 Yıllarına Yönelik Geleceği Parlak 12 İş Fikri
0

Dünya artık değişiyor. Bu değişim elbette iş dünyasında da büyük ölçüde kendini hissettirmeye devam ediyor. Başarılı bir iş fikrini hayata geçirme isteğine ek olarak artık geleceği parlak iş fikirlerine de yönelmek, işletmenin uzun yıllar ayakta kalması için kritik bir konu. Bazı iş fikirleri mevcut süreçte karlı olsa bile, yapılacak yatırımların meyvesini almak yıllar alabiliyor. Bu nedenle özellikle orta üzerindeki sermaye düzeyleri için yapılacak iş fikirlerinin en az 5-10 yıllık planlama ile kurgulanması önemlidir.

Elbette dünyadaki değişimleri tam olarak önceden öngörmek imkansız. Ancak dünya üzerindeki birçok kişi ve kurum önümüzdeki yıllar için çeşitli öngörülerde bulunmaktadır. Bu rehberde, alanında uzman kişilerden 2020 – 2030 yıllarına yönelik geleceği parlak 14 iş fikrini inceledik. Rehber hazırlanırken dünyadaki birçok önemli iş dergisi incelenmiştir. Bu nedenle her iş fikrinin potansiyeli, dünyanın farklı ülkelerinde aynı etkiyi göstermeyebilir.

1. RÜZGAR ve GÜNEŞ ENERJİSİ

Konu yenilenebilir enerji olduğunda çok fazla detaya inmeye gerek bulunmadığını düşünüyoruz. Son yıllarda Rüzgar ve Güneş enerjisi konusundaki çalışmalar tüm dünyada geniş yelpazeye inmiş durumda. Bu açıdan rüzgar ve güneş enerjisi konusundaki her çalışmayı önemsiyor ve ticari olarak değerlendirilebilecek çalışmaları öneriyoruz. Bir rüzgar enerjisi santrali kurmak için yeterli düzeyde sermayeniz yoksa, parça imalatı, montaj hizmeti gibi konulara da yönelebilirsiniz.

2. SİBER GÜVENLİK

Yıllarca siber güvenliğin gelecekte çok popüler ve ihtiyaç duyulacak olan bir iş sektörü olacağı söylendi. Evet, bu iş fikrinin çok popüler olduğu yıllara çoktan gelmiş bulunuyoruz. Günümüzde ülkemizde bile en çok aranan meslek dalları arasında siber güvenlik uzmanları yer alıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte ihtiyacın çok daha fazla da artacağını öngörmek mümkün.

Günümüzde bile halen teknolojinin hadsafhada olduğu ABD, Japonya gibi ülkelerde dahi çocuklar siber güvenlik konusunda yönlendirilmektedir.

3. İLAÇ ARAŞTIRMALARI

Günümüzde yeni ilaçlara yönelik yapılan araştırmalar tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Bu sektör halihazırda birçok ülkenin resmi politikalarına dahi müdahale edebilecek kadar büyüdü. Önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte ilaç sektörünün, diğer tüm sektörleri geçmesi ve kabuk değiştirmesi bekleniyor. Bu açıdan değerlendirilebilecek potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır.

4. EVLİLİK DANIŞMANLIĞI

‘Aşkın Gözü Kördür’ bin yıllık bir atasözü olsa bile, günümüzde halen geçerliğe sahiptir. Aşık insanlar bazen yanlış insanlar ile evlenmek için harekete geçebiliyor ve bu durumsa kısa vadede bile en az 2 insanın hayatını geniş ölçüde sekteye uğratmaktadır. Bu nedenle son yıllarda popüler olan evlilik danışmanları, devlet koruması altından çıkıp özel sektöre yayılmış durumda.

Artık evlenmek isteyen her insanın evlilik danışmanlarına mutlaka uğraması öneriliyor. Bu nedenle değerlendirilebilecek iş fikirleri arasında bir evlilik danışmanlığı merkezi açmak kesinlikle yer almalıdır.

Bayi (franchise) Kredisi

Bayilik/Franchise açmak isteyenlere kredi veren banklara göz atabilirsiniz.

Sermayesiz İş Kurmak

Sermayeniz yok ama ticarete atılıp iş kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kâr Marjı Yüksek Ürünler

Kâr marjı yüksek ürünlerdeki iş fırsatlarını değerlendirerek daha kısa sürede daha hızlı büyüyebilirsiniz.

5. ARAÇ ŞARJ İSTASYONU

Dünyada fark etmiyorsanız bile araç dünyasında çok önemli bir değişim yaşanıyor. Artık elektrikli araçlar, dizel ve benzin motorlu araçların satışını sekteye uğratabilecek düzeyde yükselmiş durumda. Henüz ülkemizde elektrikli araçlar çok popüler olmasa bile birçok farklı etmenden dolayı önümüzdeki 10 yıl içerisinde vazgeçilmezlerimiz arasında yer alacaktır. Bu nedenle araç şarj istasyonlarına, tıpkı her ana yolda yer alan benzinlikler gibi ihtiyaç duyacağız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Deve kuşu Yumurtası Yetiştiriciliği - Çiftlik Açmak

6. JET-PACK ÜRETİMİ

Fransız mucit Franky Zapata, uçan kaykayıyla Manş Denizi’ni geçtiği görüntüleri muhtemelen hatırlıyorsunuzdur. Bu araçlara genellikle jet pack adı veriliyor ve bir insanın uçarak ulaşım yapmasını sağlıyor. Elbette henüz dünya bu teknolojiyi tam olarak kullanmıyor. Ancak hızlı gelişmeler göz önüne alındığında, birkaç yıl içerisinde bile jet-packlar hayatımızın bir parçası olabilir. Bu nedenle bu sektöre yönelik tüm yatırımlar yüksek potansiyelli iş fikirleri arasında yer almaktadır.

7. UZAY TURLARI

“Bu hafta sonu Mars’a gidelim mi çocuklar” cümlesini muhtemelen duyacağınızı pek düşünmüyorsunuz. Ancak bu cümleyi gerçekleştirmek üzere dünya üzerinde çalışan yüzlerce şirket ve binlerce insan var. Bu insanlar bunun ucuz bir yolunu bulduğu zaman insanlar bu turlara mutlaka yüksek talep gösterecektir. Bu açıdan, önümüzdeki 10 yıl için değerlendirilebilecek iş fikirleri arasında kesinlikle yer almaktadır.

8. ROBOTLAR…

Bu konuda çok fazla bilgi vermeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Son 50 yılda robotların hayatımıza nasıl gireceğine dair zaten sayısız kitap yazıldı, binlerce film çekildi, dizilerde sık sık değinildi. Muhtemelen bu fikirden sıkılmış ve artık robotların bizim için çok değerli olamayacağını düşünüyor olabilirsiniz. O zaman sizi Youtube’de Boston Dynamics’in robotu Atlas’ın videolarını izlemeye davet ediyoruz. Fikriniz değiştikten sonra bu rehbere tekrar geri dönmeyi unutmayın.

Robotlar üzerine araştırma yapan şirketlerin neredeyse tamamı borsada önemli yükselişler elde etmeye devam ediyor. Üstelik çok küçük bir robot ürünü üreten fikirler bile kitlesel fonlama sayesinde önemli yatırım sermayelerine ulaşabiliyor. Üstelik artık Türkiye’de de kitlesel fonlama yapmak serbest.

9. DİKEY TARIM

Günümüzde Hollanda ve İsrail’de otopark gibi 20-30 katlı tarım arazileri bulunuyor. Bu sayede inanılmaz düzeyde su tasarrufu sağlanıyor ve tarım arazilerinden maksimum düzeyde verim sağlanıyor. Dikey tarım son yıllarda birçok Avrupa ülkesinde daha deneme aşamasında gerçekleştirilirken, Türkiye’de henüz yeteri oranda girişim bulunmuyor. Özellikle bu iş fikri tarım alanlarına uzak büyük şehirler için eşsiz düzeyde bulunuyor. Bu açıdan Ankara, İzmir ve İstanbul için çalışmalar yapılabilir.

10. ÇİNCE TERCÜME HİZMETLERİ

Küresel üretime olan katkısı nedeniyle Çin, son yıllarda ekonomik olarak en gözde ülke olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu açıdan herhangi bir sermaye harcamadan direkt olarak Çince öğrenmeye odaklanarak önümüzdeki 10 yıllık süreçte önemli düzeyde gelir elde edebilirsiniz. Günümüzde iyi düzeyde İngilizce ve Çince bile tercümanların dünyada yıllık ortalama geliri 100 bin doların üzerindedir.

11. EĞİTİCİ ÇOCUK UYGULAMALARI

Gün geçtikçe dünyada doğurganlık oranı azalmakta ve bu durum tek çocuklu ailelerin tüm mesaisini tek çocuk için harcamasını sağlamaktadır. Bu nedenle artık çocuk başına düşen harcamalarda inanılmaz düzeyde artışlar var. Bu kapsamda çocukların eğitimini destekleyebilecek projeler, iş fikirleri, uygulamalar önemli düzeyde potansiyel içeriyor. Sadece eğitici bir akıllı cep telefonu uygulaması bile bu sektöre giriş için yeterli.

12. SPERM BANKASI

Ülkemizde etik değerler gerekçe gösterilerek sperm bankasının kurulmasına izin verilmiyor. Ancak dünyanın geri kalanında sperm bankalarına sık sık rastlamak mümkün. Bu açıdan, önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde ülkemizde de bu iş için gerekli izinlerin alınmasını ve bu sayede önemli bir pazarın aktif olmasını bekliyoruz.

Bir sperm bankası ortalama 6 milyon dolara kuruluyor olup, en az 10 yıllık geniş planlama yapılması gerekiyor. Bu iş fikrine doğrudan yönelmek isteyen yatırımcıların özellikle Doğu Avrupa ülkelerindeki pazarı kullanması da mantıklı olabilir. Zira, birçok Ortadoğu ve Asya ülkesinden insanlar çok pahalı olmadığı için bu ülkelerdeki Sperm Bankaları’nı tercih etmektedir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir