HIZLI ERİŞİM
- 1. RİSK DÜZEYİNİZİ BELİRLEYİN
- 2. YATIRIM HESABI AÇIN
- 3. İNTERNET BANKACILIĞINI KULLANIN
- 4. YATIRIMINIZI HESABINIZA AKTARIN
- 5. BORSANIN İŞLEYİŞİNİ ÖĞRENİN
- 6. İLK YATIRIMINIZI YAPIN
- 7. GÜN SONUNU DEĞERLENDİRİN
- 8. NEDEN YÜKSELİR – DÜŞER?
- 9. PİYASALARI SÜREKLİ TAKİP EDİN
- 10. KISA – UZUN VADELİ YATIRIM
- 11. HEDEF BELİRLEYİN
- 12. STOP-LOSS BELİRLEYİN
- 13. SÜREKLİ İŞLEM YAPMAYIN
- 14. LİSTE OLUŞTURUN
Borsadan para kazanmak istiyorsanız, bu rehberde 14 adımda hayalinizi gerçekleştirme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Borsa tüm dünyada en çok kullanılan yatırım araçları arasında yer almaktadır. Risk düzeyinin yüksek olmasıyla birlikte kazanç fırsatının da diğer tüm yatırım araçlarına göre yüksek olduğu borsa, genel olarak bilinçli ve kendine güvenen yatırımcıların tercih etmesi gereken bir yoldur. Borsadan para kazanmak her şart ve koşulda risklidir, bu nedenle bu yazıda yer alan bütün bilgilere ek olarak risk iştahınızın da gözden geçirilmesi gerekiyor.
10 bin liradan fazla yatırım sermayesi bulunan yatırımcıların tercih etmesini önerdiğimiz bir yatırım aracı olan borsa, milyarlarca liralık yatırım sermayesi bulunan yatırımcıların da en çok tercih ettiği para değerlendirme yöntemleri arasında yer almaktadır.
Borsa hakkında bilginiz yoksa eğer bu kapsamda 14 adımda borsadan para kazanabilirsiniz. Tabi ki daha önce belirttiğimiz üzere borsa çok risklidir bu nedenle hiçbir bilgi elde etmeden asla borsaya yatırım yapmayın. Tüm rehberi okuduğunuza ve iyice anladığınıza emin olmak istiyoruz.
1. RİSK DÜZEYİNİZİ BELİRLEYİN
Borsa en riskli yatırım araçları arasında yer almaktadır. Türkiye’de bulunan Borsa İstanbul’da hisse senetlerine yatırım yaparak sadece 10 gün içerisinde tüm sermayenizi kaybedebilirsiniz. Aynı sürede paranızı 2’ye katlama şansınız da var. Borsa İstanbul’da hisse senetleri gün içerisinde maksimum yüzde 20 düşüp, yükselebilmektedir. Bu oranlara gelen hisse senetlerinin işlemleri durdurulmaktadır. Bu rakamlar ölçüsünde risk düzeyinizi belirlemeden herhangi bir işleme başlamayın.
Ne kadar parayı risk edebilirsiniz? En önemli ve kritik soru elbette bu. Karlı İş Fikirleri platformu olarak önerimiz, yatırım sermayenizin yalnızca 20’de 1’i ile borsada yatırıma başlamanızdır. Kısaca eğer 100 bin liralık yatırım sermayesine sahipseniz, yalnızca 5 bin lirası ile yatırıma başlayın. 100 bin liranızın 5 bin lirası riske edilebilir bir tutardır. Borsada fırsatlar asla bitmez, her yeni gün aynı şekilde fırsattır ve bu kapsamda bir şey kaybettiğinizi asla düşünmeyin. Borsanın işleyişini tam öğrenene kadar yatırım rakamını artırmanızı önermiyoruz. 3-4 ay sonrasında kısaca sistemin yapı taşları hakkında net bilgilere sahip olacaksınız.
2. YATIRIM HESABI AÇIN
Borsada risk edebileceğiniz yatırım tutarını belirledikten sonra bir yatırım hesabı açmanız gerekecek. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalarda yatırım hesabı açılabilmektedir. Bunun dışında da birçok aracı kurum da da yatırım hesabı açabilirsiniz. Bankalardan yatırım hesabı açabilmek için herhangi bir banka şubesine kimlik kartınız ile gitmeniz yeterli. 20-30 sayfalık bir bilgilendirme formunu imzaladıktan sonra yatırım hesabınız anında açılacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Para İle Küçük Yatırımlar Yaparak Gelirinizi Artırmanın 9 Yolu
3. İNTERNET BANKACILIĞINI KULLANIN
Borsa çok aktif bir piyasadır. Şartlar birkaç dakika içerisinde bile tersine dönebilmektedir. Bu nedenle her yatırım için banka şubesine gitmek veya telefon bankacılığını kullanmak mantıklı olmayacaktır. İnternet bankacılığını kullanmanızı öneririz. Bunun için yatırım hesabı açtığınız bankanın müşteri hizmetlerini aramanız yeterli. İnternet bankacılığını kullanmak için her bankanın destek bölümleri bulunmaktadır. Bu destek bölümleri aracılığıyla birkaç saatte internet bankacılığı kullanmak hakkında net bilgilere sahip olabilirsiniz.
4. YATIRIMINIZI HESABINIZA AKTARIN
Borsaya giriş yapmak istediğiniz tutarı ister banka şubesine giderek, ister başka banka hesabınızdan aktararak yatırım hesabınıza aktarın. 1’nci adımda belirlediğimiz “risk düzeyinize” göre aktarım yapmayı ihmal etmeyin. Bu son uyarımızdır, borsayı tam olarak anlamadan büyük zararlar elde etmenizi asla istemiyoruz. Yatırımcıların çok büyük bir kısmı ilk yıllarında ciddi zararlar elde edebilmektedir.
5. BORSANIN İŞLEYİŞİNİ ÖĞRENİN
Yatırım hesabını açtık, internet bankacılığı ile işleme hazır hale geldik, parayı yatırım hesabımıza attık. Şimdi de işe koyulma vakti. İlk olarak borsanın işleyişi hakkında bilginiz yoksa, işleyişi tam olarak kavramanız gerekiyor.
Borsa en yalın haliyle, şirketlere ortak olmaktır. Örnek olarak, Türkiye’nin en büyük firmalarından biri olan Türk Hava Yolları’ndan hisse senedi alarak aynı zamanda şirkete ortak oluyorsunuz. Türk Hava Yolları’nda işler yolunda giderse eğer sizde hisse senedi rakamınıza göre kazanç elde edersiniz. Borsa İstanbul’da günümüzde 600’ü aşkın şirket bulunmaktadır. Ve bu şirketlerin hisse senetlerine talep arttıkça hisse senedi artarken, talep düştüğü zaman hisse senedi düşer. Standart olarak Ticaret’in ilk mantığı borsada kendini göstermektedir. Ancak borsada işlem gören hisse senedinin artması yada azalması için talep yeterli olmaz.
Borsada işlem gören hisse senetlerinin yükselişi yada düşüşü yalnızca o şirkete bağlı bir konu değildir. Ülkemizde veya dünyanın önemli ekonomilerinden gelebilecek kötü ekonomik veriler (örn: yüksek işsizlik) borsadaki tüm hisse senetlerinin düşüşüne neden olabilmektedir. Aynı şekilde olumlu bir veri de borsada hisse senetlerini yükseltebilmektedir. Borsaya işte bu nedenle düşük sermaye ile girmeniz gerekiyor, çünkü borsada işlem gören hisse senetlerinin yükselişini veya düşüşünü etkileyen binlerce faktör vardır ve bunların tümünü bir rehberde anlatmak mümkün değildir. Bunun için birkaç ay borsada alım satım yaparak, deneyim elde etmeniz gerekiyor. Hisse senetlerinin olası düşüş veya yükselişinin nedenlerini kavramaya çalışmalısınız. Bir gayrimenkul şirketinin hisse senetleri ile bir tavuk firmasının hisse senetlerini etkileyen faktörler farklıdır.
6. İLK YATIRIMINIZI YAPIN
Borsa ve hisse senetleri hareketleri hakkında basit deneyimler elde ettikten sonra ilk yatırımınızı yapabilirsiniz. İlk yatırımınızı elbette bütün borsaya ayırdığınız sermaye ile yapmamalısınız. 5 bin lira ile borsaya girdiyseniz bunun bin lirası ile yatırıma başlamak mantıklı olabilir. İlk hisse senedi alımınızı kendi fikirleriniz ile yapın, bu neyi doğru düşünüp neyi yanlış düşündüğünüzü görmeniz açısından çok değerlidir.
200 bin liranız vardı, bunun 5 bin lirası ile borsaya girdiniz ve bin lirası ile borsada ilk yatırımınızı yaptınız diyelim. Gün sonunda en kötü hisse senedini almış olsanız bile 200 lira zarar edebilirsiniz. 200 bin liralık yatırımınız varsa bu çok ciddi bir rakam değildir. Ancak gün sonunda borsanın işleyişi hakkında eşsiz bilgilere sahip olacaksınız. Bu bilgileri 200 lira ile satın alamazsınız. Tabi bu en kötü senaryodur ve gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. 20 – 30 liralık zarar ise yüksek olasılık olabilir. Aynı şekilde gün sonunda 200 lira da kazanabilirsiniz elbette.
7. GÜN SONUNU DEĞERLENDİRİN
Borsa İstanbul’da sabah seansı saat 9:45’te başlar, gün sonunda ise 17:30’da kapanır. İlk yatırımınızı yaptıktan sonra gün sonunda kar – zarar hesabı ile birlikte değerlendirme yapın.
Aldığınız hisse senedi yükseldiyse eğer; Neden yükseldi?
Aldığınız hisse senedi düştüyse eğer; Neden düştü?
Aldığınız hisse senedi sabit kaldıysa; Neden beklentim gerçekleşmedi?
Sorularına cevaplar bulmaya çalışın. Elbette net bir cevap bulamayabilirsiniz, ancak başlamak öğrenmenin yarısıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bugün Başlayabileceğiniz 8 Pasif Gelir Fikri
8. NEDEN YÜKSELİR – DÜŞER?
Hisse senedinizin neden yükseldiğini veya düştüğünü anlamadıysanız eğer, olası bazı cevapları listeleyelim. Bunlardan biri veya birkaçı yüksek ihtimal ile hisse senedinizin grafiğini açıklayacaktır.
- Arz – Talep Dengesi
- Kötü Ekonomik Veriler
- İyi Ekonomik Veriler
- Şirket Hakkında Kötü – İyi Haberler
- Şirketin Bir İşi Hakkında Kötü – İyi Haberler
- Şirketin Sektörü Hakkında Kötü – İyi Haberler
- Teknik Sebepler – Teknik Analiz Değerlendirmesi Gerekir (Üst seviye yatırımcılar)
- Petrol, dolar, altın fiyatları
- Ve POLİTİK Sebepler
9. PİYASALARI SÜREKLİ TAKİP EDİN
Bir borsa yatırımcısı gün içerisinde değil günün uyku saati dışındaki her anında piyasaları takip etmesi gerekiyor. Borsada işler bir anda değişebilir bu nedenle daima piyasaları takip etmeniz gerekiyor. Örneğin A hissesini satın aldıysanız eğer sadece A Hissesinin fiyatını takip etmek mantıklı değildir. Sektöründeki diğer hisseleri ve borsada ilginizi çekebilecek olası hisse senetlerini de takip edin. Borsa, altın, petrol, döviz ve faizleri de yakından takip edin. Bir gün iyi bir borsa yatırımcısı olmak istiyorsanız eğer piyasaları yalayıp yutmak önemlidir.
Piyasaları bir süreden sonra takip ederken birçok öngörünüzün gerçekleştiğini fark edeceksiniz. Piyasalar temelde basit mantıklar ile ilerler, önemli olan doğru pozisyonları almaktır. Ayrıca Türkiye’de politik sorunlar piyasalar için çok değerlidir, bu nedenle politikayı da yakından takip etmenizi öneririz.
10. KISA – UZUN VADELİ YATIRIM
Borsadan para kazanmak isteyen yatırımcılar genellikle ‘Kısa Vadeli Yatırımcılar’ ile ‘Uzun Vadeli Yatırımcılar’ olarak 2’ye ayrılır. Temel bilgiler olarak kısa vadeli yatırımlar genellikle piyasalar hakkında eşsiz bilgilere sahip olan veya olmak isteyen, risk iştahı yüksek yatırımcılar tarafından tercih edilirken, Uzun Vadeli Yatırımlar ise risk iştahı daha düşük ve borsayı takip etmeyecek veya etmeyen yatırımcılar tarafından tercih edilir.
Karlı İş Fikirleri platformu olarak, iyi bir borsa yatırımcısı olmak isteyenlere elbette kısa vadeli yatırımları tavsiye ediyoruz. Ancak borsaya bir yatırım aracı olarak bakanlar ise uzun vadeli yatırımları tercih edebilir. Her iki yatırım çeşidinde işleyiş farklıdır. Kısa vadeli yatırımlar genellikle 24 saat içerisinde birkaç pozisyon değişikliğine neden olabiliyorken, uzun vadeli yatırımlar yıllar boyu aynı hisse senedinin tercih edilmesi şeklinde gerçekleşiyor.
Kısa vadeli yatırımcı olmak istiyorsanız 8’nci ve 9’ncu adımları çok başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliyor olmanız gerekiyor. Uzun vadeli yatırımlar ise daha basittir. Kar eden ve geleceği olan bir şirket bulunur ve hisseleri alındıktan sonra bu hisseler unutulur. Ayda 1-2 kez şirketin durumu incelenir ve beklemeye devam edilir. Beklentiler gerçekleştikten sonra da bu hisseler satılır ve geleceği olan başka bir şirket satın alınır. Uzun vadeli yatırım yapacaksanız eğer sektörler hakkında bilgi sahibi olun ve teknoloji bazlı şirketleri daha iyi inceleyin. Gelecek demek teknoloji demektir. Ayrıca uzun vadeli yatırımcılar için Temettü şansı da vardır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Çok Temettü Veren Şirketler
11. HEDEF BELİRLEYİN
Borsadan para kazanmak mı istiyorsunuz? O halde bu adımı mutlaka uygulayın. Hedefi olmayan bir gemi rüzgara kapılır ve batar. Bu nedenle mutlak suretle hedefleriniz olmalı. Yükselen bir hisse senedi bir adımdan sonra piyasa şartları gereği düşer. Hiçbir hisse senedi daima yükselmez, bu nedenle hisse senedi alırken bir hedef belirleyin ve o hedefe geldiği zaman satın.
Günümüzde birçok yatırımcı, yükselen hisse senedinin daima yükseleceğini düşündüğü için tüm karını kaybetmektedir. Onlardan olmayın :)
12. STOP-LOSS BELİRLEYİN
Sadece borsa yatırımcıları için değil tüm piyasa araçları için geçerli bir konudur. Stop-loss belirlemek çok değerlidir ve sizi olası yüksek zararlardan kurtarmaktadır. Türkçe olarak “Zararı Durdurmak” olarak çevirebileceğimiz Stop-Loss terimi genellikle hedef belirlemenin tam tersidir. Bir hisse senedini alırken, “şu seviyeye gelince satacağım” deyip , o seviyeye gelince mutlaka satmalısınız.
Piyasada şartlar anlık olarak değişebilmektedir. Bu nedenle Stop-Loss belirlemek çok değerlidir. Olağandışı ve tahmin etmediğiniz bazı konular nedeniyle hisse senedi düşebilir, bu nedenle olası fiyat düşüşlerine karşı çok direnmek mantıklı olmayacaktır. Muhtemel kayıpların artmasını engellemek için hisse senedi alırken Stop-Loss belirlemenizi mutlaka ama mutlaka öneriyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi 5 Borsa Kitabı
13. SÜREKLİ İŞLEM YAPMAYIN
Borsada fırsatlar asla bitmez, hafta sonları ve resmi tatiller hariç her sabah saat 9:45’te aynı fırsatlara yeniden sahip olursunuz. Bu nedenle sürekli olarak işlem yapmak mantıklı değildir. Bir hisse senediniz belirli bir hedefe geldikten sonra sattığınız zaman hemen yeni bir hisse senedi almak zorunda hissetmeyin. Aynı şekilde Stop-Loss’a gelen bir hisse senedini sattıktan sonra da zararınızı geri almak için hemen başka bir hisse senedi almayın. Bu size daha fazla zarar ettirebilir. Mola verin, bu molaları bilinçli bir şekilde birkaç güne kadar da uzatmanızı öneririz.
İyice incelemeden hiçbir hisse senedini almayın.
14. LİSTE OLUŞTURUN
Borsa İstanbul’da işlem gören 600’den fazla şirkete ait hisse senetleri bulunuyor. Tüm hisseleri elbette takip edemeyeceksiniz, bu nedenle bir liste oluşturup; Listede 10 – 20 hisse senedini incelemek ve hareketlerini öngörmeye çalışmak daha mantıklı olacaktır. Listede olağan dışı hareketlerde bulunan hisseleri eleyip başka hisseleri ekleyin. Doğru portföy listesini bulduktan sonra daha doğru pozisyonlar alma fırsatınız doğacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Paramı Nasıl Değerlendirebilirim
Çok yararlı bir yazı olmuş sonuna kadar okudum. Borsa adım atmak isteyenler kesinlikle bu bilgilere göz atması gerek.
Gerçekten çok faydalı teşekkürler
Benim gibi borsaya adım atmak isteyen insanlara Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.
bi ne yaptın zengin olabildin mi ? ona göre bende başlayacagım .. :)
Gerçekten sağlıklı ve güzel bilgiler. Teşekkürler